I SOFIA: Lars Lagerbäck (til høyre) er på plass i Sofia. Søndag går han til angrep på Bulgaria og Sembs rekordrekke. Foto: Delebekk, Bjørn S.

Beste seiersrekke på 14 år: – Det er gull

SOFIA (VG) Med fem seire på rad har Lars Lagerbäcks landslag levert Norges beste seiersrekke på 14 år. Men svensken må vinne alle kampene i Nations League for å slå Nils Johan Sembs rekord fra 1999.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Lagerbäcks rekke er den beste siden Åge Hareides innledning for Norge. Den danske landslagssjefen vant seks matcher på rad i 2004 – den første mot et svakt Sverige ledet av nettopp Lagerbäck.

les også

Hareide vurderte å trekke seg som Danmark-sjef

– Slike rekker betyr mye. Det er som du har bygd opp en stor konto i banken. Laget har noe å tære på, mener Nils Johan Semb – som fredag kveld fulgte Lagerbäck til den neste utfordringen – Bulgaria – som landslagets sportssjef. Laget hastet ut av flyplassen. Tiden er knapp til søndag kveld.

– Det blir en utrolig viktig kamp for å sette standarden i gruppen, sier Semb.

Sliter du med å forstå Nations League? Trykk her!

Eller så kan du se hvordan landslagsgutta forklarer det:

I Per-Mathias Høgmos periode havnet Norge altfor ofte under 1–0 og kjente utryggheten i alle ledd. Semb bruker ordet «panisk» om slik motgang. Nå mener han det er motsatt etter seire over Kypros, Panama, Island, Albania og Australia i løpet av fem måneder.

– Nå havnet vi foran 1–0 på den første sjansen. Vi ble ikke stående og stange. Det er gull. Derfra og inn hadde vil full kontroll. Selv om det var et par slurv og 2. omgang var under pari, mener Semb.

– Veldig positivt, sier Lagerbäck selv. 70-åringen har opplevd lignende rekker med både Sverige og Island. Svenskene ledet han til fem sluttspill på rad. Det er naturligvis en rekke av en ganske annen kaliber ...

– Jeg er fornøyd, som jeg bruker å være. Da får man være fornøyd i min alder, skratter han.

– Det gjør hele jobben enklere for støtteapparatet. Problemer bruker å være enkle å løse. Det går aller lettest utenfor banen. Det er bra mentalt å vinne kamper, beskriver han.

Lars Lagerbäck, iført todagersskjegg og Fotballforbundets blå slips, får av TV 2 spørsmål om Sembs rekord på ni seire på rad?

– Hva da, sier du?

– Øyner du rekorden på ni strake kamper?

– Den har jeg aldri hørt snakk om. Og den synes jeg ikke vil skal snakke om over hode. Spesielt ikke når han sitter i lokalet, ler landslagssjefen.

les også

Johansen-dobbel fikset drømmestart i Nations League – nektet å svare for feiringen

– Jeg frykter ikke at han tar den rekken. Jeg håper det. Da vinner vi i hvert fall Nations League ganske lett. Da har vi full pott, sier Semb til VG.

Han var landslagssjef for Norges aller beste resultatmessige sesong. Norge kvalifiserte seg til EM i 2000 med en fantastisk rekke året før. Den stoppet mot Tyskland på Ullevaal. Norge hadde 9–1 i målsjanser, men tapte 0–1 etter en sen scoring av Mehmet Scholl.

Lars Lagerbäck har ledet Norge i 14 kamper, har vunnet åtte av dem og det gir en seiersprosent på 57, noe som er høyest av samtlige landslagssjefer med mer enn 10 kamper. Drillos første periode ga en seiersprosent på 52,3 (46 seirer på 88 kamper), mens hans andre periode endte hakket ned – på 51 prosent (25 seirer på 49 kamper).

les også

Lagerbäcks hjertesukk etter tilskuersvikten: – Ingen morsom opplevelse

– Det viser at vi er på god vei til å bli et lag å regne med. Det tok litt tid, sier Southampton-stjernen Mohamed Elyounoussi til VG.

Lars Lagerbäck ser også enkelte farer med å ha fått Norge tilbake skinnene resultatmessig. Feilene kom i 2. omgangen mot Kypros.

– Vi har hatt korte svake perioder, vi har vært ukonsentrerte og gjort tekniske feil. Spillerne har allerede sagt at de ville blitt straffet direkte mot et bedre lag. Så slikt har vi ikke råd til, svarer svensken på VGs spørsmål.

– Helst ser jeg at de ikke gjør feilene og at vi slipper å minne spillerne om feil, fortsetter han.

– Jeg har opplevd at man ubevisst blir fornøyd etter en god kamp. Det gjelder å ha spillerne og minst støtteapparatet på tærne hele tiden. Det er vårt ansvar. Opp gjennom årene har jeg gjort mine feil etter gode kamper. Ikke vært nøye nok i gjennomgangen av kampen, for eksempel. Vi skal repetere og påminne spillerne hele tiden.

les også

Vinnermaskinen Lagerbäck foran Drillo-skjema

Nå venter Bulgaria. Lagerbäck så på flyet til Sofia 2–1-seieren over Slovenia borte. Men ønsket ikke å uttale seg etter turen sørøstover.

– Bulgaria er ganske forskjellig fra da. De er mye mer kontringsorientert og har valgt litt andre typer spillere. I VM-kvaliken slo de både Sverige og Nederland hjemme, tapte bare mot Frankrike og tok 12 av 15 mulige poeng på hjemmebane, sier Nils Johan Semb.

Mot slovenerne var FC Midtjyllands Bozhidar Kraev Bulgarias Stefan Johansen. Kantspilleren scoret begge målene. Semb ringte til FCK-trener Ståle Solbakken for å sjekke ut bulgareren som fortsatt ikke har scoret på sine fire Superligakamper for danskene.

– Så Ståle hadde ikke noe spesielt inntrykk av han, sier Nils Johan Semb.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder