AVSLUTTER: Før lørdagsderbyet mot Vålerenga går Frode Kippe (41) inn i sine siste måneder som fotballspiller. Til høyre sportssjef Simon Mesfin. Foto: Solberg, Trond

Kippe legger opp: – En superlegende

LILLESTRØM (VG) Etter dette fotballåret avslutter Frode Kippe (41) spillerkarrieren etter 20 sesonger i Lillestrøm.

Det bekrefter både Kippe selv og klubben på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Romerikes Blad hadde nyheten på formiddagen. Bortsett fra 3,5 år i Liverpool og Stoke fra 1999 til 2002, har Kolbotn-karen tilbrakt hele seniorkarrieren i Lillestrøm.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

– En lang prosess. Jeg har jo vært «gammel» i ti år. Jeg ville spille fotball så lenge som mulig og har klart det. Tidspunktet er veldig fint. Føler fortsatt jeg er på nivå. Alt lå til rette for å sette et punktum, sier Kippe.

I forrige runde spilte Kippe sin 440. eliteseriekamp for romerikingene, noe som er flest i Lillestrøms historie. Bare to mann har flere opptredener på Norges øverste nivå. LSK-debuten kom for over 22 år siden, i 1997.

– Jeg har vært i klubben i snart ti år, og det har vært et tema fra sesong til sesong om hvor lenge han skal holde på. Men han har hatt kropp og sjel frem til nå. Han har fortsatt så lenge klubben har ønsket han skulle fortsette. Så har vi hatt dialog helt siden januar i år, om hva Frode Kippe skal gjøre i fremtiden, sier sportssjef Simon Mesfin, som også deltok på pressekonferansen i VIP-lokalene på Åråsen.

– Kippes beslutning

VG spør Frode Kippe om Frode Kippe hadde gitt Frode Kippe ett år til – dersom Frode Kippe var sportssjef.

– Når du er 41 år og ikke spiller fotball hver uke, blir du litt rusten. Da går det nedover. Jeg kunne helt sikkert spilt fotball lenger, men har ikke lyst til å gi meg når jeg er helt i kjelleren. Nå gir jeg meg på et tidspunkt hvor jeg fortsatt bidrar på banen. Jeg tror tidspunktet var helt perfekt for meg og klubbens del, svarer Kippe.

Han har stort sett vært nummer tre i stopperkøen på Åråsen etter at Joonas Tamm kom på lån fra Flora Tallinn fra sommeren av.

– Det er viktig å understreke at Kippes beslutning om å legge opp er hans, ene og alene. Vi har aldri snakket om at han skal legge opp eller ikke. Vi har snakket om tiden etter den aktive karrieren, så var det helt naturlig at han fant ut at han ville legge opp nå, sier Mesfin til VG.

Tidligere lagkamerat og forsvarsmakker Torgeir Bjarmann (51), som selv har over 300 kamper for Lillestrøm, er full av beundring for Kippe.

– Det er ikke vanskelig å gi ros til Frode. Han kom som unggutt da jeg spilte selv. Alle superlativene er vel brukt opp. Han er en fantastisk representant for LSK. Han har vært ekstremt viktig i perioder hvor klubben har slitt litt. Han har vært en bauta, et holdepunkt. Det er egentlig vanskelig å forklare. Han er denne generasjonens superlegende, sier Bjarmann til VG.

I LIVERPOOL: Kippe fikk to ligacupkamper for Merseyside-klubben. Foto: Rolf Jarle Ødegaard, VG

Et forbilde

Kippe har mottatt en rekke utmerkelser i løpet av sin lange karriere. I 2007 fikk stopperen «Kniksensprisen» som årets forsvarsspiller i Eliteserien.

Kanskje enda gjevere var MOT-prisen seks år senere. Da ble Kippe stemt frem av de andre eliteseriespillerne for å være et forbilde som viste respekt overfor både lagkamerater og motstandere.

41-åringen har også åtte landskamper for Norge. Tidligere LSK-sportssjef Jan Åge Fjørtoft setter ord på hva Kippe har betydd for klubben.

– Han er en spiller som er symbolet på hva LSK skal være, som er villig til å gi alt for den stolte, svarte og gule drakten. Jeg hadde gleden av å jobbe med Frode i mange år. Han er en person som du vil ha med deg i alle kriger, men som samtidig er en en god person som skaper hygge rundt seg, sier Fjørtoft til VG.

Denne sesongen har han også trøkket skikkelig til på LSK-trening:

LSK-bauta

Etter sesongen vil Kippe fortsette i Lillestrøm, men i en ny rolle. Kippe blir klubbens nye toppspillerutvikler.

– Vi har mange spennende unge spillere på gang, sier Kippe.

– En veldig viktig rolle for oss. Hvis vi ser for oss en bro mellom A-laget og junioravdelingen, skal Frode leie spillere fra juniorlaget og over til A-laget. Så får vi flere egenutviklede i tiden som kommer, understreker Mesfin.

– Det er veldig fint at klubben har en stilling klar. Det har ligget i kortene at de skulle finne en jobb som passet ham. Det har vært snakk om det de siste 10 årene. Nå skjer det. Det er veldig fint at de finner plass til Frode, slik at man kan bruke av erfaringene hans. Samtidig får han muligheten til å utvikle seg som trener, sier Bjarmann.

GIR SEG: Frode Kippe løftet NM-pokalen etter cupfinaleseieren i 2017. Foto: Gisle Oddstad, VG

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30215472314168
2Bodø/Glimt30159664442054
3Rosenborg301410653411252
4Odd3015784540552
5Viking30138955421347
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder