Har scoret eller regissert fire av seks Celtic-scoringer i sommer

MÅL! Stefan Johansen scorer for Celtic i den 2. kvalifiseringsrunden av Champions League. I kveld skal hans lag ut i den 3. kvalifiseringsrunden, og første kamp mot Qarabag Agdam spilles på hjemmebane. Foto:Jeff Holmes,Ap

Spiller Champions League-kvalik onsdag: Stefan Johansen har blitt målfarlig i ny rolle: - Veldig gøy

GARDABÆR (VG) 0, 0, 0, 1, 3, 4, 9. Stefan Johansen (24) har
blitt stadig mer målkåt de siste sesongene. I sommer står han med to mål på to kamper.

Artikkelen er over fire år gammel

Tar man med to målgivende pasninger og ett skaffet straffespark i kvalifiseringskampene mot islandske Stjarnan, skjønner man at Johansen betyr enormt mye for Celtics angrepsspill. I kveld kommer Qarabag på besøk til Glasgow i en Champions League-kvalifiseringskamp det forventes at skottene tar seg av.

– I den rollen jeg har her forventes det at man skal bidra med mål og målgivende pasninger. Hvis jeg kan fortsette slik jeg har gjort så langt denne sommeren, blir det bra, sier Johansen til VG.

Fikk du med deg? Deila ga Johansen strafferefs

Solid jobb

Da han kom til den skotske storklubben fra Strømsgodset i januar2014, var det Neil Lennon som bestemte. Johansen fikk en mer defensiv rolle som én av to «sittende» midtbanespillere og gjorde en solid jobb uten å få vist frem kreativiteten som hadde gjort han proffaktuell i Tippeligaen.

Fra den såkalte «10-er-rollen» under Ronny Deila har finnmarkingen fått mer ballkontakt, rom og får vist frem spilleforståelse og overblikket på en helt annen måte. Det har også resultert i langt flere mål og målpoeng – nå med den tidligere Dundee United-trioen Gary Mackay-Steven, Stuart Armstrong og Nadir Ciftci på sidene og foran seg.

Forrige sesong scoret Johansen flere seriemål (9) enn han gjorde på de seks foregående årene i Norge – til sammen. I tillegg ble det tre fulltreffere i Europa League og én scoring i cupen. Han ble kåret til åretsspiller i Skottland og dominerte til tider i den røffe ligaen lengst nord på balløya i byen hvor fotball betyr så godt som alt.

– Trives godt

CELTIC-LEGENDE: Pat Bonner Foto:Wegard Bakkehaug,VG

– Det har vært bra nå, men jeg må jobbe hardt for å få til en enda bedre sesong. Starten har vært god, men det er tidlig, sier Johansen som har scoret eller regissert fire av Celtics seks obligatoriske scoringer så langt i sommer.

– Er den rollen du har i Celtic nå perfekt for deg?

– Ja, man kan ikke klage når det går så bra som det gjør nå. Det ble en meget bra sesong sist og jeg trives godt der jeg får brukt det som kanskje er min fremste styrke; det å være kreativ. Når jeg i tillegg scorer noen mål, er det veldig gøy å spille der, sier Johansen.

Skotske klubber har lenge måtte finne seg i at de beste spillerne hentes sørover til helt andre forhold i Premier League. Johansen har vært linket til blant annet Everton i sommer, men omtaler alt overgangssnakk som «rykter» og presiserer at han trives i Glasgow.

Stor overgangsguide: Mener Manchester City er overgangsvinneren - til nå

– Jeg tror ikke han er godnok for Premier League. Stefan er en «runner» og scorer mål fordi han kommerseg ofte inn i boksen, men i en større klubb får han flere oppgaver og færremålsjanser. Han passer veldig godt inn i måten Celtic spiller på nå, sier BBC-ekspert Pat Bonner, keeperlegende med nesten 500 kamper for Skottland, til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder