TRE LØVER: Harry Maguire, Dele Alli og Jordan Pickford. Foto: REUTERS, AFP

Englands usannsynlige VM-helter

Hvis du hadde sagt at Jordan Pickford og Harry Maguire kom til å spille om VM-finale for noen år siden, ville nok svært få ha trodd deg.

 • Yngve Gjerde

Artikkelen er over ett år gammel

De to har stått frem som Englands to usannsynlig helter under dette mesterskapet. Jordan Pickford har vartet opp med en rekke strålende redninger, mens Harry Maguire har vist seg å være en bauta i England-forsvaret, i tillegg til å være en stor trussel på Englands fremste våpen: Offensiv dødballer.

Når disse to i kveld entrer Luzjniki stadion i Russlands hovedstad i Moskva, er det foran drøye 80.000 mennesker på stadion, i tillegg til millioner av TV-seere verden over.

Men det lå ikke alltid i kortene at det skulle bli slik. Her er en oversikt over spillerne som har tatt den lange veien fra «non-league» til VM i Russland.

Jordan Pickford

For fem år siden voktet nemlig England-keeperen buret til Alfreton Town FC – som er på nivå seks i det engelske ligasystemet. Da var han på utlån til den lille klubben, som spiller på stadionanlegget North Street, som har en kapasitet på 3600 tilskuere.

Men så mange var det gjerne ikke på kampene.

Den Sunderland-eide målvakten var på lån i seks klubber før han fikk sitt gjennombrudd hos The Black Cats. Først i nivå seks-klubbene Darlington og Alfreton Town, før han sakte, men sikkert, jobbet seg oppover:

 • Burton (nivå fire)
 • Carlisle (nivå tre)
 • Bradford (nivå tre)
 • Preston (nivå to)
 • Sunderland (Premier League)
 • Everton (Premier League

Foto: Pete Norton / Getty Images Europe

Jamie Vardy

Historien om Jamie Vardy er velkjent. For åtte år siden tjente han 300 kroner i uken som Stocksbridge Park Steels-spiller, han har vært voldsdømt og måtte spille med elektronisk fotbrikke, og ved ett tilfelle måtte han gå av banen i pausen for å rekke hjem til politiets meldetid.

Siden har ferden gått via Halifax Town og Fleetwood Town før han var med på å skyte Leicester til seriegull. Han scoret i elleve Premier League-kamper på rad, noe som gjorde ham historisk, og supportersangen «Jamie Vardy is havin’ a party» tok fullstendig av. -Var i Englands EM-tropp for to år siden, og er i Englands VM-tropp i Russland, selv om han må finne seg i å spille andrefiolin for Harry Kane.

 • Stocksbridge Park Steels (nivå åtte)
 • Halifax Town (nivå fem)
 • Fleetwood Town (nivå tre)
 • Leicester (Premier League)

Foto: Alex Livesey / Getty Images Europe

Harry Maguire

Harry Maguire spilte for fire år siden på nivå tre i England, i Sky Bet League One. Nå er han fast inventar i Premier League-klubben Leicester, og har spilt samtlige minutter for Three Lions i Russland.

Men da England var i VM i Brasil for fire år siden, hadde han akkurat signert for Hull, hvor han skulle spille fotball samtidig som han studerte. For to år siden, under EM i Frankrike, var han på guttetur for å følge landslaget. Da ble de slått ut av Island.

I år er han en del av laget som slo ut Sverige, og da var det nettopp Maguire som stanget inn et mål.

 • Sheffield United (nivå tre)
 • Hull City (nivå to/Premier League)
 • Leicester (Premier League)

Foto: Dean Mouhtaropoulos / Getty Images Europe

Dele Alli

Dele Alli spilte også på nivå tre i England for fire år siden. Han gjorde sine saker bra i MK Dons, kom til Tottenham og tok Premier League med storm.

Han ble født i 1996 og er oppvokst i Milton Keynes, og som elleveåring ble han en del av MK Dons sitt akademi. Bare fem år senere, som 16-åring slo han gjennom på MK Dons sitt førstelag. De neste to årene etablerte han seg som en viktig førstelagsspiller, spilte 88 kamper for klubben og scoret 24 mål. I februar 2015 signerte han for Tottenham Hotspur for drøye 45 millioner norske kroner.

Tottenham lånte ham tilbake til MK Dons, hvor han fullførte sesongen. I sin første fulle sesong som Tottenham-spiller ble han kåret til årets unge spiller, fikk sin England-debut, og i oktober 2016 ble han kåret til verdens største U21-talent av FourFourTwo.

Nå er han en av landets største stjerner.

Foto: Pete Norton / Getty Images Europe

Færre superstjerner

Men det er ingen i Gareth Soutghates 23-mannstropp som er i nærheten av stjernestatusen David Beckham, Steven Gerrard, Frank Lampard eller Wayne Rooney hadde.

Harry Kane er den største stjernen med det største navnet, og selv han var langt nede i divisjonssystemet før han ble en av verdens fremste målscorere.

Foto: Pete Norton / Getty Images Europe

I 2011 spilte han for Leyton Orient, som nå er på nivå fem i England. I 2012 var han i Millwall (nivå to), og deretter gikk turen til Norwich og Leicester, som på den tiden også var på nivå to.

Nå er han ansett som en av verdens aller beste spisser.

I kveld leder han det engelske landslaget ut på gressteppet i Moskva, i Englands største kamp siden 1990.

PS! Englands reservekeeper Nick Pope og den viktige midtstopperen John Stones har også gått gradene i Englands lavere divisjoner.

Mer om

 1. Fotball-VM 2018

Flere artikler

 1. England brøt «straffeforbannelsen» – møter Sverige i kvartfinalen

 2. Sverige-sjefen etter VM-exit: – England kan vinne VM

 3. Keeperen scoret - og ble England-helt

 4. Eriksen og Son scoret da Tottenham slet seg til seier

 5. Uniteds Harry Maguire kommer «hjem»: – Husk at han er i fiendens leir

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder