STJERNE: Ada Stolsmo Hegerberg er en av verdens beste fotballspillere. Foto: Jostein Magnussen, VG Foto: Jostein Magnussen VG

Hegerberg sier nei til landslaget – kritiserer NFF

Ada Stolsmo Hegerberg (22) har bestemt seg for å droppe landslaget.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Skal landslaget oppnå de målsettinger og resultater landslagsledelsen har satt seg, kreves det etter min oppfatning forbedringer på flere områder, sier hun i en uttalelse som er gjengitt på Instagram og i en pressemelding.

– Beslutningen er ikke bare en konsekvens av årets EM, men er basert på mine erfaringer med landslagene over lang tid, fortsetter hun.

– Dette kom som lyn fra klar himmel, kommenterer landslagstrener Martin Sjögren, som sier at «er du ikke motivert for å spille for landslaget, så skal du heller ikke spille for landslaget».

Les også: Norge på hodet ut av EM

– Jeg fortsetter på landslaget. Dette er «bare» Ada. Jeg vil ikke kommentere saken utover det, sier søsteren Andrine Hegerberg til VG. Også hun var med i Norges EM-tropp i sommer. Storesøsteren i Birmingham vil ikke si hvor lenge hun har kjent til beslutningen.

Lyon-spilleren ble i fjor kåret til Europas beste fotballspiller av UEFA. BBC kåret henne i vår til verdens beste fotballspiller.

Det neste store mesterskapet er nettopp i Frankrike, der VM arrangeres i 2019. I kvaliken møter Norge blant annet den ferske europamesteren Nederland.

– Det er beklagelig at vi mister en stor profil og god spiller. Vi hadde trodd og forventet at Ada ville bidra til å slå tilbake mot kritikken mot landslaget, og gått i bresjen for å snu motgang til medgang sammen med lagvenninnene sine i VM-kvaliken. Vi er skuffet over at hun ikke lenger er motivert for å spille for Norge, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb i en pressemelding fra NFF.

Slik svarte Ada Stolsmo Hegerberg på spørsmål om hun mente Martin Sjögren var riktig mann for å lede landslaget etter EM-exiten i sommer:

Hegerberg vant Champions League med Lyon både i 2016 og 2017.

På landslaget har det imidlertid vært trøbbel. Høsten 2016 ville ikke Hegerberg svare på om hun ville ha med seg daværende landslagssjef Roger Finjord til EM 2017. Det endte med at svensken Martin Sjögren overtok.

Og etter Norges sorti i EM i sommer, la ikke moren til Ada Stolsmo Hegerberg skjul på at hun var skuffet:

«Tidenes ansvarsfraskrivelse Sjögren og NFF… Får være måte på!» meldte Gerd Stolsmo – mamma til landslagsspillerne Andrine og Ada Hegerberg – på Twitter.

– Det får være opp til Ada om hun vil si noe mer om dette. Jeg har som mor ingen kommentar, sier Gerd Stolsmo til VG i dag.

Søsteren Andrine Hegerberg er ikke med i landslagstroppen som tirsdag ble tatt ut til kvalik-kampene mot Nord-Irland og Slovakia 15. og 19. september.

VGs kommentator: Bruken av Reiten er faktisk en skandale

På Instagram skriver Hegerberg:

– Beslutningen om å ta en pause fra landslaget har vært vanskelig, men den er veloverveid. Beslutningen er ikke bare en konsekvens av årets EM, men er basert på mine erfaringer med landslagene over lang tid. Jeg vil framover bruke all energi i Lyon. Det er der jeg nå kan videreutvikle meg som spiller.

Hegerberg gir ikke Martin Sjögren ansvaret for at hun har sagt nei til videre til videre landslagsspill.

– Jeg har orientert min nærmeste leder Martin Sjögren og ledelsen i NFF om beslutningen og begrunnelsen for denne. Det er samtidig viktig å understreke at begrunnelsen i stor grad ligger utenfor Sjögrens treneransvar. Skal landslaget oppnå de målsettinger og resultater landslagsledelsen har satt seg, kreves det etter min oppfatning forbedringer på flere områder, både i planleggingsarbeidet, i gjennomføringsfasen og i oppfølgingen. I tillegg er det mye å gå på når det gjelder kommunikasjon og dialog, fortsetter hun.

VG-kommentar: Oppfølging av norske fotballjenter: «Pinlig for norsk fotball»

Det er et par dager siden Hegerberg orienterte NFF om sin avgjørelse. I en pressemelding sier landslagstrener Martin Sjögren at han er overrasket over den begrunnelsen stjernespilleren har:

– Dette kom som lyn fra klar himmel, og jeg beklager at hun ønsker en pause fra landslaget. Ada er en viktig spiller for oss, og vi hadde naturligvis forventet at en spiller av hennes kaliber hadde gått foran og vist vei for å revansjere den svake EM-innsatsen.

Det var høye forventninger til det norske landslaget i EM, men det endte med null poeng og ingen scoringer på 270 minutter:

– Begrunnelsen hun bruker for å gi seg kom overraskende på meg, siden nettopp planlegging og gjennomføring er et punkt spillerne har gitt meg gode tilbakemeldinger på. Når det er sagt, så er det viktig for meg som landslagssjef å være ydmyk og i konstant jakt på forbedringspunkter, sier Sjögren.

https://twitter.com/TV2Davy/statuses/902543924753047552

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder