TILBAKE: Stabæk-trener Jan Jönsson jubler med støtteapparatet i 1–0-seieren over Kristiansund. Jönsson ble nylig hentet «hjem» til Stabæk.

TILBAKE: Stabæk-trener Jan Jönsson jubler med støtteapparatet i 1–0-seieren over Kristiansund. Jönsson ble nylig hentet «hjem» til Stabæk. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Reagerer på klubbenes headhunting: - Problematisk

Professor emerita Kari Fasting (76) synes det er problematisk at eliteserieklubber i stor grad bruker headhunting når de rekrutterer folk til sine sportslige apparater.

– Headhunting er problematisk. Da betyr nettverk og hvem du kjenner veldig mye. Man velger som oftest i det nettverket man har, sier professor i idrettssosiologi Kari Fasting ved Norges idrettshøgskole.

Hun har tidligere omtalt VGs avdekning om den skjeve kjønnsbalansen i Eliteserie-klubbenes sportsavdelinger som «overraskende og veldig trist».

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

les også

Melissa Wiik føler seg god nok for Eliteserien: - Jenter er litt for feige

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

Ni av tolv eliteserieklubber VG har vært i kontakt med opplyser at det hovedsakelig brukes headhunting når man rekrutterer til sportslige avdeling rundt A-laget. Noen få klubber kombinerer det med utlysninger, mens to klubber stort sett lyser ut jobbene. Fire klubber har ikke besvart vår henvendelse.

les også

95,5 prosent menn i eliteseriefotballen: – Overraskende og veldig trist

– Hvis man rekrutterer menn fra det nettverket man har, vil disse igjen ofte rekruttere menn, og kanskje fra samme miljø. Slik sett kan man lett komme inn i en ond sirkel. Man bør derfor være mye mer åpne rundt utlysninger, selv om det tar tid og koster penger.

– Bør man både lyse ut stillingene og samtidig oppfordre kvinner til å søke?

– Absolutt. Man kan oppfordre kvinner til å søke, men man kan også være mer aktive med å få kvinner interessert i å søke, både når man headhunter og når man annonserer.

Her får Odd-profilen høre det etter Sarpsborg-kritikken:

Haugesund-leder Eirik Opedal forteller at de har lyst ut to stillinger i trenerapparatet i år uten å få kvinnelige søkere. Også i Molde, hvor man generelt lyser ut stillinger, er det få kvinner som søker, forteller Molde-leder Øystein Neerland.

– Det er sikkert korrekt. Men da bør man spørre seg hvorfor de ikke søker. Det har noe med hvor attraktive disse miljøene er for kvinner og hvem man forteller at det er lyst ut en stilling til, sier Fasting.

Stabæks rekruttering skjer på denne måten:

– Personer til det sportslige støtteapparatet rekrutteres stort sett gjennom headhunting ettersom markedet i Norge er lite og vi har relativt god oversikt over personer med spesifikk fotballkompetanse på toppnivå. Vi bruker vårt nettverk til å lete etter den kompetansen vi har behov for, sier daglig leder Jon Tunold.

– Det argumentet har jeg hørt før, og det er problematisk. Det er helt sikkert riktig at de opplever det sånn. Men det kan både være kandidater som ikke er norske, og det kan være folk, kanskje kvinnelige kandidater, i Norge med kompetanse som man ikke har helt oversikten over, mener Fasting.

I Brann bruker man headhunting til stillinger rundt A-laget, og leder Vibeke Johannesen er usikker på om utlysninger er veien å gå.

- Det er ofte profilerte stillinger som krever spisskompetanse. Vi er orientert og har oversikt i fagmiljøene, og jeg er usikker på om man finner den rette ved å lyse ut stillingen i tradisjonelle kanaler. Jeg ser jo problemstillingen her, men man må også huske at det er helt spesifikke lisenskrav til en del stillinger, som krever en helt spesifikk kompetanse.

les også

Brann-lederen: - Ikke gitt avslag til en eneste kvinne

Strømsgodset-leder Dag Lindseth Andersen er inne på at kjønnsbalansen blir påvirket av hvem man kjenner når man bruker headhunting.

– Hadde man oftere brukt en åpen søkeprosess, hadde mann sannsynligvis avdekket flere potensielle kvinnelige kandidater. Samtidig genererer offentlig kjente ledige stillinger svært få henvendelser fra kvinner og det ville vært interessant å se litt nærmere på dette, sier han.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder