NY PRESIDENT: Terje Svendsen ble valgt til ny fotballpresident under fotballtinget på Ullevaal stadion søndag formiddag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt , NTB scanpix

Nyvalgt president om fotballbråket: – Surrealistisk

Slik vil han rydde opp i NFF

Vil ha større avstand mellom styret og administrasjon

ULLEVAAL (VG) Terje Svendsen (60) satt stille i tingsalen på Ullevaal og fulgte med på et fotballpolitisk drama – med store medieoppslag og skittkasting innad i fotballfamilien.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Nå er han valgt som ny fotballpresident etter Yngve Hallén, og 60-åringen må nok bruke noen arbeidstimer på «oppvasken» etter helgens rabalder.

– Hvordan opplevde du helgen?

– Det var en på det konstituerende styremøtet som brukte ordet «surrealistisk». Jeg synes det var utrolig bra det som skjedde i tingsalen. Et veldig bra ting. Tinget ga veldig klare føringer på hva som er forventet av forbundsstyret, sier han i dette VG-intervjuet.

Les også: Har snakket ut om Siem-SMS

Han stiller opp i presserommet på Ullevaal, en drøy time etter at bråket har stilnet. Svendsen smiler som en sol, og virker lettet.

– Jeg var ikke direkte involvert, men du så at det haglet inn med ulike oppslag i mediene. Det var merkelig å sitte i tingsalen å følge med, beskriver han.

– Hva hvis dette opprøret ikke hadde kommet til overflaten?

– For å si det sånn: Alt som er unnagjort er en fordel for meg, hvis jeg skal være subjektiv. For meg er det uten tvil en fordel at dette dukket opp i forkant. For organisasjonen også, selv om det er beklagelig, så var det også godt at det kom opp i forkant av tinget.

Sett denne? Siem vil vise reiseregningene

– Hva er sannsynligheten for at verdiene nå settes ut i praksis?

– Et nyvalgt forbundsstyre, med de klare tilbakemeldingene vi har fått på tinget nå, har ikke noe valg. Det er helt nødvendig. Og vi er «pokka» nødt til det.

– Du sa på pressekonferansen at du stiller deg helt bak innholdet i innlegget fra Ivar Koteng. Han ville ha større avstand mellom styre og administrasjon. Hva tenker du om det?

– Jeg har som ambisjon å finne min form. Vi må se på hvordan vi skal organisere administrasjon og styre, også i forhold til politisk ledelse kontra administrativ ledelse. Jeg føler at vi har et forbedringspotensial på å stramme opp hvordan vi styrer sammen.

NFF-styremedlem: – Uakseptabelt

– Forbundsstyret får kritikk for enten ikke følge med i timen, eller å la ting passere?

– Jeg er opptatt av at styret skal styre. Da må det være tydeligere kontrakter mellom styre og administrasjon på hvordan styret skal styre – og hvilke saker styret skal styre. Jeg kommer ikke til å sette meg ved siden av generalsekretæren i det daglige. Jeg ønsker en klar avstand mellom styret og administrasjon.

– Vil du ha kontor her?

– Ikke kontoradresse nei. Men jeg arver vel Yngve Halléns kontor.

KOMMENTAR: Verbal grisetakling

– Etisk komité er blitt underlagt administrasjonen. Bør det endres?

– Jeg kjenner jo han Ivar Koteng, og akkurat den biten har vi diskutert før. Hvis Ivar ikke hadde sagt det på talerstolen, så er det et punkt jeg hadde kommet til å ta tak i.

– Hva vil skje?

– Etter min mening må etisk komité fristilles helt fra administrasjon og styre, og være underlagt tinget – slik at man reelt sett er helt uavhengig og kan gå inn og vurdere et hvilket som helst spørsmål. Både styre, administrasjon og for så vidt klubb. Det skal være en vaktbikkje for hele organisasjonen, og alle i organisasjonen. Og man kan ikke rapporterer til noen bestemte som gjør at det kan bli stilt spørsmål ved integritet og uavhengighet.

– Blir du heltidspresident?

– Jeg vet ikke. Jet vet ikke hva jeg går til. Det håper jeg at jeg i løpet av de første hundre dagene vet noe om. Men jeg har ambisjoner om å forme presidentrollen kanskje noe annerledes enn Yngve, og se på arbeidsfordelingen mellom administrasjon og styre.

Les også: Tinget sa nei til lønnstak

– Har administrasjonen hatt for stor makt?

– Det vet jeg ikke. Der tror jeg at man må på innsiden av styret. Jeg er opptatt av at man skal skape resultater sammen. En forutsetning for å skape resultater, er en god administrasjon. Du klarer faktisk å skape resultater hvis du har et dårlig styre, og en god administrasjon. Men har du et godt styre, og en dårlig administrasjon, så blir ikke resultatene gode. Men jeg håper at begge skal være gode.

– Hva skal du gjøre for at Norge kommer til neste sluttspill?

– Nei, jeg vurderer å gå inn som tankspiss ..., sier han og bryter ut i latter.

– «Surrealistisk», sier du om helgen. Hva føler du nå?

– Jeg gleder meg til å ta tak. Jeg kastes ut i det, og jeg gleder meg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder