LOOK – IT’S COMING HOME: Englands landslagssjef Gareth Southgate og Jordan Henderson inspiserer banen på Lusjniki stadion i Moskva, dagen før semifinalen mot Kroatia. Foto: YURI CORTEZ / AFP

Slik tar Southgate presset av egne spillere før VM-semifinalen

Han har ledet et ungt, hardtarbeidende England til semifinale i fotball-VM. Men landslagssjef Gareth Southgate (47) mener fremtiden ser enda lysere ut.

Onsdag venter den tøffeste testen så langt – Kroatia. Klarer de dét hinderet venter en VM-finale mot Frankrike. Men tirsdag, dagen før Englands viktigste VM-kamp på 28 år, snakket Southgate heller om fremtiden.

– Dette laget er ikke i nærheten av nivået de kan nå, delvis på grunn av alder, men også fordi de vil få mer erfaring fra storkamper over de neste årene, både i klubbene sine og hos oss, sa han ifølge BBC.

– Vi er spent på fremtiden, men vi vil også gripe denne muligheten så godt vi kan.

Brutt barrièrer

1990, i Italia, var sist gang England var i en semifinale i fotball-VM. Den gangen tapte de på straffer mot Vest-Tyskland. Nå har Southgates lag vunnet på straffer – for første gang i Englands VM-historie.

– Vi har vært et av de yngste lagene i turneringen, med minst erfaring, men vi var aldri helt sikre på hvor langt dette laget kunne gå. Utviklingen og sulten hos spillerne kan alle se, sa Southgate.

les også

Er dette VMs fineste bilde?

Han er veldig klar over de historiske barrièrene de har brutt på veien, men legger minst mulig press på spillerne før storkampen.

– Vi har den største seieren i turneringen (6–1 mot Panama, journ. anm.), vår første seier i sluttspillet på ti år og første kvartfinaleseier på ennå lenger. Vi ønsker å fortsette å bryte barrièrer. Det har vært en fin reise, og vi ønsker å fortsette.

ITALIA 1990: Lagkaptein Terry Butcher trøster Paul Gascoigne etter at England tapte straffesparkkonkurransen mot Vest-Tyskland i semifinalen. Foto: Roberto Pfeil / TT NYHETSBYRÅN

«It’s coming home»

Da Harry Kane og co. avanserte fra gruppespillet, og fikk den antatt enkleste veien mot finalen, tok optimismen fyr hjemme på den fotballgale øya. Den velkjente fotballsangen «Three Lions» (Football’s coming home) fra EM i 1996 ligger i skrivende stund på fjortendeplass på Spotifys toppliste i Storbritannia og streames over 300 000 ganger daglig.

les også

Dette er Englands supervåpen: – Jobber veldig mye med det

– Våre supportere har lidd lenge når det gjelder fotballen. Landet vårt har vært gjennom noen vanskelig stunder i det siste, hva gjelder samhold, men sport har evnen til å samle folket. Spesielt fotball har den evnen, sa Southgate.

– Har blitt undervurdert

I Kroatia har fotball-euforien også tatt helt av.

– Vi er fire millioner mennesker, fire millioner trenere og fire millioner spillere. Alle har vært ute i gatene og feiret det vi har oppnådd. Det gjør oss veldig stolte, sa Kroatias landslagssjef Zlatko Dalic tirsdag.

– Jeg vet ikke hva som skjer hvis vi vinner. Antagelig vil ingen dra på jobb.

Det er 20 år siden Kroatia sist var i en semifinale i VM. Da røk de 2–1 mot hjemmenasjonen Frankrike. Dagens lag, med stjerner som Luka Modric, Ivan Rakitic og Mario Madzukic, har ikke fått det helt til i de store i mesterskapene.

– Denne generasjonen har blitt undervurdert på grunn av resultatene, men de har hatt kvalitetene som trengs og nå viser de det, sa Dalic.

Semifinalen spilles i Moskva, på Lusjniki stadion, klokken 20.00 norsk tid. Vi følger oppgjøret live her.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder