Mistet bestefaren under VM – fortsetter å dominere for Mexico

ROSTOV (VG) (Sør-Korea – Mexico 1–2) Forrige VM nektet han å spille. Med Carlos Vela (29) tilbake på laget, er Mexico i ferd med å lure dødens gruppe.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

For med seks poeng på to kamper har nordamerikanerne styringen i Gruppe F, iallfall før Sverige mot Tyskland spilles senere lørdag kveld.

Det meste takket være matchhelten Carlos Vela (29). Megatalentet som ledet Mexicos U17-lag til VM-gull i 2005 og ble hentet av Arsène Wenger til Arsenal kort tid etterpå, har hatt en opp-og-ned-karriere siden.

Litt som dagene i Russland har vært; etter Vela var strålende i den like strålende Mexico-seieren over Tyskland i første kamp, fikk han beskjed om at bestefaren hadde gått bort med sykdom.

– Den siste seieren du fikk se. Håper du var stolt av meg, skrev Vela i en følelsesladd melding på Instagram.

VG Live: Vi fulgte kampen her!

les også

VM-analysen: Mexico kan mer enn å kontre

Pluss content

Forsøkt psyket ut

De titusener av Mexico-fans til stede i Rostov var iallfall garantert stolt av Vela på lørdagskvelden. De dominerer med hatter, flagg, mengde, trommer, volum, brus og brøl, og setter sammen en imponerende larm bestående av «Meeeehico»-rop, piping og sang i ett.

Arenaen i Rostov, med vakker beliggenhet langs elven Don, var farget og lydmalt i rødt, hvitt og grønt – og etter at Carlos Vela satte straffesparket til 1–0 etter 26 minutter var det egentlig ikke noe mer å lure på hvem som skulle vinne, tross et trippelforsøk fra Heung-Minh Son rett før.

Vela lot seg aldri påvirke av at Sør-Koreas keeper Jo brukte lang tid på å plassere seg på streken, han tok en slurk vann og snakket med dommeren mens Vela hadde lagt ballen på merket, men Bob Bradleys angrepsspiller i nystartede Los Angeles FC holdt skallen kjølig og scoret sikkert.

Det samme gjorde også Javier Hernandez i 2.omgang scoret. 22-åringen Hirving Lozano (målscorer mot Tyskland) stupte i angrep etter en tøff takling av Guardado på en koreansk spiller midt på banen, Lozano sa «gracias» og «arriba», et ubalansert Sør-Korea hadde ikke sjanse til å holde følge, og med ledige alternativer til både høyre og venstre, valgte Lozano det siste.

Der var «Chicharito» trygg, rundet av en spiller og traff akkurat godt nok til å få ballen forbi keeperen. Hans 50. landslagsmål og scoring i hans tredje VM.

– Ord kan ikke beskrive det. Det er bedre enn en drøm, sier West Ham-spilleren på pressekonferansen etterpå, der han svarte i lange avhandlinger på to spørsmål og avsluttet med et bukk og en takk til journalistene.

EIDE BÅDE BANEN OG TRIBUNEN: Carlos Vela feirer 1–0-målet på straffespark foran ekstatiske Mexico-fans på Rostov Arena. Foto: Eduardo Verdugo / TT NYHETSBYRÅN

Mexico følger normen

Spurs-spiller Son reduserte vakkert på overtid, men det er liten tvil om at Mexico er på god vei til 8-delsfinalen, dit de alltid går når det er verdensmesterskap. Det har de gjort ved hver deltagelse siden 1990, og det som er like sikkert, er at de «aldri» når kvartfinalen (sist i hjemme-VM i 1986).

Som i brasilianske Fortaleza for fire år siden, da Arjen Robben lurte til seg et straffespark i sluttminuttene, og som sendte Mexico ut. Siden den gang har Mexico byttet ut «El Loco»-treneren Miguel Herrera, men arvtageren Juan Osorio markerer seg også med kroppsspråk og engasjement på sidelinjen.

Også har altså Carlos Vela returnert. Den daværende Real Sociedad-spilleren spilte for Mexico allerede i Sør-Afrika-VM i 2010, men gikk deretter inn et slags landslagseksil fra 2011 til 2014. Hvorfor har blitt sagt krystallklart, men han sa enten nei — eller kom ikke med – til VM både i Brasil og OL i London, i en periode han leverte sterkt for «La Real» i Spania.

– Det er ikke alt jeg liker omkring det å være fotballspiller. Berømmelsen, idoliseringen, media og det at du ikke kan ha et normalt liv som en normal person, sa Vela i et intervju med Canal+ i 2014, gjengitt av ESPN.

– Jeg tror det har holdt meg litt tilbake i fotballen, mente Mexico-spilleren, som ikke helt har levd opp til forventningene etter juniorgullet for 13 år siden.

I ROSTOV: VG-journalist Øyvind Herrebrøden følger fotball-VM i Russland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder