Hyller nye Norge

Ekspertene jubler - men Hareide var forbannet

ULLEVAAL (VG) (Norge - Russland 3-2) Fotball-Norge elsker Åge Hareides «Nye Norge». Selv var landslagssjefen forbannet etter seieren.

ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

- De siste fem minuttene ødela litt av moroa med kampen, sier Åge Hareide.

Der er ikke fotball-Norge enig i. Både TV-eksperter og topptrenerne roser Hareides nye landslag i skyene etter debuten på Ullevaal.

- Det var veldig mye spennende offensivt, med mange gode individuelle prestasjoner. Åge har klart å få frem spillere som er skreddersydde for de rollene han vil ha, sier Ham-Kam-trener Ståle Solbakken, som var en del av utskjelte Nils Johan Sembs trenerteam.

- Kjempeflott. Strålende. Kjempeartig, lyder TV2-ekspert Minis dom. Han mener Hareide har gjort alt riktig etter at han overtok.

- Det er så godt å se at man lykkes når man våger, sier Mini, som mener dette norske laget hadde vært spennende i sommerens EM-sluttspill. - Tenk om Åge hadde overtatt før play-off-kampene mot Spania, sier Mini.

- Veldig bra. Jeg er imponert, sier Fredrikstad-trener og TV3-ekspert Knut Torbjørn Eggen.

- Jeg må berømme hvordan dette landslaget er bygd opp. Det er et gjennomtenkt mønster i angrep. Og de spiller med en tro på at de skal styre og sette premissene i kampen, sier Eggen.

I likhet med flere andre VG snakket med etter kampslutt i går kveld, trekker Eggen frem hvordan Åge Hareide har «snudd rundt på det mentale» i landslaget.

Erik Solér sier det slik:

- Man kan ikke trene et landslag godt, fordi man har så liten tid med dem. Derfor handler dette veldig mye om psykologi. Spillerne har fått beskjed om at de får lov til å angripe, og at de skal ta en risiko.

TV3-eksperten sier at det var «veldig gøy» å se landslaget i aksjon i går.

- Jeg er imponert over enkeltspillere, men først og fremst imponert over Norge som lag.

Endelig Russland-seier

Ikke bare er det prestasjonene som gleder fotball-Norge. Åge Hareide har allerede brutt noen barrierer som landslagssjef.

Norge har aldri før klart å slå Russland eller gamle Sovjetunionen.

Ingen norsk landslagssjef har noensinne vunnet sine seks første kamper.

Hareide kan vise til seks seirer og en målforskjell på 19-6, noe som gir et snitt på 3,17 scorede mål pr. kamp. Uttellingen er også strålende, med 19 mål på 46 sjanser.

Drillo startet med fem seirer og en uavgjort, og hadde et målsnitt på 2,67.

Nils Johan Sembs seks første matcher ga to seirer, tre uavgjort og ett tap - og 1,17 i gjennomsnitt. På sine 20 siste kamper før han ga seg i høst, scoret Sembs menn 0,85 mål i snitt pr. match.

Åge Hareide ser ut til å ha gjort alt rett.

- Vi må lære

- Vi har hatt en opplevelse av å ha kommet i en bra flytsone. Og så har jeg lagt vekt på at vi må bruke det vi kan, forklarer landslagssjefen til VG.

Like etter kampslutt var han rasende. Han ga også spillerne litt kjeft etterpå.

- Vi må lære av dette. Vi kan ikke gi bort mål selv om vi leder 3-0, sa Hareide på pressekonferansen.

Da han snakket med VG senere på kvelden, brukte han mer av tiden til å skryte av sitt nye landslag. Da hadde han også bladd gjennom en rekke positive SMS fra trenerkolleger.

- Det kan godt hende at vi som er så tett på, blir for irritert, sier Hareide - som hadde invitert til fotballfest på Ullevaal.

Bare drøye elleve tusen hadde tatt turen, noe Hareide ikke skjønte noe av.

- Jeg er skuffet over at det ikke kom mer publikum. Men når det ble sent på festen, så sovnet deltagerne, sier Hareide med et smil - og viser at han fortsatt ikke helt klarer å glemme de to baklengsmålene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder