FOR EN SUSER! Her banker Mesut Özil inn 1-0-målet for Tyskland. Foto: AP

Löw: - Dette blir en klassiker

Tyskland møter England!

JO`BURG (VG Nett) (Ghana - Tyskland 0-1) Tysklands Mesut Özil senket Ghana med et prosjektil i vinkelen - og nå er det klart for en real klassiker når tyskerne møter England i 1/8-finalen.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL


Akkurat da Tyskland trengte det som mest, sto Özil frem. Han dempet ballen, lot den sprette, og hamret til fra 20 meter. Ballen føk inn i krysset bak en sjanseløs Richard Kingson i Ghana-målet.

VG LIVE:Slik var Ghana - Tyskland!

Målet ble kampens eneste, og gjør tyskerne til vinnere av gruppe D i VM. Dermed møter de gruppetoer i gruppe C, som er England.

- Det blir en klassiker, og vi gleder oss veldig, sier Tysklands landslagssjef Joachim Löw til nyhetsbyrået AFP etter kampen.

- Det blir svært vanskelig. Vi vet at de er et sterkt lag, sier Özil.

VG Nett-leser:- Jeg tror at Tyskland vinner. England har ikke skremt noen.Diskuter!

Irritert matchvinner

0-0 gjorde at Ghana uansett ville være videre, og derfor lå det meget robuste afrikanske mannskapet kompakt og godt defensivt i store deler av kampen. Tyskerne hadde derfor mye ball, siden uavgjort ville sende dem ut av sluttspillet dersom Serbia skulle vinne.

Er du på Facebook?Følg VG Nett-sporten her!

De for dagen svartkledte tyskerne stanget lenge, men i det 60. minutt løsnet det for lagets kanskje beste spiller så langt i VM - Mesut Özil. Midtbanemannen med tyrkiske aner hamret til fra 20 meter, og ballen føk altså inn oppe i krysset. Definitivt ett av VMs vakreste mål så langt - og sannsynligvis det flotteste langskuddet.

- KLASSIKER: Joachim Löw gleder seg stort til hans Tyskland møter England i VM. Foto: Reuters

- Jeg burde ha gjort 1-0 i første omgang, så jeg var litt irritert på meg selv. Jeg var skuffet, men visste samtidig at jeg kunne score, forteller Özil etter kampen.

Like etter scoringen hans hadde Ghana en bra mulighet, men Prince Tagoes heading gikk via et tysk ben og til hjørnespark.

Før Özils scoring hadde begge lag sjanser til å score. For Ghana hadde Asamoah Gyan to gyldne muligheter, mens for tyskerne var det nevnte Özil og Lukas Podolski som var farligst frempå.

Tapre Australia

TENTE AUSSIE-HÅPET: Tim Cahill sendte Australia foran, men Socceroos` vei til 1/8-finalen ble for lang. Foto: AFP

Utover i kampen Ghana - Tyskland tikket meldingene inn fra gruppens andre kamp, mellom Australia og Serbia. Der scoret Australias Tim Cahill etter 68 minutter, før Brett Holmann doblet fem minutter senere.

Australia måtte imidlertid vinne med fire mål for å gå videre, forutsatt at Ghana - Tyskland endte 0-1. Det klarte de aldri, og dermed gikk også Ghana videre. De møter USA i 1/8-finalen.

I det 83. minutt scoret Serbias Marko Pantelic. Ett mål til ville sendt serberne videre på bekostning av Ghana, men kampen ebbet ut med 2-1.

- Tyskland har et glimrende lag. Vi hadde våre sjanser, men vi kvalifiserte oss, og det er det som teller, sier Ghanas serbiske trener Milovan Rajevac.

Samme stemning var det ikke å spore i den australske leiren:

- Jeg har blandede følelser akkurat nå. Det var et strålende resultat for oss, men vi er ikke i åttedelsfinalen. Fire poeng var nok for Australia i Tyskland for fire år siden, men ikke denne gangen, sa Australias trener Pim Verbeek ifølge NTB.

VG LIVE:Slik var Australia - Serbia!

VÅKNER SØNDAG: Wayne Rooney har ikke sprudlet så langt i VM. Anledningen blir ikke bedre enn når tyskerne venter søndag. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Men den kampen alle kommer til å snakke om nå, er den mellom England og Tyskland som skal spilles førstkommende søndag klokken 16.00.

De to har utkjempet mange slag på fotballbanen, og tyskerne har som oftest trukket det lengste strået når det dreier seg om sluttspill. Unntaket er selvfølgelig da England slo dem i VM-finalen på hjemmebane i 1966.

Her er noe klassiske oppgjør mellom England og Tyskland:

1. VM-finalen 1966. 4-2 e.e.o. (2-2), Wembley, London. Mål: 0-1 Helmut Haller (13), 1-1 Geoff Hurst (19), 2-1 Martin Peters (77), 2-2 Wolfgang Weber (89), 3-2 Geoff Hurst (100), 4-2 Geoff Hurst (119).

"Alle" trodde England hadde vunnet finalen da Wolfgang Weber dukket opp helt på tampen og gjorde 2-2 på Wembley. Dermed ekstraomganger, der Geoff Hurst scoret et av VM-historiens mest omstridte mål. Eller var det mål? Ballen smalt i tverrligger og ned, og dommeren dømte scoring. Hurst gjorde også 4-2 helt på slutten av ekstraomgangene, og sikret Englands eneste VM-gull i historien.

Artikkelen fortsetter under bildet!

VAR DEN INNE? Geoff Hurst avgjorde VM-finalen mot Vest-Tyskland i 1966. Men var ballen egentlig inne? Foto: AP

2. VM-kvarten i 1970. England tapte kvarten 2-3 mot Tyskland, etter å ha ledet 2-0.

Peter Bonetti sto i mål for England, etter at legenden Gordon Banks var slått ut av matforgiftning. Engelskmennene ledet 2-0, og alt så rosenrødt ut. Så scoret tyskerne tre ganger, og spesielt det første målet kom etter svakt keeperspill. Bonetti ble dermed den store syndebukken i England.

Artikkelen fortsetter under bildet!

RETT UT: Gerd "Der Bomber" Müller har her scoret ett av Vest-Tysklands tre mål mot Peter Bonetti og England i 1970-VM. Foto: AFP

3. 1990-VM. England - Tyskland 1-1 (3-4 etter straffer).

Engelskmennene er tradisjonelt svake i straffekonk, tyskerne ditto sterke. Og denne gang var det stjernene Stuart Pearce og Chris Waddle som skulle stå igjen med svarteper for England. Tyskerne banket inn sine straffer, mens de to nevnte altså bommet. Pearce gikk etterpå hulkende av banen.

4. 1996-EM. Tyskland - England 1-1. (6-5 etter straffer).

England arrangerte EM, men det var Tyskland som vant. Og på veien til finalen slo de ut England, nok en gang etter straffer - etter at Darren Anderton blant annet hadde et skudd i stolpen i ekstraomgangene. Tyskland vant 6-5 etter straffer, og Gareth Southgate var mannen som sviktet fra krittmerket denne gang.

5. 5-1-seieren til England i VM-kvaliken (i Tyskland) foran 2002-VM.

Sven-Göran Erikssons England imponerte en hel verden ved å knuse Tyskland hele 5-1 i VM-kvaliken foran VM i 2002. Kampen på Olympiastadion i München inneholdt blant annet tre scoringer fra Michael Owen. Carsten Jancker sendte tyskerne foran etter 5 minutter, men så var det altså natta for hjemmelaget.

PS! England har slått Tyskland 14 ganger, mens ni oppgjør har endt med tysk jubel. Åtte ganger har det endt med uavgjort.

PS2! Vinneren av Tyskland-England møter vinneren av Argentina-Mexico i kvarten. Det er for øvrig også 100 prosent garantert at ett av lagene Uruguay, Sør-Korea, Ghana eller USA spiller semifinale.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder