ALVORSTYNGET: Pressetreffet på Park Elizabeth i Budapest i dag bar preg av gårsdagens hendelser i Paris. Her snakker Moi med VG, mens Omar Elabdellaoui intervjues av Aftenposten i bakgrunn. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Moi: – Terror har ikke noe med religion å gjøre

Landslagsspilleren sterkt preget av terroren i Frankrike

Valgte nylig å representere Norge fremfor Marokko

BUDAPEST (VG) Landslagskometen Mohamed Elyounoussi (21) misliker når muslimer blir satt i forbindelse med terror – og maner til forståelse etter anslaget i Paris.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det var tragisk, jeg ble veldig lei meg. Det gjorde sterkt inntrykk. Man kan ikke gjøre annet enn å vise medfølelse til ofre og pårørende. Det var et sjokk for oss alle, sier Elyounoussi til VG på Park Elizabeth Hotel i Budapest lørdag.

Dagen før det som kan bli Molde-vingens karrierehøydepunkt – ettersom han fort kniper en plass i den norske førsteelleveren i den avgjørende playoffkampen mot Ungarn – var det tragedien i Frankrike fredag kveld som ble hovedtema på pressetreffet.

Terroranslaget kostet minst 128 mennesker livet. Det er ikke endelig bekreftet at det er terrorgruppen IS som står bak angrepet, men de har tatt på seg skylden.

Paris-terroren: Her skjedde angrepene

Ber folk ikke trekke linjer

Og når VG spør Moi – som selv er muslim – om han frykter et aggressivt ordskifte blant nordmenn på for eksempel sosiale medier den kommende tiden – svarer han:

– Det er uvitende folk. Terror har ikke noe med religion å gjøre. Terroristene har ikke hjerte, de har ikke medmenneskelighet og følelser. Det har ikke noe med islam eller andre religioner å gjøre. Det bør folk skjønne og vite.

– Hva tenker du om at det likevel dukker opp muslimkritiske meninger for eksempel på Facebook og i kommentarfelt?

Folk kan mene og tro hva de vil, men de er uvitende hvis de trekker linjer. Det håper jeg alle forstår.

Valgte Norge

Moi ble født i Al Hoceima i Marokko høsten 1994, og flyttet til Østfold som treåring. Han uttalte så sent som til Nettavisen 10. juni i år at han vurderte å spille for Marokko, selv om han allerede da fastslo at han følte seg mer norsk enn marokkansk.

Men etter å ha blitt byttet inn på stillingen 0–1 til Ungarn i første playoffkamp, er 22-åringen bundet til Norge etter FIFAs regler. Og det er han meget fornøyd med.

– Det er Norge jeg vil spille for, det er mest norsk jeg føler meg og vil være – og jeg er veldig fornøyd med at jeg fikk spilletid mot Ungarn.

– Vurderte du å si nei til Norge da du ble tatt ut i denne troppen?

– Da jeg ble tatt ut var jeg glad, og hadde et sterkt ønske om å bidra. Da hadde jeg ikke tanker noe annet sted enn å bidra for Norge.

– Har du vært i kontakt med Marokkos fotballforbund?

– Ja, de har vært i kontakt ved flere anledninger, men jeg tok til slutt et valg som jeg er veldig fornøyd med.

Jerome overlevde konsert-massakren i Paris: – Da jeg så at han skjøt noen, forsto jeg

Moi forteller at det marokkanske landslaget visste at han ble tatt ut, men at han da ga beskjed om at Norge ville bli valgt.

På spørsmål om han føler seg nærmere en startplass enn noensinne, svarer sarpingen:

– Det vet jeg ikke. Men jeg vil i alle fall være med å bidra i morgen.

Norge har siste trening før kampen i kveld. Vegard Forren er usikker på grunn av sykdom. Håvard Nordtveit er sannsynlig erstatter om han ikke blir klar. Ellers er det ventet at Marcus Pedersen tar Alexander Søderlunds plass på topp, Haitam Aleesami overtar muligens for Tom Høgli på høyreback, mens Jo Inge Bergets kantrolle fort kan ryke til fordel for Moi eller Pål André Helland.

Ungarn – Norge går søndag klokken 20.45, og sendes på TV Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder