HJERTEKNUSER: Alba Viola (3,5 år) er nok den eneste som løper fra pappa Gareth Bale for tiden. Her er de sammen på Parc des Princes etter seieren over Nord-Irland lørdag. Foto: Francois Mori AP

Bale feiret med datteren Alba: – Utrolig

... for nå venter Belgia eller Ungarn i EM-kvarten

(Wales-Nord-Irland 1-0) Det så blytungt ut for Wales mot svake Nord-Irland, men så satte Gareth Bale (26) på turboen. Etterpå feiret Wales-stjernen med datteren Alba Viola (3,5 år) på Parc des Princes-gresset.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den nordirske stopperen Gareth McAuley ble satt sjakk matt av Gareth Bales knallharde innlegg. Ballen var på vei mot Wales-innbytter Hal Robson-Kanu da en desperat McAuley kastet seg frem og styrte kula i eget garn.

– Hva skal jeg si? Vi visste at det kom til å bli en «stygg» kamp. Og det er ikke ment som kritikk av Nord-Irland, for de gjorde kampen veldig vanskelig for oss. Vi fikk ikke mye plass, men laget er det viktigste, og vi visste at ett mål var nok, sier Bale etter 1-0-seieren på Parc des Princes i Paris.

Han beskriver seieren som «utrolig».

– Dette resultatet er så viktig for walisisk fotball. Gareth Bale er personen man ser opp til, sier tidligere Wales-spiss Dean Saunders på BBC One.

51-årige Saunders scoret 22 mål på 77 landskamper i perioden 1986-2001.

Det var kanskje bare rett og rimelig at oppgjøret ble avgjort av et selvmål – for Wales-Nord-Irland ble en nitrist affære.

Les fyldig kampreferat her

Wales-sjef Chris Coleman bryr seg nok ikke altfor mye om det. Han kan se frem til enten Belgia eller Norge-dödaren Ungarn i kvartfinalen.

– Vi må gi honnør til Nord-Irland. De gjorde det vanskelig for oss, og de var det beste laget, sier Coleman.

– Vi spilte med hjertet og hadde masse mot. Når disse guttene ikke spiller så bra, så har de i hvert fall moral, legger han til.

RETT TIL VÆRS: Gareth Bale feirer med datteren Alba på Parc des Princes i Paris. Foto: Martin Meissner AP

Nord-Irland-sjef Michael O’Neill var en slagen mann.

– Det var knusende. Vi var det beste laget. Jeg kunne ikke spurt om noe mer fra spillerne gjennom denne turneringen. Gareth McAuley vet at han må ta en sånn avgjørelse på innlegget – han må bedømme om det er noen bak ham eller ikke, sier O’Neill.

– Vi skal bare fortsette å kjempe. Vi ser frem til å se kampen mellom Ungarn og Belgia, sier Gareth Bale til UEFA.

Les også: «Den grusomme polakken» – er han EMs største kulthelt?

– Fryktelig fotball

– Ikke overraskende var det Bale som var godt involvert i scoringen, kommenterte NRKs Bengt Eriksen.

Bale er delt EM-toppscorer med Alvaro Morata og i EM-kvaliken var han involvert i 82 prosent av Wales’ elleve scoringer (syv mål og to målgivende).

Lille Wales slo nedenfra i gruppespillet, og med et tungt Gareth Bale-bidrag tok de gruppeseieren foran England, Slovakia og Russland.

Sett denne? Spilleren som dominerer i skyggen av Bale

I «Battle of Britain vol. 2» var Wales den naturlige storebroren – med de fordeler og ulemper det medfører. Plutselig var det forventet at Wales skulle styre oppgjøret, noe de også gjorde, men Wales fikk erfare at lillebrødre kan være slue og ekle å møte.

Nord-Irland forsvarte seg godt, så godt at Wales knapt skapte noe som helst. Nærmest kom Aaron Ramsey da han forsøkte å hælflikke et Bale-innlegg, men det ble helbom. Ramsey fikk også et mål korrekt annullert for offside.

– Fryktelig fotball! Gåfotball, meldte Bernt Hulsker i VGTVs EM-studio – etterfulgt av et voksent gjesp.

HER AVGJØRES DET: Nord-Irlands Gareth McAuley scorer det avgjørende selvmålet på Parc des Princes i Paris. Foto: John Sibley Reuters

– De virket litt slitne og litt rådville, oppsummerte NRKs ekspertkommentator Bengt Eriksen etter en målløs og grå første omgang.

– Vi forventet fyrverkeri og trykk. Det har vært døvt og lite energi, sier en shortskledd John Arne Riise i NRKs EM-studio.

I annen omgang var Nord-Irland hakket bedre enn Wales, men det skortet på nordirsk kvalitet.

PS! Wales kom også til kvartfinalen i sitt forrige store mesterskap, i VM i 1958. Da ble det 0-1-tap mot Brasil i Göteborg. Målscorer. Pelé.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder