Innrømmer navnejuks i Ødegaard-bok

Den danske forfatteren til VG: – Dypt beklagelig

FOTBALL

I går måtte den danske journalisten Michael Qureshi slutte i Ekstra Bladet på grunn av «uakseptable arbeidsmetoder». Nå innrømmer han å ha diktet opp navn i boken om Martin Ødegaard.

Publisert: Oppdatert: 05.12.15 18:49

I boken forteller Real Madrid-profiler som Cristiano Ronaldo og klubbpresident Florentino Pérez angivelig om den norske fotballyndlingen.

Et sted gjør også sportsjournalist «Francesco Pierini» i storavisen Corriere dello Sport en vurdering av Ødegaard. Det er bare ett problem: Det finnes ingen sportsjournalist med det navnet i avisen.

Det innrømmer Qureshi overfor VG lørdag. Han hevder imidlertid at sitatet som gjengis i boken er reelt, men at det stammer fra en anonym italiensk sportsjournalist som ikke ville ha navnet sitt på trykk. Selv om sitatet er av den harmløse sorten.

– Francesco Pierini er et alias på en italiensk journalist som jeg har samarbeidet med i mange år. I forbindelse med Ødegaard-boken er det korrekt at Pierini dukker opp med et harmløst sitat. Jeg kjenner veldig mange italienske journalister som kunne gitt meg sitater (med navn, journ. anm.), men valgte den enkle løsningen og ringte den jeg kjente best. Og det er selvsagt dypt beklagelig, sier Quershi.

Så du denne i går? Ødegaard-forfatter måtte gå etter kildejuks

Da hadde VG allerede vært i kontakt med sentrale personer i Corriere dello Sport. De hadde aldri hørt om «Francesco Pierini».

I den kontroversielle boken om Martin Ødegaard, som fotballspilleren selv reagerte på i sommer, er Pierini sitert på følgende:

«Jeg setter Magnus Carlsen, som jo er verdens beste sjakkspiller, fremst. Men man kan jo diskutere om sjakk egentlig er en idrett, og så er jo vi i Italia meget nysgjerrige på fenomentet Ødegaard og hva han kan utvikle seg til. Vi ergrer oss over at Italia ikke lenger er i stand til å tiltrekke seg slike talenter».

– Feil kan skje når man sitter med et så omfattende prosjekt som en bok, men jeg beklager selvfølgelig at det har skjedd i dette tilfellet, sier Quershi.

Han hevder intervjuene med alle i boken, inkludert Ronaldo og Perez, er ekte.

– Forstår du at det kan stilles spørsmål ved andre ting i boken om Martin Ødegaard etter dette?

– Jeg har skrevet en bok der alt er helt reelt og riktig. Det er beklagelig hvis dette overskygger akkurat det, og jeg irriterer meg selvfølgelig over det, sier dansken.

Holdt foredrag: Slik hjalp pappa Ødegaard Martin (16) til å bli supertalent

Forlaget tror på resten av historien

Ødegaard-boken kom i sommer, og ble utgitt av forlaget Publicom. Det var de som hyret Qureshi til å skrive boken, siden dansken hadde jobbet tett på Real Madrid i flere år.

Forlagssjef Kjetil Kristoffersen reagerer med undring på de nye opplysningene VG serverer ham lørdag:

– Jeg synes det er litt merkelig. Dette er overraskende for meg også. Men det er en liten detalj i boken. I forbindelse med Higuain-saken fortalte forfatteren meg at han hadde snakket med en journalist, men valgte å bruke et alias for å beskytte kilden sin, sier han.

VG+: Fra Kjappen til Bernabeu - eventyret om Martin Ødegaard

– Vil dere gjøre endringer i boken dersom den kommer ut i et nytt opplag?

– Det får vi eventuelt ta stilling til om det blir aktuelt. Det vil iallfall være naturlig å skrive at det var en italiensk journalist som sier dette, og ikke bruke dette navnet.

– Tror du på det han sier?

– Dette er bare en liten detalj, og det har ikke noe å si for resten av boken. Jeg har ingen grunn til å tro at han skal «lyve» om noe slikt, når han ikke oppnår noe med det, mener den norske forlagssjefen.

– Forstår du at det nå kan stilles spørsmål ved andre opplysninger i denne boka?

– Det meste i boken er ting som alle kan ettergå. Det er en ufarlig, positivt ladet bok for Martin Ødegaard. Grunnen til at vi brukte Qureshi, er at han er den i Skandinavia som kjenner Real Madrid best. Han har vært tett på klubben i mange år, og har gode kilder der. Han har også vært veldig profesjonell overfor oss underveis i prosessen med boken.

– Men dette er samtidig overraskende for meg også, tilføyer Kristoffersen.

– Men forstår du at det nå kan stilles spørsmål ved andre ting i denne boka?

– Jeg forstår ikke helt det, for det meste i boken er lett å ettergå for dem som ønsker det. Det er en ufarlig bok, og de som har lest den synes den er fin og godt rettet mot ungdom. Men det er uheldig at slikt kommer opp. Vi har gitt ut over hundre bøker, og det er første gang vi har vært utsatt dette.

Har det ikke godt

Ekstra Bladet sendte i går ut en pressemelding med følgende budskap:

«Bakgrunnen er at vi nå har funnet ut at Michael Qureshi før sin ansettelse i Ekstra Bladet har benyttet seg av uriktige navn på kilder som har dukket opp i hans historier. En uakseptabel arbeidsmetode, og hadde Ekstra Bladet visst om den metoden, hadde Michael Qureshi ikke blitt ansatt i Ekstra Bladet for ett år siden».

Les også: Ødegaard synes boken om seg selv er merkelig

På det tidspunktet var ikke boken om Martin Ødegaard noe tema. Skandalen startet derimot 22. oktober, da Qureshi hadde et oppslag i Ekstra Bladets sportsbilag. Det var et «eksklusivt intervju» med Napolis argentinske spiss Gonzalo Higuaín. Det viste seg å være falsk. Ekstra Bladet gikk ut og beklaget at saken sto på trykk, ettersom det viste seg at intervjuet trolig ikke hadde funnet sted.

Qureshi hevder selv at han er lurt av en annen person, Alessandro Candrelli, som skal ha gjort selve intervjuet for ham.

– Dette har vært en vond opplevelse. Det er et sjokk å bli svindlet på denne måten. Jeg bebreider meg selv for ikke å ha sjekket godt nok opp i mine kilder. Jeg var naiv, sa Michael Qureshi den gang ifølge Aftenposten.

Det danske mediehuset Berlingske tilbakekalte i går 23 artikler fra Qureshi. Han har nektet å oppgi hvem som egentlig befinner seg bak fire dekknavn han skal ha brukt på det han hevder er reelle kilder.

Til VG skriver Qureshi følgende lørdag ettermiddag:

– Jeg har det naturligvis ikke godt etter å ha fått sparken. Jeg har alltid ønsket å besktytte kildene mine, men jeg bebreider meg selv for at ting ikke har blitt gjort ordentlig i disse tilfellene. Jeg er lei meg for at denne feilen overskygger utviklingen av en bok som jeg er stolt over.

VGTV: Topp 100 øyeblikk - Ødegaard debuterer på Strømsgodset

Her kan du lese mer om