Slik vil Sarpsborg unngå Europa-felle: – Alt øker og flyr i taket

Sarpsborg 08s inntekter vil ta fullstendig av hvis det blir gruppespill i Europa League. Klubbledelsen er allerede advart mot hva mye penger kan gjøre med en klubb.

  • Sindre Øgar

Artikkelen er over ett år gammel

– Vi er veldig bevisst på at vi skal fremstå som vi har gjort til nå. Pengene skal tas vare på. Vi skal ikke slippe opp på lønnsnivå eller den typen ting. Da skaper vi oss trøbbel med en gang, sier daglig leder Espen Engebretsen til VG.

Han anslår at bare gruppespillet, med realistiske resultater (én seier, én uavgjort og fire tap), vil gi mellom 40 og 50 millioner kroner i sarpekassa. Det kommer oppå de ti millionene klubben allerede er sikret.

– Da vi hadde hyggelige lunsjer med folkene i St. Gallen og Rijeka i forbindelse med andre og tredje kvalifiseringsrunde, ble vi fortalt hva som skjer første gang man kommer ut i Europa. Alle i klubben forventer å tjene mer og alle mener at de er mer verdt. Alt øker og flyr i taket. Vi kan ikke miste fotfestet. Det er frivilligheten og måtehold som har tatt oss dit vi er, sier Engebretsen.

les også

Helten Mortensen sparket i hodet: – Det viser hvor akrobatiske de er

Passerer 100 mill.

Han avviser derfor at Sarpsborg 08 kommer til å ta en «Nicklas Bendtner light», det vil si å hente en eller flere store profiler til klubben, hvis klubben slår ut Maccabi Tel Aviv og tar seg til Europa League.

– Europacupen skal IKKE fjerne oss fra identiteten vår, svarer han - og røper at Sarpsborg-omsetningen for første gang vil passere 100 millioner kroner i år. Budsjettet var på 95 millioner.

– Vi vil fortsette å budsjettere uten spillersalg, og med pluss i driften uten ekstrainntekter fra europacup, sier Sarpsborg-lederen.

– Så klubben kommer ikke til å satse ekstra eller øke budsjettet?

– Nei, da må vi må gjøre en beslutning på styrenivå. Da må vi bestemme oss for å bruke noe, for å se om det har ønsket effekt.

– Dette gir oss mulighet til å forsere anleggsutvikling, forsterke stallen og til å få bedre forhold for støtteapparatet. Men utgiftene skal være reversible. Vi skal umiddelbart kunne stanse dem, legger han til.

Fått med deg debatten om «Nystemten»?

Torsdagens 3-1-seier over Maccabi Tel Aviv i første play off-oppgjør gir sarpingene et meget godt utgangspunkt før returoppgjøret i Israel i førstkommende torsdag.

Engebretsen tror rundt halvparten av inntektene på 40-50 millioner kroner kommer til å forsvinne ut av klubben som løpende utgifter. Dette er kostnader knyttet til arrangement, bonuser, reiser (charterfly) og nye fasiliteter.

– Det er fine summer. Det drypper mye på klubben, og da drypper det en del på oss også, sier Sarpsborg-spiller Amin Askar om bonusen.

Ifølge Sarpsborg Arbeiderblad vil enkelte spillere få en årslønn på nærmere én million kroner hvis laget kvalifiserer seg til gruppespillet. Maks grunnlønn skal være på rundt 600.000 kroner.

– Spillerne er fornuftige og solidariske. De deler en del av potten på alle spillerne, og en del av potten på de som spiller mest.

Les også

Mer om

  1. Sarpsborg 08
  2. Europa League

Flere artikler

  1. Snuoperasjonen som gjorde Sarpsborg 08 Europa-klare: – Til å få gåsehud av

  2. Spinnville summer på spill for Eliteserie-trio: – Attraktivt

  3. Europa-drøm i Sarpsborg: – Vi skal banke dem

  4. Sarpsborg 08 til Europa League-gruppespillet: - Vi er maskiner alle mann

  5. Gullkantede RBK-bonuser – spiller om millioner rett i egen lomme

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder