EM-KLAR DUO: Bare en uke etter duellen med Raheem Sterling og England på Wembley opplevde Stephan Lichtsteiner et privat drama som endte med at han måtte gjennom en liten hjerteoperasjon. England slo Sveits 2-0, etter to sene mål av Harry Kane og Wayne Rooney (straffe). Foto: AFP

Løpsmaskinens hjertedrama

VG vurderer Sveits før EM

Han løper så mye at han blir kalt «Forrest Gump», men for ni måneder siden fryktet Sveits’ store stjerne Stephan Lichtsteiner (32) at han måtte stoppe opp.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

VG varmer opp til EM-start med saker på alle deltakerne – her: Sveits. VGs vurdering av gruppe A: 1. Frankrike 2. Sveits 3. Romania. 4. Albania.

Juventus’ evighetsmaskin er på vei til EM som en av ikke altfor mange sveitsere med en god sesong bak seg. Lichtsteiner ble seriemester for femte år på rad med Juventus, men ikke uten drama for ham selv, for det var ikke bare laget hans som hadde problemer i september i fjor.

I hjemmekampen mot Frosinone merket Lichtsteiner at hjerterytmen var unormalt høy. Han gikk av ved pause. Noen dager senere lå han på operasjonsbordet.

(Saken fortsetter under bildet.)

VIKTIG STØTTE: Kona Manuela Markworth var en viktig støtte for Stephan Lichtsteiner i en vanskelig tid i fjor høst. Her er de sammen på handletur i Milano. Foto: WENN.COM

– Jeg var definitivt redd for at jeg aldri kom til å spille igjen. Det var en vanskelig tid for meg, en hjerteoperasjon er en forholdsvis stor ting. Heldigvis hadde jeg familie og venner der som hjalp meg. Supportere sendte meg også lykkehilsninger, også fra andre klubber enn Juventus, fortalte den løpssterke forsvarsspilleren til Gazzetta dello Sport.

Stor VG-kåring: Sveits har verdens beste forsvarsspiller

Inngrepet var ikke det største, og Lichtsteiner var tilbake i spill etter en drøy måned.

– Operasjonen fikk meg til å forstå at man må nyte hvert øyeblikk. Vi er under press og skal vinne hele tiden, men glemmer ofte å ha det bra på banen. Vi setter ikke pris på de enkle tingene i livet, sier han til samme avis.

Det var etter et mål for gamleklubben Lazio mot Roma at en radioreporter omtalte Lichtsteiner som «Forrest Gump», han som i Tom Hanks filmskikkelse løp over hele det amerikanske kontinentet, og det virker noen ganger som om Lichtsteiner også kan løpe i det uendelige.

(Saken fortsetter under bildet.)

«FORBILDE»: Stephan Lichtsteiner sammenlignes med Tom Hanks legendariske karakter 'Forrest Gump' i filmen fra 1994 med samme navn. I filmen oppdager Forrest at han har en enorm løpskapasitet. Foto: KPA

Apropos press; det sveitsiske landslaget har det ikke bare enkelt om dagen. Folket er ikke fornøyd med utviklingen siden Ottmar Hitzfeld ga seg som sjef etter VM i Brasil. Et disiplinert sveitsisk lag gikk til 8-delsfinalen mot Argentina, der Ángel Di María scoret kampens eneste mål ett minutt før ekstraomgangene var over.

Sveits bør gå til 8-delsfinalen igjen, i gruppe med Albania, Romania og vertsnasjon Frankrike. Så spørs det hva de har for noe mer å by på.

Er du oppdatert?: Her er alle EM-troppene

Ny trener er Vladimir Petković (52), en bosnier som aldri ble noen stor spiller, men som avsluttet karrieren med mange år i Sveits. Deretter fortsatte som trener i samme land (er også blitt sveitsisk statsborger). Sommeren 2012 fikk han sin største jobb, i Lazio, og sommeren etter vant han sin største seier, 1–0 i cupfinalen mot Roma. Men da det ved juletider 2013 ble kjent at Petkovic skulle bli sveitsisk landslagssjef et halvt år senere, bar det rett ut av Lazio-lokalene.

Han hadde en noe mer offensiv tilnærming Hitzfeld, men var på defensiven etter tap i de to første kampene; hjemme mot England og borte mot Slovenia. Det ordnet seg med EM til slutt, mye takket være at 0–2 ble til 3–2 i løpet av de siste ti minuttene (pluss overtid) hjemme mot Slovenia.

Konkurranse: Nå kan du bli Norges beste EM-tipper!

SIKRET AVANSEMENTET: Fra oppgjøret mot Slovenia hvor Sveits sikret EM-billetten på overtid etter å ha snudd 0-2 til 3-2 de siste ti minuttene. Bak fra venstre: Fabian Schär, Valon Behrami, Granit Xhaka, Haris Seferovic, Timm Klose, Yann Sommer. Foran fra venstre: Admir Mehmedi, Ricardo Rodriguez, Blerim Dzemaili, Stephan Lichtsteiner, Xherdan Shaqiri. Foto: AFP

Petkovic har tapt seks av sine 17 kamper. Ni er vunnet, men det inkluderer to mot San Marino, Estland og Litauen og én mot Liechtenstein.

De to eneste triumfene med litt format er egentlig den dramatiske seieren over Slovenia, pluss 2–1 i privatkamp borte mot Østerrike i november i fjor. Begge privatkampene i mars endte med tap (Irland og Bosnia-Hercegovina), og Sveits har ikke scoret mål på 232 minutter. Det står bra i stil med spissen Haris Seferovic’ usle tre mål på 28 kamper for Eintracht Frankfurt denne sesongen.

Men det er matchvinnertyper her som gjør at laget må tas på alvor; de mest fremtredende er Mönchengladbach-keeper Yann Sommer, Arsenal-klare Granit Xhaka, Stokes Xherdan Shaqiri – og Stephan Lichtsteiner.

Under EM-profeten kan du lese VGs kjendistips, samt se hele Sveits' EM-tropp.

Kjendistipset: SIMON AMMAN

• Sveitsisk skihopper. Fire ganger olympisk mester.

STORT PRESS: Simon Amman mener presset på det sveitsiske spillerne er for voldsomt i forhold til landets fotballhistorie. Likevel tror han Sveits tar annenplassen i gruppa. Foto: Lehtikuva Reuters

– Hva tror du om Sveits’ sjanser i EM?

– Det er en stor begivenhet for oss når landslaget spiller EM- eller VM. Alpint er stort i Sveits, men fotball er kanskje enda viktigere for folk flest. Presset på spillerne er litt voldsomt synes jeg. Vi har ikke noen stor fotballhistorie å vise til, men vi har gode enkeltspillere i de store ligaene. Jeg er en stor fan av laget. Og vil tro at vi klarer annenplassen i gruppespillet etter Frankrike.

– Hvem tror du vinner EM?

– Jeg aner ikke. Det hadde vært morsomt om England klarte det.

– Norge har ikke vært med siden 2000. Hva tenker du om det?

– Jeg kjenner Norge som en suksessrik vintersportsnasjon. At dere ikke når opp i fotball kan være på grunn av vinterklimaet. Men jeg har sett veldig mange kunstgressbaner når jeg er i Norge. Derfor er det kanskje litt rart at dere ikke er med i EM.

Lyst på mer EM-stoff?

Dette finner du blant annet i vårt EM-magasin, som du får tilgang til hvis du har VG+:

EMs 12 største stjerner

Fotball-EM fra A til Å

Norges EM-tropp fra 2000: Dette gjør de i dag

Slik er Zlatans stjerneliv

VGs vurdering: Slik ender EM

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder