Matchvinner: – Magisk å stå foran tre prosent av Islands befolkning

ST. DENIS (VG) (Island – Østerrike 2-1) Arnor Traustason (23) fikset Island plass i EMs åttendedelsfinale mot England. Den tidligere Sandnes Ulf-spilleren elsket feiringen foran havet av elleville islendinger.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det var et stort øyeblikk for meg og hele Island. Det er det definitivt største som har skjedd i mitt liv, sier Traustason til VG etter 2-1-seieren på Stade de France foran 80.000 tilskuere.

Målet fire minutter på overtid sikret Island 2. plassen i gruppen i landets mesterskapsdebut, og fikk TV-kommentatoren på sagaøya til å skrike seg til kjendisstatus på YouTube.

På Island bor det bare 330.000 mennesker totalt, og over 10.000 av dem hadde tatt turen til St. Denis i kveld. Etterpå hyllet de sine helter, mens Østerrikes spillere forsvant inn i garderoben – og ut av EM.

Traustason svarer på spørsmål på svensk, men foretrekker engelsk når VG spør om følelsen etter kampen,

– Det var noe magisk å stå foran fansen, tre prosent av hele Islands befolkning, å ta imot hyllesten. Nå må vi lande, og se frem mot neste kamp, sier mannen som for alltid vil huskes for DET målet på Stade de France.

– Husker du hva som skjedde?

– Jeg husker jeg fikk pasningen. Det neste jeg ser er ballen i nettet og 20 folk fra benken løpende mot meg. Det var følelsesmessig, sier Traustason, innbytteren som i 2012 spilte ti kamper for Sandnes Ulf, og som nå er i Rapid Wien.

Hele sju av spillerne på det islandske sensasjonslaget har spilt eller spiller i Norge. Jon Dadi Bödvarsson, som fikset 1-0-målet, scoret 17 mål på 74 Viking-kamper før han ble solgt til Kaiserslautern i fjor, mener hemmeligheten bak Islands suksess er enkel:

– Samhold. Alle spillerne jobber for hverandre. Det er ingen individualister. Hvis vi ser en lagkamerat ute av posisjon, så løper vi andre for ham, sier han til VG.

Scoringen kom etter et langt innkast.

– Da jeg så ballen komme fokuserte jeg på et godt touch, og da ble resten enklere. Å se ballen i nettet var utrolig, beskriver han.

Årsakene til suksessen

Årsaken til Islands eventyr forklares gjerne med at man tidlig på 2000-tallet bygget 30 kunstgressbaner med full størrelse, syv av dem innendørs, og nesten 150 mindre baner som sikrer barn gode treningsforhold.

Over 600 trenere med UEFAs B-lisens og 200 med A-lisens gjør også at de fleste blir trent av profesjonelle fra ung alder.

Også er det Lars Lagerbäck, da. Svensken tok over for fire og et halvt år siden. Da var Island nummer 131 i verden. De har vært nummer 23, nå er de nummer 36 – og med denne EM-innsatsen vil posisjonen bare forbedres.

Medtrener Heimir Hallgrimsson, som tar over alene etter EM, satte prestasjonen i perspektiv da VG ba ham rangere avansementet i Islands historie:

VG I ST. DENIS: Øyvind Brenne dekker EM for VG.

– 17. juni har vært nasjonaldag, den må vi nok skifte nå. Så mye betyr det for oss!

Sjekk denne: Islands keeper om å møte Ronaldo og Sogndal: Det samme!

På spørsmål fra en journalist om landslagssjefens tanker om Cristiano Ronaldo, som var kritisk til Islands jubel for 1-1 i første kamp, valgte Hallgrimsson å svare at han ikke har fokus på andre spilleres uttalelser. Godt hjulpet av en islandsk pressesjef som åpenbart så for seg krigstitler over hele Europa på Islands store kveld.

Sigurdsson venter forsvarskamp

For her skulle bragden være i fokus, og nå gjelder det å fokusere på England mandag kveld. Andreplassen gjør at Island får to dager ekstra hvile sammenliknet med Portugal, som etter 3-3 mot gruppevinner (!) Ungarn skal ut mot Kroatia.

– Dette betyr mye for oss spillere, og for folk hjemme. Vi er veldig stolte over hva vi har fått til, sier Gylfi Sigurdsson, som avviser at han kommer til å måtte gi råd om motspillerne de neste dagene ettersom «alle på Island er gale etter Premier League».

– Ser du svakheter på England?

– Ikke mange. De har et godt lag, og har kommet seg ut av en tøff gruppe uten å spille sin beste fotball. Vi må forsvare oss i store perioder mot dem, og det har vi vist før at vi klarer, sier Sigurdsson til VG.

– Hvordan ser du på en eventuell straffekonkurranse?

Etter en kamp som dette klarer jeg ikke å tenke på ekstraomganger. Jeg er altfor sliten, sier Sigurdsson og smiler.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder