Fredriksen nekter å trekke seg etter Aalesund-nedrykket

ÅLESUND (VG) (Aalesund – Strømsgodset 4-3) Etter 11 strake sesonger og 322 kamper i den norske toppdivisjonen rykket Aalesund ned etter den spinnville avslutningen av Eliteserien.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

I det som må ha vært en av de galeste kampene i norsk toppdivisjon på lang, lang tid, holdt det ikke en gang med seier – 4-3! – mot Strømsgodset i siste serierunde søndag kveld.

Godset spilte for bronse, Aalesund for livet – og begge lag stormet i angrep i kaotiske sluttminutter. Men da Sogndal fikk resultatet de behøvde hjemme mot Vålerenga, rykker Trond Fredriksens mannskap ned til Obobs-ligaen på målforskjell: Med 12 minusmål mot Sogndals 10.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

Det til tross for at to overtidsscoringer fra Mustafa Abdellaoue (som også scoret det første) snudde fra 2-3 til 4-3. Etter alt å dømme er det uekte hattricket det siste spissen gjør i Aalesund-drakt. Til ingen nytte. For de oransje måtte hatt ytterligere to for å komme på kvalifiseringsplassen, som kan gi forlenget kontrakt i Eliteserien.

Det eneste de oppnådde var å presse gjestene Strømsgodset ned på en fjerdeplass. Med 2-2 i Molde-Sarpsborg måtte drammenserne vinne for å klare medalje.

VG Live: Vi dyrket dramaet her!

Nekter å trekke seg

– En trist dag for AaFK og Sunnmøre. Det er få ord for det jeg har inni meg nå, sier trener Trond Fredriksen – som har fått tillit gjennom hele Aalesund-nedturen gjennom høsten, der det er blitt to seirer på de 16 siste kampene.

– Er du Aalesund-trener i 2018?

– Jeg har i hvert fall kontrakt i 2018. Jeg har vært med på oppturer og nedturer før, tåler en trøkk og står godt i det. Jeg har store planer om å klare å være med på gjenreisingen av Aalesund, sier Fredriksen til VG.

– Du ser ikke noe poeng i å trekke deg?

– Jeg har ingen planer om å trekke meg. Jeg er fortsatt rett mann, fastholder treneren.

Avgjørelsen: Sogndal slo Vålerenga etter nervedrama

– Skal evaluere alt sammen

Spørsmålet er hva klubbstyret gjør. Etter det VG kjenner til, har det vært reaksjoner innad i spillergruppen på at Fredriksen har vært for snill.

– Vi skal evaluere alt sammen, selvsagt. Vi har en avtale med Trond ut neste år, vi har stått bak ham både i år og i fjor, og akkurat i kveld er det ikke så mye mer å si. Trond vet at han blir evaluert hele veien, og vi har en åpen og fin dialog, sier styreleder Jan Petter Hagen til VG søndag kveld.

– Men med ett år igjen av kontrakten – og Aalesund står ved et slags veiskille – ligner ikke det på en situasjon der dere enten må forlenge kontrakten eller avslutte den?

– Ikke nødvendigvis. Det er flere utganger av noe slikt, svarer Hagen – og mener de siste kampene har vist at Fredriksen har tillit blant spillerne.

En knust Bjørn Helge Riise beskriver følelsen av nedrykk – artikkelen fortsetter!

Uansett er cupmesteren fra 2009 og 2011 nede på nivå to igjen for første gang siden 2006-sesongen. Den gangen rykket de opp sammen med nettopp Strømsgodset, som også har vært i Eliteserien siden, men etter syvmålsgalskapen søndag kveld, skiltes altså klubbene igjen.

John Arne Riise: – Ikke rett mann

Tidligere Aalesund-spiller John Arne Riise er klokkeklar på at Fredriksen må vekk fra trenerjobben.

– Det er en skandale at de rykker ned, fyrer Riise – storebror til AaFK-kaptein Bjørn Helge – i TV 2s FotballXtra søndag kveld.

– Aalesund må gjøre endringer, og jeg mener Trond Fredriksen ikke er rett mann til å gjøre det, mener Riise.

Artikkelen fortsetter under videoen!

Konfrontert med storebrors uttalelser svarer en knust Bjørn Helge Riise følgende til VG i pressesonen på Color Line Stadion:

– Det gidder jeg ikke spekulere i. Ekspertene har sine meninger og får mene hva de vil. Er ikke det jeg har oppe i hodet nå, sier lillebror Riise, som måtte forlate banen før halvtimen var spilt med skade.

Men han forblir i AaFK etter nedrykket.

– Jeg spiller i Obos-ligaen, garanterer 34-åringen.

Før dramaet: Sogndal droppet speakertjeneste

Ledet to ganger

Han haltet av banen på stillingen 1-0 etter at Aalesund-toppscorer Mos sendte laget i føringen, samtidig som Vålerenga hadde utlignet til 1-1 på Fosshaugane mot Sogndal.

Men så overtok Strømsgodset for resten av omgangen. Hjemmelaget ble etterhvert spilt voldsomt lavt, de evnet ikke å flytte frem, Bassel Jradi var involvert, dødballene til Eirik Ulland Andersen ble farligere og farligere og Jakob Glesnes viste frem frispillingsevnene fra midtstopperplass.

Godset-kapteinen fant Tokmac Nguen som spilte inn til årets Godset-slager Bassel Jradi. Dansken plasserte inn 1-1, som var resultatet til pause, og det var aldri ufortjent at drammenserne slo tilbake – tross at fighterviljen lyste av Aalesund-spillerne.

2. omgang startet likt. Edwin Gyasi spurtet fra Godset-forsvaret og sendte AaFK tilbake i ledelsen. Kombinasjonen Jradi/Nguen, denne gangen i motsatt rekkefølge, fikset 2-2. Så scoret Marcus Pedersen 3-2 og Strømsgodsets fjerde seriemedalje på de seks siste sesongene virket sannsynlig. Ikke minst fordi Sogndal også ledet 5-2.

TV 2-profilen: – Må ha samling i bånn


Gyasi med kryptisk kritikk

«Mos'» to scoringer på overtid – hans mål 15 og 16 for sesongen – snudde resultatet, men aldri utfallet.

– Fullstendig vilt, beskriver Aalesund-kantspiller Edwin Gyasi.

Om hva som har gått galt med klubben siden sommeren, besvarer han på følgende måte:

– Det har vært noen avgjørende beslutninger («crucial decisions»). Det er det eneste jeg kan si. Men jeg vil ikke gå i detaljer, sier Gyasi, som selv er blitt nektet å trene med laget flere ganger i år og har vært vraket fra kamptroppen.

Men han vil ikke legge skylden på trener Trond Fredriksen:

– Han er rett mann, sier Gyasi.

Jonathan Tollås Nation, tidligere Aalesund-spiller og nå Vålerenga-kaptein, reagerer slik på gamleklubbens nedrykk:

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30215472314168
2Bodø/Glimt30159664442054
3Rosenborg301410653411252
4Odd3015784540552
5Viking30138955421347
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder