RÅTTEN KULTUR: Erik «Panzer» Hagen (t.v.) og Jørgen Jalland forteller om en utbredt kampfiksingskultur i russisk toppfotball, som de selv har opplevd på nært hold. Foto: Roger Neumann/VG

«Panzer»: - Ga bort 3000 dollar av seiersbonusen min til dommeren

Hagen hevder kamper ble fikset i russisk fotball

Dommeren avviser «Panzer-Hagens» påstand

Rapport: Spillere forteller om utbredt kampfiksing

HAMBRO CAFÉ/OSLO (VG) Erik Hagen (38) og Jørgen Jalland (35) forteller en sjokkerende historie om kamper de hevder ble fikset i russisk fotball. Panzer-Hagen innrømmer å ha vært med på å betale dommeren ved én anledning.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

De var i sin tid blant Norges mest kjente fotballspillere. I dag spiller fotballen en mindre rolle. Erik Hagen - som spilte for den russiske klubben Zenit St. Petersburg fra 2005 til 2008 - er hjemmeværende og sliter fortsatt med å riste av seg en gammel fotballskade, mens Jørgen Jalland - som spilte for Rubin Kazan fra 2005 og 2006 - er forretningsmann og hovedtrener i moderklubben Ørn-Horten i 2. divisjon.

Etter sølvet i eliteserien med Vålerenga i 2004, ble de Norges to første spillere i den russiske toppserien.

- Det virket som om det ble avtalt i forkant hvem som skulle vinne serien, sier Erik Hagen når han møter VG på Hambro kafé i Oslo sentrum sammen med Jørgen Jalland.

- Kjente dommeren

Duoen er klare på at kampfiksing var utbredt. Jalland og Hagen mener at man noen ganger kunne vite om det var bestemt om kampen skulle vinnes eller tapes etter ti minutters spill.

RUSSLAND-PROFF: Jørgen Jalland spilte for Rubin Kazan i den russiske toppserien. Her i en treningskamp mot Lillestrøm og Olivier Occean i 2006. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

Den internasjonale spillerorganisasjonen FIFPro rapporterer det samme: I en undersøkelse fra 2012, hvor 177 spillere i den russiske toppserien er intervjuet, forteller over ti prosent at de er blitt kontaktet for å fikse kamputfall. Nesten halvparten, 43,5 prosent, sier de kjente til at kamper i den russiske ligaen var fikset.

Spesielt Erik Hagen forteller at han har kjent det på kroppen.
Han går noen år tilbake i tid: Zenit St. Petersburg skulle spille UEFA-cupkamp.

- En av spillerne våre kjente dommeren. Bare det i seg selv er jo tvilsomt nok, mener Hagen.

- Vi hadde noen vanvittige seiersbonuser i Europa, 12.000 dollar. Før kampen sier denne spilleren at hver av oss skulle gi 3000 dollar av bonusen til dommeren, slik at vi vant.

Betalte dommeren

Landslagsstopperen sier at han likte forslaget dårlig.

- Jeg reiste meg og sa at dette var noe forbanna piss, og at vi uansett var bedre enn dem. Likevel ble spillerne enige om å gjøre det på den måten.

RUSSLAND-PROFF: Erik Hagen spilte for St. Petersburg-klubben Zenit i flere år. Her i møte med Evertons Victor Amichebe i en UEFA-cupkamp i 2007. Foto: REUTERS/Phil Noble

Ifølge Hagen ble motstanderen snytt for fire scoringer etter merkelige offsideavgjørelser. Etterpå gikk det ei kule varmt i Zenit-garderoben, opplyser han.

- Motspillerne var forbannet, og det var jeg også. Jeg tiltet fullstendig, og knuste både speil og dører.

- Men du ble med på å betale dommeren?

- Ja, jeg ga bort 3000 dollar av min seiersbonus til dommeren, jeg også.

Noe føler den gamle kraftstopperen likevel at han oppnådde med utbruddet.

- Etterpå kom en medspiller bort til meg, og sa at dette aldri skulle skje igjen.

VG har vært i kontakt med Det europeiske fotballforbundet om kampen og episodene Hagen beskriver.

«Vi kommenterer ikke enkeltkamper, med mindre det er iverksatt reaksjoner», skriver UEFA i en uttalelse.

- Bare tull

Dommeren i kampen husker fortsatt oppgjøret. Han avviser imidlertid at han kjenner en av spillerne til Zenit.

- Daværende Zenit-spiller Erik Hagen sier at de russiske spillerne betalt 3000 dollar hver til deg for at du skulle sørge for at de vant. Er det riktig?

- Nei, det er tull. Bare tull!

- Så du fikk ikke noe tilbud om kampfiksing?

- Jeg fikk ikke noe tilbud. Noe slikt kom aldri til meg, sier dommeren og spør så:

- Hvorfor sier han dette?

Øyeblikket etter blir vi brutt. Da VG prøver å ringe opp igjen, er det ikke mulig å komme gjennom på dommerens mobiltelefon.
Pressesjef i Zenit, Jevgenij Gusev, sier at klubben er «dypt overrasket» over påstandene fra Erik Hagen.

- La meg forsikre dere om at Zenit alltid har arbeidet etter prinsippene om fair play og har alltid erklært at resultatene av kampene må avgjøres på banen, sier han.

VG har hatt både muntlig og skriftlig kontakt med Zenit. Klubben har ikke svart på konkrete spørsmål, blant annet om de kommer til å undersøke saken nærmere.

- Pinlig

VG hadde i utgangspunktet kontakt de to tidligere proffene for å høre om bruken av Xenon-gass i russisk idrett, noe fotballspillerne aldri så noe til. Men ettersom Hagen og Jalland hadde mye annet å fortelle om russisk idrett, sa de ja til å møte VG.

Erik Hagen mener at UEFA-cupkampen ikke var noe enestående tilfelle. Spesielt sier han at seriekampene var vanskelig å spille, og sier han ler når han tenker tilbake på gullsesongen til St. Petersburg-laget i 2007.

- De ti siste kampene våre. Herregud. Alle dommeravgjørelsene gikk i vår favør. Det var helt pinlig, sukker han oppgitt.
Den foregående sesongen gikk det motsatt vei, erindrer midtstopperen.

- Vi kriget med CSKA om tittelen, og hadde en skjebnekamp mot dem på tampen av sesongen. Så utbredt var bestikkelser og kampfiksing at begge lagenes presidenter i forkant gikk ut i avisene og sa at de ikke skulle fikse denne kampen.

Hagen forteller at en Zenit-angriper ble avblåst tidlig.

- Han var plutselig igjennom etter å ha vært fem-seks meter onside, bare for å bli avblåst. Da forsto vi at denne kampen også var fikset. Senere fikk CSKA en corner, ingen gjorde en dritt, men likevel fikk de straffe. Selvsagt vant CSKA kampen, og tittelen, sier Panzer.

Ifølge ESPN har det russiske fotballforbundet innrømmet at dommeren i den aktuelle kampen gjorde feil da han annullerte to Zenit-mål, før han ga CSKA en feilaktig idømt straffe. Kampen førte til at flere politikere krevde gransking av det som hadde skjedd.

CSKA nekter for å ha gjort noe galt. Zenit forsøkte å få kampen spilt på nytt, men fikk ikke gjennomslag, og CSKA ble altså seriemestere.

- Mange episoder

Jørgen Jalland nikker gjenkjennende.

- Det var mange episoder. Det var vanlig at du gikk ut på banen og følte at utfallet av denne kampen var gitt, uansett hva du gjorde.

Spesielt er det to episoder som har brent seg inn.

- Det ene var en bortekamp. Motstanderen lå over oss på tabellen, og i utgangspunktet skulle det være en jevn kamp. I stedet fikk vi et veldig billig ledermål tidlig i kampen, og like etterpå fikk vi et billig straffespark og 2-0. Til slutt vant vi 5-1. Stemningen i garderoben etterpå var helt spesiell. Vanligvis ville den vært full av energi, men her var det helt stille og alle lurte på hva som hadde skjedd, sier Jalland.

Han fikk også vite om en episode som skal ha skjedd like før han flyttet østover for å spille for det russiske storlaget.

- Noen av de utenlandske spillerne som hadde kommet til Rubin før meg sa at de før en kamp hadde fått beskjed om at det ville være lurt å legge seg ned i motstanderens straffefelt. Han ene gjorde det to ganger, og fikk straffespark begge gangene, forteller Jalland.

Hverken Jalland eller Hagen liker det de var en del av, men konstaterer at det var en del av spillet - i alle fall slik de opplevde det.

- Riktignok var det ikke mulig å vinne serien om du ikke har et kanonlag, men for å bli nummer én i stedet for nummer tre måtte du gjøre som alle andre: Du måtte betale.

Selv understreker begge at de aldri fikk beskjed om at en kamp var rigget i forkant, men følelsen var at dette skjedde regelmessig.

Fikk «seierspenger»

I motsetning til Hagen var Jalland aldri med på selv å legge ut penger for å få kamper til å bikke i sin retning, men Jalland innrømmer at han har mottatt dollar for å ha bidratt til et «riktig kamputfall».

- Vi hadde spilt en kamp i Kaukasus og lå over på hotell. Plutselig banket vår kaptein og visekapteinen på døren. I hånden hadde de en bunke med nystrøkne dollarsedler. Det var fra et lag som sterkt hadde ønsket at vi vant vår kamp. Det gjorde vi, og alle de som hadde startet kampen fikk 7000 dollar. Vi som hadde startet på benken fikk 4000 dollar hver.

Altså ingen bestikkelser for å tape en kamp, men et kraftig incitament for å styre kampen i riktig retning.

De mange og annerledes erfaringene til tross, duoen ville ikke vært erfaringen fra Russland foruten.

- Nei. Jeg hadde ikke tenkt meg om to ganger, jeg hadde sagt ja igjen, selv med de opplevelsene jeg hadde. Nivået var mye bedre enn i Norge, og jeg synes totalen var positiv, sier Jalland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder