FOTBALLEKSPERT: Rune Bratseth har i en årrekke vært ekspertkommentator under Viasats Champions League-sendinger. Den rollen har nå kostet han vervet som medlem i fotballforbundets etiske komité. Foto: Viasat

Bratseth ble fjernet fra NFFs etiske komité

Rune Bratseth (55) er blitt fjernet fra Norges Fotballforbunds etiske komite. Begrunnelsen kaller han «komplett uforståelig».

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg måtte slutte fordi forbundet mente jeg hadde en problematisk dobbeltrolle. Å være ekspert i Champions League-sendingene for Viasat kunne ikke kombineres med å sitte i forbundets etiske komite. Det er komplett uforståelig, sier Rune Bratseth til VG.

Det var etter fotballtinget i februar at Bratseth ble varslet av NFFs direktør for konkurranse, Nils Fisketjønn, om beslutningen. Deretter fikk trønderen et brev hvor han ble takket for innsatsen i utvalget han selv var med å ta initiativ til og har jobbet for siden våren 2012. Bratseth var med på å sette sammen den første komiteen og hadde sekretærfunksjonen.

– Merkelig

– Jeg har store problemer med å skjønne argumentet, at det er spillreklame i Viasat-sendingene som er uforenelig med det fotballforbundet holder på med. Og det sier et forbund som leier ut sitt eget studio på Ullevaal Stadion til Max og Discovery, til sendinger hvor nøyaktig den samme spillreklamen sendes. Jeg kan ikke forstå annet enn at det singler litt i glass, beskriver Bratseth.

Han er verken sint eller skuffet, men han kaller det en «merkelig handling».

– At man ønsker å bytte ut medlemmer i et utvalg eller en komité med jevne mellom er forståelig. Det ville jeg ikke hatt noe problem med. Men når argumentet om en dobbeltrolle brukes, da faller jeg helt av lasset.

KOMMENTAR: Bettingbransjens balletak

Rune Bratseth peker på at Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball eier produksjonsselskapet Ullevaal Media Center (UMC) som har studio og kontorer på Ullevaal Stadion. UMC produserer sendinger for kanaler som viser reklame for utenlandske spillselskaper. Fotballens eget selskap tjener altså penger på produksjoner som er muliggjort gjennom betting-sponsorater.

NFF-TOPP: Kai-Erik Arstad er konstituert generalsekretær i Norges Fotballforbund. Foto: Jan Petter Lynau VG

– Jeg lurer egentlig på hva som har skjedd og hvorfor det skjedde. Jeg synes det er merkelig, sier trønderen med 60 landskamper for Norge mellom 1986 og 1994.

– Ble ikke fjernet

Konstituert generalsekretær Kai-Erik Arstad i NFF har denne forklaringen.

– Rune Bratseth ble ikke fjernet. Det er ingen dramatikk i at utvalgsmedlemmer utnevnes og ikke fortsetter, som var tilfellet her. Det er NFFs forbundsstyre som oppnevner medlemmene i etisk komité og nå var det greit med et bytte. Det var også to andre medlemmer som ble erstattet.

– Har Bratseth misforstått når han sier begrunnelsen var hans dobbeltrolle: Å være ekspert i Champions League-sendingene for Viasat kunne ikke kombineres med å sitte i NFFs etiske komité?

– Han har ikke misforstått. Forbundsstyret har gitt en begrunnelse og dette var én av årsakene.

Les også: NFF dropper Høgmos drømmeprosjekt

– Jan Åge Fjørtoft har i 2,5 år jobbet som rådgiver/team manager for landslaget samtidig som han er ekspert og intervjuer for Viasat. Hvordan er det mulig?

– Det er to forskjellige engasjement. Fjørtoft har en kontrakt med fotballforbundet som er inngått for flere år siden og som vi forholder oss lojalt til. Han er ikke en del av støtteapparatet lenger, og det er blant annet av samme grunn som med Bratseth – at engasjementet ses på som problematisk. At Fjørtoft nå brukes som en døråpner som internasjonal rådgiver anses ikke som problematisk i forhold til hansViasat-rolle.

Det faktum at NFF tjener penger på at Max og Discovery produserer sine sendinger i UMCs lokaler på Ullevaal Stadion hvor utenlandske spillselskaper bruker mye penger på å markedsføre seg, kommenterer Arstad slik.

Sett denne? Fjørtoft ut av landslagets støtteapparat

– Vi må ikke glemme at norsk fotball faktisk har gjort en masse i forhold til TV-sendinger. I norsk fotball er det «bettingfri» før, i og etter sendinger, og det er vi som har krevd det. Hadde vi ikke krevd det ville vi fått bedre betalt for rettighetene. Det er etisk og moralsk standpunkt vi har tatt.

Rune Bratseths arbeidsgiver, Viasat, mener fotballforbundet møter seg selv i døren med sin argumentasjon.

Viasat-sjef: – Holder ikke

– Rune Bratseth er en av de mest meritterte og dyktigste fotballspillerne vi har hatt, og han har verdifull erfaring som idrettsleder. At hans kompetanse ikke kan brukes i en etisk komité virker rart. Særlig sett i lys av at NFF selv tjener penger på utenlandske spillselskaper med produksjonen av Discoverys kanaler i forbundets lokaler. Da blir det både søkt og merkelig å bruke et «bettingargument» mot Rune, sier sportssjef Stian Aune Kleppo til VG.

Han ønsker ikke å kritisere Discovery - som i likhet med Viasat - følger reglene de er underlagt.

– Fotballforbundet sitter i en etasje på Ullevaal og sier at dette er så grovt at vi må rydde opp samtidig som de et par etasjer lenger ned lager sendinger som er finansiert av spillselskapene og som NFF mener er forkastelig. Det holder ikke, fastslår Kleppo.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder