BETENKT: Ronny Deila var veldig lite fornøyd med de første 25 minutten mot Stabæk, og er heller ikke spesielt fornøyd med ikke å ha vunnet siden 5. juli. Foto: Heiko Junge

Deila opplever sin tyngste periode som fotballtrener: – Det er beintungt

VALLE (VG) Ronny Deila (44) har vært hovedtrener på toppnivå i mer enn 400 kamper siden 2008. Aldri har han slitt like tungt som han gjør i Vålerenga, mener han selv.

 • Fredrik Tombra

Ronny Deila skulle aller helst sett at sin 101. kamp som Vålerenga-trener endte bedre enn den gjorde. Allerede 17 minutter ut i kampen ledet Stabæk 2–0, og da fløyten gikk var resultatet det samme. Nøyaktig tre år etter at han overtok trenerrollen fra Kjetil Rekdal står Vålerenga på stedet hvil – en plass midt på tabellen.

De elleve siste kampene har endt med fem uavgjorte og seks tap. Hovedstadsklubben har med det kun samlet fem poeng av 33 mulige de 107 siste dagene, dårligst av samtlige lag i Eliteserien. Kun Ranheim (seks poeng) er i nærheten, mens alle andre har kapret et tosifret antall poeng på sine elleve siste kamper. Vålerenga har ikke opplevd makan på 25 år.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay

– Det er beintungt. Det er en grusom rekke vi må få brutt så fort som mulig, konstaterer en åpenbart skuffet Ronny Deila overfor VG etter Stabæk-tapet lørdag.

– Har du opplevd en tyngre periode som trener?

– Nei, det har jeg selvfølgelig ikke. Dette er helt vanvittig.

Og det sier litt. Han hadde en jobb som medførte «mer press enn det er å være statsminister i Norge», ifølge ham selv. Det kokte som verst da han ikke førte Celtic til Champions League og tapte mot erkefienden Rangers i FA-cupsemifinalen i sin andre sesong. Men der vant han tross alt ligaen to ganger og ligacupen én gang. I Vålerenga har endt med 8. plass og 6. plass, og det er ingenting som tyder på at klubben skal overgå de prestasjonene i 2019.

– Dette påvirker meg hver eneste dag, sier Deila og medgir at seierstørken og de svake prestasjonene går utover nattesøvnen.

– Vi prøver å nullstille, vil bedre oss hver eneste dag på trening. Man kan ikke dvele ved det som har skjedd. Du må angripe det som står foran deg, men det henger så klart over deg at vi ikke har vunnet på så lang tid, fortsetter 44-åringen, som på tross av omstendighetene tar seg god tid til å snakke med pressen og rakrygget svarer på spørsmål om seierstørken og hans egen fremtid i klubben.

Sist Deila opplevde noe sammenlignbart som trener var i 2008. Da gikk han syv kamper uten seier med et dårligere stilt Strømsgodset, både økonomisk og sportslig. Sesongen skilte kun en mesterlig sluttspurt drammenserne fra nedrykk (ti poeng på siste fire kampene). For å kunne gjøre det samme i Vålerenga – slå tilbake etter en sliteperiode – er han opptatt av at «konsekvenstenkingen» må bort.

– Nå må vi ut å gjøre det, det har vi snakket om mye. Noen annen formel er det ikke enn å ha en tydelig plan og å stille forberedt. Og når det ikke ser slik ut må jeg også gå i meg selv, sier Deila selvkritisk.

– Vi snakker om at vi skal vise at vi elsker å spille fotball. Vålerenga har mer enn gode nok spillere til å vinne fotballkamper.

PS! Vålerenga møter erkerival Lillestrøm kommende lørdag. Deretter gjenstår fire kamper mot Brann, Tromsø, Molde og Mjøndalen.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt17152062194347
2Molde17111545202534
3Odd1710163024631
4Rosenborg1785432181429
5Vålerenga178542723429
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mer om

 1. Eliteserien
 2. Vålerenga Fotball
 3. Ronny Deila

Flere artikler

 1. Vålerenga verst i Eliteserien siste syv kamper: – Vi må være desperate

 2. Deila fra Vålerenga til New York City: – En drøm for meg

 3. Klart for historisk nedrykksdrama – slik tipper ekspertene

 4. Vålerenga forlenger med Deila

 5. Blir New York-trener til uken - Deila tapt for Vålerenga

Fra andre aviser

 1. Deila forlater Vålerenga - klar for ny klubb

  Aftenposten
 2. Tallene viser null fremgang på tre år. Likevel frykter ikke Deila for jobben.

  Aftenposten
 3. Tallene viser null fremgang på tre år. Likevel frykter ikke Deila for jobben.

  Fædrelandsvennen
 4. Krise i Vålerenga: Verste tørke på elleve år

  Aftenposten
 5. Krise i Vålerenga: Verste tørke på elleve år

  Bergens Tidende
 6. Derfor ble Fagermo ansatt som ny hovedtrener i Vålerenga

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no