Pelé hyller Frankrikes gullgutt etter VM-seieren: – Velkommen i klubben

MOSKVA (VG) (Frankrike–Kroatia 4–2) Frankrike er verdensmestere for andre gang etter at de slo Kroatia. Samtidig ble Kylian Mbappé tidenes nest yngste målscorer i en VM-finale.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Dette er vidunderlig for spillerne, en ung generasjon. Vi hadde kvalitet og scoret mange nok mål. Nå er jeg stolt, sier den franske landslagssjefen Didier Deschamps.

Slik var kampen: VG fulgte finalen direkte

Helten fra VM i 1998 fikk se sitt kobbel av unge stjerner gjenta bragden han selv var med på for 20 år siden, da de søndag kveld slo Kroatia 4–2 i Moskva.

les også

En fest. Og en farse.

Spikeren i kisten ble mer eller mindre satt da Kylian Mbappé (19) satte inn 4–1 etter en drøy time. Han ble da den andre tenåringen noensinne til å score i en VM-finale – etter Pelé (77).

Det brasilianske ikonet hyller Frankrikes yngste VM-stjerne, som nå er tidenes nest yngste målscorer i en VM-finale, kun slått av ham selv.

– Velkommen i klubben, Mbappé. Det er godt å ha selskap, skriver han på Twitter.

Stjerneskuddet, som ble kåret til mesterskapets beste unge spiller, lover at dette langt fra er det siste han skal oppnå.

– Jeg vil oppnå enda mer, men å bli verdensmester er et budskap. Det er allerede noe. Nå skal vi feire. Vi har jobbet hardt hele sesongen, og nå er tiden inne for å feire, sier han etter kampen.

Deschamps, neddynket i champagne etter at de franske spillerne stormet pressekonferansen, håper hans stjerneskudd får mer med seg fra landslagskarrieren enn ungguttene han selv vant VM med for 20 år siden.

– Kylian Mbappé er bare 19 år. Jeg håper at han blir verdensmester igjen. Han har gjort så mye allerede, men hvem vet. For 20 år siden var David Trézéguet og Thierry Henry 19 år, men de ble ikke verdensmestere igjen senere, sier Deschamps mens han rister champagne ut av håret.

Kampens store profil var likevel Mbappés lagkamerat Antoine Griezmann, med scoring og to målgivende.

– Hjertet er fullt av glede. Vi greide å hente pokalen hjem til Frankrike, sa han til TF1 mens gråt av glede da han ble kåret til finalens beste spiller.

Under pressekonferansen etter kampen roser han den franske gruppen og moralen i laget.

– Jeg er veldig stolt av spillerne, laget, støtteapparatet. Takket være deres styrke gjorde vi noe utrolig, vi skrev historie, sier Griezmann.

Dommerdrama

Finaledramaet startet med et kontroversielt frispark da Griezmann gikk i bakken, tilsynelatende etter å ha sklidd. Samme mann svingte ballen inn i feltet, der den traff hodet til den kroatiske semifinalehelten Mario Mandzukic og gikk i mål. Spissen ble dermed mannen bak tidenes første selvmål i en VM-finale.

Reprisene viste at en offsideplassert Pogba kanskje var med på å presse frem selvmålet, men dommer Néstor Pitana lot tvilen komme franskmennene til gode.

les også

De er barn av krigen: –Hadde lagt opp for å vinne VM

Kroatia kjempet seg tilbake, men dramatikken hadde knapt begynt. Etter en corner stormet de franske spillere mot dommeren og gestikulerte for hands, pipeblåseren fikk noen lange beskjeder på øret – og løp mot VAR-skjermen for å sjekke. Der sto han lenge og vurderte før han konkluderte med at Ivan Perisic’ hands var straffbar–og pekte på straffemerket. Avgjørelsen mottok massiv kritikk av eksperter på sosiale medier.

Fra elleve meter var Griezmann sikker.

BYTTET UT: Ngolo Kanté leverte en svak finale. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Like etterpå kom den forløsende scoringen for Frankrike da Pogba startet et angrep med en flott pasning til Mbappé, og avsluttet samme sekvens med en velplassert avslutning i hjørnet.

Umiddelbart etterpå fyrte 19 år gamle Mbappé av et skudd fra distanse som tok en svak Subasic på sengen.

les også

Pogbas forvandling forbløffer: – Har endret seg totalt

Mbappé-målet tok spenningen ut av kampen, og sendte den franske svingen inn i tidlig gullfeiring, men en blunder av de sjeldne blåste nytt liv i den stadig villere finalen: Hugo Lloris fikk et dårlig touch på ballen og prøvde deretter å drible Mandzukic, men mistet ballen og slapp inn et pinlig mål.

Men det kommer neppe så mange franskmenn til å huske. «Les Bleus» er champions du monde for andre gang.

VG I RUSSLAND: Fotograf Bjørn S. Delebekk og reporter Arilas Berg Ould-Saada dekker VM-finalen i Moskva. Foto: VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder