AKTIVE: Marcus t.v. og Martinius bidro til å holde tallene oppe ved å være aktive for Mosjøens 16 årslag i 2018, her på Norway Cup. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Kraftig fall i antall fotballag i Norge

ULLEVAAL (VG) Siden 2016 er antall fotballag totalt falt med 1316. Norges Fotballforbund er foreløpig usikre på hvor bekymringsfullt det er.

Antall lag i 2018 ble på helgens fotballting oppgitt til 28 213 – med stort og smått. Til sammenligning var det 29.188 i 2017 og 29.529 i 2016, alt ifølge NFFs egne årsrapporter.

– Dette vet jeg rett og slett ikke nok om, innrømmer fotballpresident Terje Svendsen og henviser til Alf Hansen, som er direktør for utvikling og aktivitet i Norges Fotballforbund.

– Det kan se ut som en bekymringsverdig nedgang i antall, men vi har gått bak tallene – og kanskje er det ikke så bekymringsverdig som det kan se ut til.

les også

En av tre kvinner sier nei til toppserie-endring

Hansen viser blant annet til at det ikke later til å være noen stor nedgang i antallet aktive spillere.

– Bakgrunnen kan i stor grad være at vi har lagt om spilleformen fra femmer til syver og fra syver til nier i enkelte årsklasser. Det gir noen utslag.

Men samtidig er det endringer som skulle gå motsatt vei – som treerfotball for seksåringene.

– Men vi kommer absolutt til å gå dypere inn i dette materialet for å se hva som er korrekt, sier Alf Hansen.

les også

NFF-styret fikk svar på tiltale: 170–37

Tallene som ble lagt fram på helgens fotballting (og overhodet ikke diskutert der) viser at nedgangen er størst på guttesiden – men faktisk også på jentesiden.

Riktignok er det en økning i antall kvinnelag, men i både barn- og ungdomsklassene for jenter er det nedgang.

Den største nedgang kommer i barnefotballen på guttesiden (altså opp til 12 år). Der var det en nedgang i antall lag fra 2017 til 2018 på mer enn 600.

Nedgangen i antall klubber i NFF er 31 fra 2017 til 2018. Norges Fotballforbund har de siste årene hatt drøyt 370 000 aktive spillere.

les også

Har lagt plan for å knekke pampeveldet i idretten: – En enorm provokasjon

– Tallene for 2018 er ikke klare før til sommeren gjennom NIFs idrettsregistrering, opplyser Alf Hansen.

NFF har de siste årene lagt stor vekt på kvalitetsutvikling i klubbene gjennom programmet «kvalitetsklubb». Ved utgangen av 2018 var 231 klubber sertifisert som såkalt «kvalitetsklubb».

PS: Futsal er ikke tatt med i disse tallene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder