Hans Erik Ødegaard holdt foredrag om sønnens utvikling

Far og sønn terper fortsatt på detaljer i timesvis

Slik hjalp pappa Ødegaard Martin (16) til å bli supertalent

ULLEVAAL/MANGLERUD (VG) I et garasjeanlegg ladet Martin Ødegaard (16) og pappa Hans Erik Ødegaard (41) opp til playoffkampene mot Ungarn. Slik har de holdt på siden stortalentet lærte å gå.

 • Per Opsahl
 • Frode Hansen

Artikkelen er over fire år gammel

FREMTIDENS MANN: 16 år gamle Martin Ødegaard er allererede etablert i den norske landslagstroppen, og startet bortekampen mot Ungarn. Han og faren terper fortsatt på tekniske øvelser der de har muligheten til det. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

– Vi trener fortsatt mye sammen, bare han og jeg, forteller pappa Hans Erik Ødegaard til VG.

Slik har det vært i snart 16 år. Faren forteller at Martin var opptatt av å leke med ballen allerede i lekegrinda. Da han begynte å gå, ni måneder, gammel var ballen som regel i nærheten.

VG+: Fra Kjappen til Bernabeu - eventyret om Martin Ødegaard

Nå bor både far og sønn i Spanias hovedstad. Martin trener med Real Madrids A-lag, og spiller kamper for Castilla under ledelse av legenden Zinedine Zidane.

Hans Erik Ødegaard er i gang med sin trenerrolle i klubben, men har tatt seg en snartur fra Madrid til Oslo for å vise rundt 400 barnefotballtrenere hva han mener skal til for å få frem nye talenter.

– For Martin sin del handlet det mye om å «alltid ville ha ball» når han spilte, og ikke være redd for å feile. Så hadde vi også som en regel at nye finter han hadde trent på, de måtte brukes i kamp, sier Ødegaard.

Ødegaard etter sitt første landslagsuttak: – Jeg bodde på fotballbanen som liten

Etter å ha gjennomført flere øvelser med spillere fra forskjellige alderstrinn foran ivrige tilskuere i Manglerudhallen, tar han seg tid til en liten prat med VG.

– Jeg er jo opptatt av fotball, og det er fint å vise hva jeg tenker i praksis, sier han beskjedent.

VGTV: Topp 100 øyeblikk - Ødegaard debuterer på Strømsgodset

Ødegaard senior har en egen evne til å engasjere ungene ute på treningsfeltet, og det er ikke vanskelig å se hvorfor hans oppfølging av sønnen har bidratt til å gjøre ham til Norges største fotballtalent.

Så ble da også Martin Ødegaard mye omtalt da faren holdt et foredrag på Ullevaal stadion tidligere på kvelden i går. Der viste han blant annet en videosekvens som var tatt opp bare noen dager før playoffkampene mot Ungarn.

I det som ser ut som et garasjeanlegg trener far og sønn på det senior kaller for «tre touch-øvelsen». Martin får ballen fra faren, demper den elegant og drar seg forbi. Slik holder de på lenge. Det ser enkelt ut, men avstanden er til slutt så liten, og tempoet høyt. Stortalentet løser det som vanlig elegant.

– Vi har ukentlige økter sammen. Martin har i mange år trent totalt 20 timer eller mer med ball i uka, og det er svært sjelden at det blir mindre, forteller Ødegaard senior.

Ronaldo om Ødegaard: – En dag kan han bli min avløser

Han presiserer at 20 timer er ekstremt mye, og at det gradvis må økes til den treningsmengden hvis spilleren er motivert og har glede av det.

Ville ikke stresse Martin

Ødegaard irriterer seg over at spillere i ung alder bruker verdifull treningstid på banen til å løpe. Han mener at alt må foregå med ball, og at det handler om å få flest mulig timer for å utvikle tekniske ferdigheter.

– Min filosofi har vært at vi i Norge må ta igjen tid med ball i forhold til de landene som har gode treningsforhold hele året. Jeg har nesten vært litt for opptatt av at Martin måtte ta igjen tiden med ball, og få flest mulig timer for totalt å kunne matche de fra Brasil, England og Italia. Jeg sa det aldri til Martin, for jeg ville ikke stresse ham – men «vi har dårlig tid» fordi vi må ta igjen det vi mister, sier Ødegaard og smiler.

ENGASJERTE: Hans Erik Ødegaard hadde 400 interesserte tilskuere da han fortalte om sine erfaringer på Ullevaal stadion i går. Foto: Per Opsahl ,

Han er veldig opptatt av at unge spillere ikke skal pushes for mye, men det har aldri vært noe problem med det som trolig er det største talentet som har kommet fra Norge noen gang.


– Martins fremste egenskap har nok alltid vært at han synes fotball er så moro at han har ønsket å drive på med det hele tiden. Det er klart det har vært viktig.

TRENER MED RONALDO: Cristiano Ronaldo byttes ut med Martin Ødegaard da den unge nordmannen debuterte for Real Madrid i mai. De trener og spiller mye sammen, selv om Ødegaard hovedsaklig er en del av Castilla. Foto: Juan Medina , Reuters

– Jeg skjønte at han ville bli skikkelig god da vi to hadde trent sammen på banen en kveld. Jeg ville vi skulle gå hjem, men han sa han måtte ta 50 skudd til med høyrebeinet. Da var han syv-åtte år gammel, sier Ødegaard.

Sønnen har flere ganger tidligere fremhevet farens betydning for sin egen utvikling. Det er få spillere som har fått mer kompetent oppfølging enn Martin Ødegaard.

– Han har betydd utrolig mye. Jeg hadde ikke vært der jeg er i dag uten ham, sa den da 15 år gamle Martin Ødegaard til VG etter landslagsuttaket i august i fjor.

Genialitet og litt galskap

Øyvind Larsen er fagansvarlig i NFF for trener- og aktivitetsutvikling, og det var han som hadde sørget for å få Ødegaard til Oslo i går.

– Jeg kjenner Hans Erik godt fra da jeg var læreren hans i Drammen da han gikk på videregående. Det er fascinerende å se hvor flink han er til å forholde seg til spillernes alder og mestring. Han er ekstremt god på å tilpasse øvelsene til målgruppen, sier Larsen til VG mens han ser Ødegaard drille unge håpefulle talenter i Manglerudhallen.

GLAD I BALLEN: Hans Erik Ødegaard mener unge norske fotballspillere må trene mer med ball i høyt tempo, og at det vil gi resultater på sikt. Her er han avbildet i Manglerudhallen torsdag kveld. Foto: Frode Hansen , VG

– Det er veldig morsomt at han har tatt turen hit for å bidra, og det sier litt om engasjementet han har for barnefotballen, sier Larsen som har jobbet tett med det norske landslaget i mange år.

– Både foredraget og treningene hans bærer preg av genialitet og litt galskap. Han er flink til å engasjere tilhørerne når han prater, og ungene ute på banen når han trener dem, skryter Larsen.

Ingen spesialbehandling

Teknisk terping i et garasjeanlegg til tross, playoffkampene mot Ungarn ble en skuffelse - både for Ødegaard og Norge. 16-åringen kom ikke inn i den første kampen på Ullevaal, men fikk sjansen fra start i bortekampen. Der ble han byttet ut i pausen, noe faren synes er helt greit til tross for talentets unge alder.

– Jeg synes ikke det skal tas spesielle hensyn til unge spillere som er med i en A-landslagstropp. Er de først med, så skal han behandles på lik linje med alle de andre. Taktikken kan sikkert diskuteres, men det er en annen sak, sier 41-åringen og smiler.

Les også: Høgmo får sterk kritikk for mislykket «gambling»

Selv er Hans Erik Ødegaard i gang med jobben som spillerutvikler i Real Madrids akademi.

– Jeg kom i gang i september, og har ansvaret for å følge opp spillere fra 9-10 årsalderen og opp til de som er 16-17 år. Jeg har ikke ansvar for noe lag, men følger opp spillerne individuelt, forteller han.

Martin Ødegaard har denne sesongen spilt for Castilla under Zinedine Zidanes ledelse, og jevnlig vært med på A-lagstreningene. Slik opplegget også var forrige sesong.

– Har det vært diskutert om Martin skal lånes ut i januar?

– Nei, det har ikke vi tenkt noe på, eller snakket noe om. Det eneste fokuset nå er at han skal trene og bli bedre.

PS! Real Madrids spiller sesongens første «El Clasico» hjemme mot Barcelona i ligaen lørdag kveld. Martin Ødegaard og Castilla spiller «toppkamp» hjemme mot serieleder Barakaldo på søndag.

Les også

 1. Motivator kraftig ut mot Høgmos laguttak til Ungarn-kampen

  Tidligere OL-vinner og motivator Egil Søby (69) mener at enhver bedrift ville vurdert et sjefsskifte dersom de hadde…
 2. Forren om laguttaket mot Ungarn: – En merkelig inngang til en så viktig kamp

  Landslagsstopper Vegard Forren (27) innrømmer at han ble veldig overrasket da han hørte lagoppstillingen før den…
 3. Ødegaard på prestisjetung Time-liste

  Det anerkjente magasinet Time mener Martin Ødegaard (16) er en av de 30 mest innflytelsesrike tenåringene i verden i…
 4. Zidanes sønn blir Ødegaards kaptein

  Han trenes av berømte Zinedine Zidane. Nå får Martin Ødegaard (16) sønnen Enzo Zidane Fernandez (20) som kaptein på Real…
 5. Ødegaards Castilla snudde til seier

  (Real Madrid Castilla - Fuenlabrada 3-2): Etter å ha ligget under og fått én mann utvist slo Real Madrid Castilla…

Mer om

 1. Spansk fotball
 2. Martin Ødegaard

Flere artikler

 1. Pluss content

  Terper fortsatt med sønnen i Madrid

 2. Zidane om Ødegaard: – Han kan bidra i større grad

 3. Ødegaards 11 måneder under Zidane

 4. VGs fotballkommentator om trenerbyttet: Zidane trenger ikke være en fordel for
  Martin Ødegaard

 5. Real Madrid møter Cádiz i cupen onsdag: Benítez om Ødegaard: - Han er en av de som kan være med

Fra andre aviser

 1. Rekdal går ut mot Ødegaard-hysteriet: - Helt vilt

  Aftenposten
 2. Ancelotti i ny bok: - Brydde meg ikke om Ødegaard kom eller ikke

  Aftenposten
 3. Martin Ødegaard får beskjeden tirsdag: - Hans eneste mulighet

  Aftenposten
 4. Ekspert stusser over Ronaldos Ødegaard-hyllest

  Aftenposten
 5. Zidane om ligaen Ødegaard spiller i: - Det er ikke et nivå der du kan utvikle deg. Det er et nivå du må forlate raskt

  Aftenposten
 6. Ekspert stusser over Ronaldos Ødegaard-hyllest

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder