10 bragder som huskes

Norsk fotball i Europa er først og fremst en begredelig historie. Den handler aller mest om tap og baklengsmål. Men bragdene finnes. Og de kommer stadig hyppigere.

ARTIKKELEN ER OVER 17 ÅR GAMMEL

Det finnes eksempelvis en rekke enkeltstående kamper som står som gyldne kapitler i klubbenes historiebøker, men som aldri kom til å bety så mye fordi returkampene endte i rene katastrofer eller exit Europa. Eller fordi den første kampen var tapt så klart at det ikke var mer å spille om når seieren endelig kom.

Endringene i det europeiske spillemønsteret siden Fredrikstad Fotballklubb spilte den første norske europacupkampen i 1960, gjør det også vanskelig å finne kriterier som kan gi presise mål på prestasjonene.

Blant annet er det ikke umiddelbart helt lett å sammenligne kamper i Champions League med rene cupkamper på hjemme-/bortebane.

Og hvor mange av Rosenborgs strålende seirer kan kalles bragder? Listen flyttes høyere etter hvert som bragdene gjentas. Og til slutt får seirene, rettferdig eller ikke for Rosenborg, etter hvert preg av normalitet.

Men her kommer 10 bragder som huskes.

Rekkefølgen kan vi krangle om til neste gang.

1. AC Milan - Rosenborg 1-2 (1996)

En udiskutabel ener i norsk fotballhistorie. Ikke bare fordi Rosenborg vant. Men også fordi Rosenborg gikk videre - på bekostning av Milan. På San Siro. Det var gjennombruddet. Milan hadde gått videre med uavgjort.

2. Borussia Dortmund - Rosenborg 0-3 (1999)

Etter min oppfatning Rosenborgs beste kamp. Spilt av tidenes beste Rosenborg-lag. Dortmund var riktignok for nedadgående, men å se et tysk mesterlag bli rundspilt på hjemmebane var til dels uvirkelig.

3. Rosenborg - Real Madrid 2-0 (1997)

En ny kamp hentet fra den strålende 1997-sesongen. - Real skal ha ros for at de prøvde, sa en trønder jeg møtte etterpå. Jeg har aldri sett lykkeligere mann. Livet var trøndersk fullkomment i Trondheim den kvelden.

4. Viking - Chelsea 1-2/4-2 (2002)

Å slå Chelsea er én ting. Å slå dem ut av UEFA-cupen er ganske mye mer. Dette er klassikeren, den lille mot den store, med den helt vesentlige forskjell at den lille kommer tilbake når det gjelder og teller.

5. Rosenborg - Olympiakos 5-1 (1997)

Kan hende den største «festen» rent underholdningsmessig i Lerkendals Champions League-historie. Og bare for å ha nevnt det: Olympiakos var suverene i den greske ligaen denne sesongen.

6. Molde - Real Mallorca 0-0/1-1 (1999)

Real Mallorca kom fra cupvinnerfinalen - og skulle plankekjøre seg inn i Champions League på hjemmebane. Men dette var kvelden da Molde overgikk seg selv - og tok mesterligaplassen foran sjokkerte spanjoler og en enda mer sjokkert Kjell Inge Røkke.

7. Vålerenga - Besiktas 1-0/3-3 (1998)

Egil «Drillo» Olsen var Frelseren og gjorde vann til vin i Vålerenga denne høsten. Derfor klarte han også å få laget, som lå under, til å tro på det umulige i Istanbul - ikke akkurat den letteste byen å vinne fotballkamper i.

8. Viking - Sporting Club Lisboa 3-0/0-1 (1999)

Peter «Den Store» Schmeichel var god nok til å redde seriegull for Sporting denne sesongen. Men Sporting likte seg dårlig i Stavanger - og ble typisk nok frustrert på hjemmebane. For portugiserne var resultatet en katastrofe.

9. Brann - PSV Eindhoven 2-1/2-2 (1996)

En gyllen utgave av Brann, dette, samtidig som dobbeltkampene mot PSV åpner for Tore André Flos proffkarriere. Dick Advocaat, som kjøpte Flo til Glasgow, glemmer aldri Flos herjinger i Eindhoven.

10. Fredrikstad - Ajax 4-3/0-0 (1960)

Det var den første norske kampen i europacupen - og Ajax var neppe klar over hva som ventet dem på Fredrikstad Stadion. Det snakkes fortsatt varmt om denne FFK-årgangen. På samme måte som det snakkes varmt om den Ajax-årgangen som kom noen år senere.

PS 1! Lyns prestasjoner i kvartfinalen mot Barcelona vinteren 1969 er ikke glemt. Altay Ismir fra Tyrkia og Norrköping fra Sverige ble slått ut på veien - og Lyn spilte begge sine kamper på bortebane. Tapte 2-3 og spilte 2-2 en uke senere. Hvilket naturligvis var sensasjonelt under ekstraordinære omstendigheter. Det var utenkelig, og umulig, å spille fotball i Norge i februar 1969. Lyn klarte det nesten likevel.

PS 2! Min forsøksvise antydning av manglende entusiasme for Viking ble til de grader tilbakevist av noen hundre supportere i går.

For er det fullt, så er det fullt. Og 5510 tilskuere på Stavanger Stadion er dessverre så fullt som det kan bli i UEFA-cupen.

Så her følger min retrett: Jeg hadde åpent mål, sto på to meters hold, men traff i farten ballen så skjevt at skuddet gikk til innkast.

Beklager.

Benken venter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder