Redningsmannen Maars Johnsen forlot intervju i smerter

LJUBLJANA (VG) (Slovenia – Norge 1–1) Bjørn Maars Johnsen (27) reddet poenget som kan bli forskjellen mellom EM-sluttspill og ikke for Norge. Etter kampen kastet han inn håndkleet i intervjusonen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

For mannen som satte inn det viktige 1–1-målet møtte pressen med en solid ispose teipet rundt den høyre ankelen.

Og rett før han skulle intervjues av VGTV, ba han landslagets medieansvarlig, Terje Skeie, om å få slippe på grunn av smerter.

– Vær så snill, bror, sa han og unnskyldte seg til VGs reporter:

Så hinket 27-åringen til lagbussen.

Norge marginalt foran

På tampen av en kamp der Norge nok en gang misbrukte noen vanvittige sjanser, steg den norske innbytteren til værs og stusset inn en utligning som kan bli gull verdt for Lars Lagerbäcks menn.

Landslagssjefen forteller hva som skjedde på benken i kaoset rett etter den norske utligningen.

– Det var masse adrenalin blant spillerne, og det vi måtte få ut av informasjon til dem var at vi ikke måtte bli liggende med tre sentrale spisser, for da visste vi det var 1–1 mellom Kypros og Bulgaria, og gamble med at Slovenia skulle få noe gratis på slutten, sier Lars Lagerbäck.

Bulgaria reddet 1–1 borte mot Kypros, og dermed er alt åpent før siste kamp i gruppen: Norge og Bulgaria har like mange poeng (10), men Lagerbäcks menn er foran på marginalt bedre målforskjell (+1).

– Nå er det opp til oss selv nede i Kypros. Det var et viktig mål av Bjørn der, sa målvakt Rune Jarstein til VGTV.

Han fikk gult kort i etterkant av Slovenias annullerte mål etter 74 minutter, men skjønte ingenting av avgjørelsen.

– Først tror jeg de scorer, men så dømmes det offside, og da ligger vel ballen død. Da setter jeg i gang Martin (Ødegaard) igjennom der. Kan ikke se hvorfor det ikke er lov. Men ifølge Omar (Elabdellaoui) så sa dommeren «It’s allowed, but I decide» (Det er lov, men jeg bestemmer). Et merkelig svar ... Det var litt bittert, sa målvakten videre om situasjonen som kunne blitt avgjørende.

les også

Norges kompiskart: Her er «gjengene» på landslaget

– Når 1–0 kommer imot blir det tungt, men jeg føler at vi klarer å holde roen og ikke bli stresset som vi ble i Bulgaria. Det skal være flere enn ett mål i dag, men vi tar med oss ett poeng, oppsummerer midtstopper Håvard Nordtveit til VG.

– Vi har alt i våre hender ennå, legger han til.

Også venstreback Haitam Aleesami forlot kampen med teip og ispose på kroppen:

Utrolig sjanse

Med en lang rekke utilgjengelige nøkkelspillere hos Slovenia var det ingen tvil om at tidligere FC København-stjerne og Ståle Solbakken-elev Benjamin Verbic var mannen Lagerbäcks menn måtte passe ekstra godt på.

Men det tok bare ni minutter før kantspilleren fant hullet i det norske forsvaret: Sigurd Rosted tapte en duell mot den muskuløse spissen Andraz Sporar, som la ned ballen Domen Crnigoj. Han fant Verbic, som utnyttet et stort rom midt i det norske forsvaret og overlistet Jarstein.

Etter en periode med stanging mot et etablert slovensk forsvar, kom en situasjon som har det aller meste til å bli en YouTube-hit:

Omar Elabdellaoui headet ballen forbi keeper, men Andraz Struna reddet den med et nødskrik på streken. Ballen spant deretter i stolpen og inn igjen mot Ola Kamara, men den norske spissen var hakket mer passiv enn sloveneren Miha Mevlja, som klarerte rett i Tarik Elyounoussi, men heller ikke han var rask nok i refleksen til å utnytte muligheten.

PÅ STREKEN: Her bryter Miha Mevlja inn foran Ola Kamara på målstreken. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

I det påfølgende norske angrepet fikk Moi Elyounoussi alle tiders mulighet til å plassere inn utligningen fra elleve meter, men avslutningen – uten press – gikk et godt stykke utenfor stolpen.

Maars-mål

En som i motsetning til Elyounoussi har hatt hellet med seg på klubblaget i det siste, er Martin Ødegaard. 19-åringen har banket inn to perlemål på kort tid i Vitesse og ble kastet innpå av Lagerbäck bare noen få minutter etter pause. Ut gikk Stefan Johansen, som etter en kamp langt under pari kastet vannflasken sin hardt i bakken så vannet sprutet.

Tre år og én dag etter forrige gang, play off-nedturen mot Ungarn i 2015, fikk unggutten igjen muligheten for Norge i en tellende landskamp. Og det tok ikke lang tid før han driblet seg løs og fikk vist frem venstrefoten med et godt skudd, men Slovenias keeper reddet forsøket.

1–1: Bjørn Maars Johnsen jubler etter å ha utlignet til 1–1 fire minutter før slutt. I bakgrunnen jubler Martin Ødegaard. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Lagerbäcks siste grep fra sidelinjen var å ofre de mindre, raskere spissene Kamara og Tarik til fordel for større og sterkere Bjørn Maars Johnsen og Alexander Sørloth.

Et øyeblikk så alt norsk håp ut til å være ute: Den slovenske spissen Robert Beric, lagkamerat med Ole Selnæs i Saint-Étienne, stusset ballen i mål etter et frispark og jublet i noen sekunder med lagkameratene før linjedommeren vinket med flagget.

I stedet kom redningen i form av et hodestøt i motsatt ende av banen: Håvard Nordtveit svingte inn et innlegg på hodet til innbytter Maars Johnsen, som ruvet over alle og stusset ballen i mål forbi keeper.

Mens tankspissen spurtet mot cornerflagget og kastet seg på magen, løp Omar Elabdellaoui mot benken og ropte: «Hva er stillingen i den andre kampen?!» Svaret han fikk, var «1–0 til Kypros», men sekunder senere kom Bulgarias utligning på straffe.

Lagerbäck bekrefter at det var telefonisk kontakt mellom landslagets «utsendte» på Kypros og benken i Ljubljana. Han synes uavgjort var «fair», men vil ikke spekulere i hva han gjør i forhold til spissvalg fra start i mandagens avgjørende på bortebane mot Kypros.

– Det er ikke så stor forskjell i spillestil mellom Slovenia og Kypros. Vi får se. Jeg kan ikke svare på det nå, sier Lars Lagerbäck.

FIKK SJANSEN: Martin Ødegaard Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Tarik Elyounoussi er i hvert fall klar til å starte igjen.

– Det blir spennende og en helt annen match. Kyrpos er et godt lag, spesielt på hjemmebane. De triller mye ball og det kan passe oss bra. Vi tar med oss dette poenget også skal vi klinke til på mandag, sier Tarik Elyounoussi til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder