JUBEL: Her jubler Sarpsborg over seieren! Foto: Scanpix

Fredrikstad rykker ned

FREDRIKSTAD (VG Nett) (FFK-Sarpsborg 0-2)Sarpsborg sto for en fotballsensasjon da de sendte storebror Fredrikstad ned i 1. divisjon.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Martin Wiigs scoring i det 15. minutt gjorde at Fredrikstad fikk en verst tenkelig start på kvalikkampen mot naborival Sarpsborg. Derfra og inn presset Fredrikstad på, men både svake avslutninger, stolper og Sarpsborg-keeper Joachim Heier hindret FFK i en sårt tiltrengt utligning.

VG LIVE:Se Wiig score 0-1 målet her!

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

Protokoll:Her kan du ønske FFK lykke til i 1.divisjon.

Og like før slutt kontret gjestene i stedet inn 2-0 ved tidligere Fredrikstad-spiller Wiig.

VG LIVE:Se Wiig sende FFK ned en divisjon her!

Les også:Solheim: - Tyngste dagen i mitt liv.

Dermed rykker Tom Nordlies Fredrikstad ned til 1. divisjon, mens Sarpsborg skal spille opprykksfinale mot Kongsvinger.

VG LIVE:Se høydepunkter og les referat fra kampen her

- Mine første tanker er konsekvensene. Det er tungt og tomt. Vi kommer under 0-1 og det blir stress. Men jeg føler det er utgjort at vi ikke omsetter sjansene våre i scoringer, sier FFK-trener Tom Nordlie.

VG LIVE:Intervju med Sarpsborg-trener Roar Johansen etter kampen!

Nordlie kunne knapt fatte at ikke Fredrikstad scoret i løpet av 90 minutter pluss tillegg. I andre enden var Sarpsborg dyktige og effektive.

- Jeg har problemer med å svare på hvor tungt det er, beklager. Hva skal jeg svare på det? Skal jeg veie det? Det er jævlig tungt. Hvor tungt jævlig tungt er, vet jeg ikke. Bortsett fra at jeg er jævlig tung, sier Nordlie og presser frem et smil.

Han sa ikke mye til sine menn i garderoben etter kampen.

- Det handler heller om nærhet og å vise at man er der. Ord blir tomme, sier Nordlie.

- Trodde ikke det var mulig

Fredrikstad har gått fra sølv til nedrykk på én sesong. Ardian Gashi mener det er for enkel forklaring at Fredrikstad ikke innså alvoret før det var sent.

- Vi kom fort ned på jorda; allerede etter treningskampene i vinter, sier Gashi.

Han sto igjen ute på banen lenge etter at kampen var over. Der tenkte han sitt.

- Jeg tok innover meg hvor mye dette betyr for folk, sier Gashi.

- Jeg er skuffet og lei meg på vegne av supporterne og hele byen. Jeg hadde ikke trodd dette skulle være mulig, sier Gashi.

Lagkamerat Jan Tore Ophaug var også svært skuffet etter kampen.

- Dette er veldig trist. Det var som en cupkamp, og nå gikk det slik som det gjorde fordi vi ikke klarer å score mål, sier Ophaug.

Keeper Kenny Stamatopoulous sier han knapt har forstått at FFK skal spille i 1. divisjon neste sesong.

- Det har ikke sunket helt inn at vi skal spille i 1. divisjon neste år. Jeg vil ikke tenke på det, sier FFK-keeper Kenny Stamatopoulos etter kampen.

VG LIVE:Se hele intervjuet

Fintet keeper

Fredrikstad åpnet best, men Sarpsborg kom til kampens første sjanse ved Berat Jusufi i det 7. minutt. Sarpsborg-backen skjøt fra cirka 20 meter og Kenny Stamatopoulos ga retur. Men FFK-keeperen var først på sin egen retur og avverget farligheten.

Så, i det 15. minutt, satte gjestene opp et flott angrep: Magnar Ødegaard slo en perfekt pasning i bakrom, og Martin Wiig nådde ballen først. Spissen vendte vekk keeper Stamatopoulos og satte ballen i mål.

Artikkelen fortsetter under bildet

JUBLET: Sarpsborg-spillerne jublet etter den første scoringen. Foto: Scanpix

VG Nett-leser:- Så fortjent, så fortjent. Herlig å se Sarpsborg sende de rødhvite ned!Diskutér her!

Etter det styrte Fredrikstad det meste.

Annullert scoring

Celso Borges kunne utlignet bare fem minutter senere, men stupheadingen gikk til side for mål.

VG LIVE:Se stupheadingen her!

I det 25. minutt jublet FFK-fansen for nettsus da Everton fintet bort en motspiller og skjøt mot nærmeste kryss. Men ballen gikk i nettveggen, ikke i mål.

I det 32. minutt var ballen definitivt i mål da Borges møtte et innlegg på bakerste stolpe og trodde han utlignet. Men linjedommeren mente at Mattias Anderssons innlegg hadde vært ute og scoringen ble annullert.

Alt om fotball:Sjekk VG Netts fotballforside

Også Abgar Barsom kunne scoret da han ved to anledninger forsøkte skudd fra distanse. Men Sarpsborg holdt unna og ledet ved pause.

Sarpsborg dominerte

Etter knappe minuttet i 2. omgang var Sarpsborg farlig frempå for første gang siden scoringen. Tom Erik Breives langskudd ble imidlertid reddet av Stamatopoulos. Minutter senere fikk Sarpsborgs Joachim Jørgensen en god sjanse. Stamatopoulos feilberegnet på en corner og ballen traff Jørgensen i bakhodet, men forsøket endte utenfor.

VG LIVE:Se høydepunkter og les referat fra Kongsvinger-Sogndal herArtikkelen fortsetter under bildet

TUNGT: FFKs Wallace Fernando Pereira satt igjen på banen etter tapet. Foto: Scanpix

Syv minutter ut i 2. omgang kom Andersson til et innlegg inne i feltet, men Everton nådde ikke frem da ballen gikk forbi en utspilt Joachim Heier i Sarpsborg-målet. Like etterpå kunne og burde tidligere FFK-spiller Bjørnar Johannessen doblet ledelsen for Sarpsborg, men Raio Piiroja reddet skuddet på streken etter en ny glipp av Stamatopoulos i feltet.

VG LIVE:Se situasjonen her!

Sportsinteressert?Følg VG Nett-sporten på Facebook!

I denne perioden presset Sarpsborg virkelig på, og både Michael Røn og Tom Erik Breive skapte muligheter for gjestene.

Fredrikstad tok over

Etter halvspilt 2. omagng tente FFK til. Først da Andersson slo inn og Celso Borges, Alex Valencia og Ardian Gashi sto i kø for å score, men alle uten hell. Bare minuttet senere kunne Andersson selv scoret, men målvakt Heier stoppet headingen.

VGTV:Se Tom Nordlie stupe fra 3-meteren

Kvarteret før slutt var Heier igjen strålende da han reddet headingen fra innbytter Gardar Johannsson.

Stadig mer desperate FFK fortsatte å presse, men klarte ikke å omsette sjansene i mål. I det 82. minutt skjøt Gashi fra like utenfor 16-meteren, men traff innsiden av stolpen.

VG LIVE:Se Gashis store sjanse her!

Mens FFK presset, ventet Sarpsborg på kontringsmulighetene. Til slutt fikk de den: To minutter før slutt løp Sarpsborg-kaptein Kjetil Berge over halve banen og avslutet på Stamatoppoulos, som fikk slått til corner. På overtid scoret Martin Wiig på en ny Sarpsborg-kontring.

Dermed full jubel blant de blå. Og ditto skuffelse i Fredrikstad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder