Vil ikke automatisk støtte Platini som FIFA-sjef - selv om han skulle bli frikjent

FOTBALLTOPPER: Fotballpresident Yngve Hallén mener at Michel Platini har gjort en god jobb for UEFA, men er klar på at franskmannen er uaktuell som FIFA-president hvis det er noe ulovlig rundt utbetalingene han har fått fra FIFA. Her er de fotografert under et Platini-besøk i Norge. Foto: Lise Åserud , NTB Scanpix

NFF-Hallén: Vil vurdere også det moralske rundt Platini

Fotballpresident Yngve Hallén varsler at de nordiske landene også kommer til å vurdere det moralske rundt Michel Platinis lønn fra FIFA (det internasjonale fotballforbundet).

  • Ole Kristian Strøm

Artikkelen er over fire år gammel

Det betyr at de ikke automatisk vil støtte Platinis kandidatur som FIFA-president om han skulle bli frikjent i forbindelse med utbetalingene fra FIFA på 17 mill. kroner.

Det ble torsdag klart at UEFA-landene står bak sin president, selv om han er suspendert fra FIFA i 90 dager etter en avgjørelse i FIFAs etiske komité.

Yngve Hallén opplyser til VG at de nordiske landene kommer til å møtes i slutten av november for å diskutere saken nærmere, men han er samtidig klar på at en juridisk frikjenning av Platinis lønn, ikke automatisk betyr at NFF og de andre nordiske fotballforbundene støtter ham som FIFA-president.

LES OGSÅ: Full støtte til Platini - fortsatt kandidat til FIFA-president.

– Vi hadde i dag et møte mellom de nordiske landene der det ble lagt vekt på det moralske aspektet. Vi er også enig om å møtes igjen i slutten av november for å diskutere status da. Selv om det juridiske skulle være på plass, vil vi likevel diskutere det moralske rundt dette, sier Yngve Hallén og mener med «dette» utbetalingen på 17 mill. kroner fra FIFA til Michel Platini.

LES OGSÅ: Platini - legenden som havnet i skammekroken.

Utbetalingen til Platini skjedde i 2011, mens jobben han skal ha gjort for FIFA, ble utført fra januar1999 til juni 2002.

– Vil Platini kunne være kandidat til FIFA-president hvis det skulle være noe ulovlig i utbetalingene?

– Hvis han skulle være skyldig, så er han ikke kandidat, det sier seg selv, sier Yngve Hallén til VG.

LES OGSÅ: – Tidenes jordskjelv i fotballen.

– Hvis han ikke er skyldig, så ønsker vi likevel å diskutere vår støtte. Det vil skje ut fra et moralsk aspekt. Vi må vurdere om det på noen måte kan være brudd på de verdiene vi mener en president skal ha.

Hallén forteller at saken nå først skal disktueres i NFF-styret. Foruten presidenten, var også generalsekretær Kjetil Siem og UEFA-styremedlem Karen Espelund på plass i torsdagens krisemøte Nyon.

– Kommer Norden til å stå samlet i denne saken?

– Ja, vi vil stå sammen. Kanskje vil også andre land se på oss og følge oss.

LES OGSÅ: Disse FIFA-toppene er arrestert

Samtlige 54 medlemsland i UEFA var på plass i Nyon torsdag. I en uttalelse fra møtet het det:

«Vi støtter Mr Platinis rett til en rettferdig prosess og rettssak og til muligheten til å renvaske sitt navn».

«Vi oppfordrer alle instanser som er involvert i den nåværende prosessen - FIFAs etikkutvalg, klagenemnd og CAS - å arbeide svært raskt for at det skal foreligge en endelig avgjørelse innen midten av november 2015», het det videre.

– Det er viktig at Platini får en rettferdig behandling. Samtidig er en rask avgjørelse også svært viktig, sier Yngve Hallén til VG.

Mer om

  1. FIFA
  2. UEFA

Flere artikler

  1. England trekker støtten til Platini etter nye opplysninger

  2. Full støtte til Platini i UEFA – fortsatt kandidat til FIFA-president

  3. UEFA: – Full tillit til Platini

  4. Qatar-forbindelsene som kan skape enda mer trøbbel for Platinis presidentplaner

  5. FIFA vil utestenge Platini på livstid

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder