MÅLMASKINER: Robert Lewandowski ble toppscorer i EM-kvaliken, men har fortsatt til gode å score i mesterskapet. Cristiano Ronaldo har scoret to - enn så lenge. Foto: AFP / AP

I kveld kan én av disse tangere en EM-rekord

Slik tror VG den første EM-kvartfinalen ender

To av Europas heteste avsluttere møtes til EM-kvartfinaleduell der Robert Lewandowski (27) skal forsøke å sette en stopper for Cristiano Ronaldos (31) drøm om å endelig vinne et A-landslagstrofé.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Portugals Cristiano Ronaldo har allerede nådd noen milepæler i denne turneringen. I kampen mot Østerrike satte han ny hjemlig landskamprekord med 128 matcher. Mot Ungarn ble han den første som har scoret i fire sluttspill. Og samme kveld passerte han Frankrikes Lillian Thuram og Nederlands Edwin van der Sar i antall EM-sluttspillkamper med sin 17.kamp, ifølge uefa.com. I åttedelsfinalen mot Kroatia kom kamp nr. 18.

Følg Tipster på Facebook her

Men i kveldens match kan Real Madrid-stjernen nå nok en milepæl. For han er bare ett mål unna å tangere Frankrikes Michel Platinis rekord på totalt ni nettkjenninger i turneringen.

Likevel antar vi at alt dette er mindre viktig for portugiseren som mest av alt ønsker seg et EM-gull. Som han har ventet på i 12 år nå. I EM 2004 gråt han sine modige tårer på Estadio da Luz da han som tenåring måtte se Otto Rehhagels Hellas-lag skrinlegge Portugals gulldrømmer i finalen.

I EM-2012 var Ronaldo nær scoring mot Spania i semifinalen, før portugiserne røk i straffekonkurransen.

Portugal har i de senere årene endret litt på spillesystemet med at Nani gir Ronaldo langt mer støtte i angrepet enn for eksempel slik det var tilfellet under Carlos Queiroz styre i 2010-VM.

Nå har kanskje ikke 31-årige Ronaldo satt fyr på turneringen så langt. Mot Island kom han mest i fokus for sure oppstøt etter matchen. Mot Østerrike bommet han på et straffespark. Mot Ungarn kom det riktignok to mål, mens han og resten av det portugisiske laget mot Kroatia leverte den mest kjedelige EM-kampen hittil. Akkurat det har Portugal fått tyn for i etterkant - uten at landslagssjef Fernando Santos bryr seg nevneverdig om det.

PRAGMATISK: Portugals landslagssjef Fernando Santos tenker først og fremst på resultatet i kampene. Her fra en pressekonferanse i Lens dagen før Portugal-Kroatia. Foto: Handout AFP

– Jeg minner alltid spillerne mine på at det for meg ikke handler om vakker eller stygg, men bra eller dårlig. Og jeg er ikke her for vakker fotball, men for å finne en vinnende vei for laget mitt, sa han tidligere i uken på en pressekonferanse ifølge Bleacher Report.

Lewandowski mangler Polen-scoring i 2016

Polen er i en EM-kvartfinale for første gang i historien etter å ha slått Sveits på straffer sist lørdag. Som vertsnasjon i EM-2012 fikk laget en sørgelig sisteplass i gruppespillet. Og lagets største stjerne, Robert Lewandowski scoret i åpninsgkampen mot Hellas, men siden var det måltørke.

I etterkant måtte helsefreaken Lewandowski tåle noen mishagsytringer blant polske fans. De pekte på at han scoret i bøtter og spann for klubblaget Borussia Dortmund, mens det var lenge mellom målene på landslaget.

Men så skjedde det noe. Et kapteinsbind skjedde i 2014. Og med det nye ansvaret skjøt landslagskarrieren fart for med bindet på scoret han 18 mål på 14 kamper.

– Å være kaptein for dette laget gjør meg stolt. Å være kaptein for dette laget gir meg kraft, har Lewandowski uttalt, ifølge Aftonbladets EM-magasin.

Men pussig nok - på totalt syv landskamper i 2016 har Lewandowski til gode å score.

Akkurat det kan han endre på i aften. Men både Polen og Portugal har vært relativt solide defensivt hittil, og vi mistenker at dette blir jevn kamp. Portugal er uten tap på 11 seneste obligatoriske kamper under Fernando Santos sitt styre. Flyten viser 8-3-0 der alle seirene i denne sammenhengen har vært med ett mål (også 2. ekstraomgang-målet mot Kroatia sist).

Sjekk ut vår nye oddstipsside Tipster

Polen er ubeseiret på tre siste innbyrdes (1-2-0). Og slik det står blir uavgjort vårt forslag. Oddsen blir da 2,85, spillestopp er kl. 20.55 og TV2 sender matchen.

Kommersielt samarbeid

VG har et kommersielt samarbeid med Norsk Tipping, som innebærer at VG får en andel av inntektene fra spill i regi av tippeselskapet på våre plattformer. Norsk Tipping har ingen innflytelse på temavalg eller innhold, som utelukkende er basert på redaksjonelle vurderinger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder