Disse kan overta for Høgmo

Per-Mathias Høgmo er ferdig som landslagssjef for Norge. VG har tatt en kikk på aktuelle kandidater.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Egentlig skiller ett navn seg tydelig ut: FC København-trener Ståle Solbakken, som nylig ble pekt på av tidligere norsk landslagssjef Åge Hareide. Men også Ole Gunnar Solskjærs navn vil bli diskutert.

Bakgrunn: Høgmo ferdig som landslagssjef

Problemet for begge er at de er under langtidskontrakter.

– Jeg synes det er for tidlig å snakke om hvem som skal bli den neste landslagssjefen før stillingen er ledig, men jeg kan si så mye som at Solbakken er en utmerket kandidat. Han har stor erfaring, sa Nils Arne Eggen til VG for en måned siden.

Toppkandidatene:

Ståle Solbakken (48)

Norges for tiden mest suksessrike fotballtrener. Droppet avtalen med NFF i 2011 for å ta over Köln. FC København-kontrakt ut 2018-sesongen. Familien bor på Hamar.

FAVORITT: Mange peker på FC København-trener Ståle Solbakken som Norges neste landslagssjef. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Les også: Siem-exit åpner for Solbakken

Ole Gunnar Solskjær (43)

Hadde så stor suksess med Molde at Cardiff hentet ham til Premier League. Skuffende sesong i Rosenes by i år, men et stort trenernavn. Kontrakt med Molde ut 2019.

Kandidater som er ledige nå:

Nils Johan Semb (57)

Trente Norge fra 1998 til 2004 – fikset EM-plass i 2000. Toppfotballsjef nå og sånn sett ledig dersom NFF vil omprioritere oppgavene.

Leif Gunnar Smerud (39)

U21-landslagssjef som tok sine gutter til kvalik om EM-plass neste sommer. Tap der. Tok Hønefoss både opp til og ned fra Tippeligaen. Fikk ny toårskontrakt i NFF tidligere i høst. Neppe aktuell som langsiktig løsning, men skal ikke utelukkes som sjef mot Nord-Irland i mars i påvente av at riktig kandidat blir klar.

Artikkelen fortsetter under videoen

Lars Lagerbäck (68)

Tok Sverige til alle mesterskap fra 2000 til han ga seg i 2009. Ledet Nigeria i 2010-VM. Stor suksess med Island de siste årene. Er tilknyttet det svenske landslaget i en rådgiverrolle, men det vil neppe stå i veien.

MESTERSKAPS-EKSPERT: Lars Lagerbäck hadde enorm suksess med Island under sommerens EM. Foto: Robert Pratta Reuters

Per Joar Hansen (50)

Erfaring fra norsk og svensk toppserie, og tok Norges U21-lag til EM i 2013. Tok sølv med Rosenborg i 2013. Arbeidsledig siden han fikk sparken sommeren 2014.

Tom Nordlie (54)

Har trent en rekke lag i Norge. Kjent som redningsmann. Var i Skeid i 2. divisjon denne høsten.

Erik Hamrén (59)

Suksess i Tippeligaen med Rosenborg etter å ha ført Aalborg til dansk tittel. Senere svensk landslagssjef hvor han fikset EM-deltakelse i 2012 og 2016. Huskes best for at han fikk Zlatan Ibrahimovic tilbake til landslaget. Arbeidsledig nå.

Kjetil Rekdal (47)

Mangeårig topptrener med VIF-seriegull i 2005 og cuptriumf med Aalesund i 2009 og 2011 som høydepunktet. Ferdig som trener etter denne sesongen - blir sportsdirektør.

Les også: FCK-direktør sier Solbakken blir til 2018

Trond Sollied (57)

Suksessrik i Norge med Bodø/Glimt og Rosenborg, før han fikk seg et navn internasjonalt gjennom jobber i Nederland og Belgia – og ledet så storklubben Olympiakos. Men karrierenpilen peker feil vei og uten jobb siden 2013.

(Artikkelen fortsetter.)

Kandidater under kontrakt:

Dag-Eilev Fagermo (49)

Har stabilisert Odd i toppen av Tippeligaen. Tydelig på spillestil. Frittalende. Kontrakt ut 2018-sesongen.

Kåre Ingebrigtsen (50)

To strake seriemesterskap med Rosenborg med tydelig 4-3-3-formasjon, og kan ta sin andre strake cuptittel kommende søndag. Ingen suksess i Europa. Kontakt ut 2020-sesongen.

Henning Berg (47)

Erfaring fra Tippeligaen, samt mester i Polen og trener nå ungarske Videoton FC (kontrakt til sommeren 2018). Har også vært i Blackburn (uten suksess). 100 landskamper.

(Artikkelen fortsetter.)

Ronny Deila (41)

Førte Strømsgodset til seriegull i 2013, og ble hentet til Celtic hvor det ble to ligatitler, men Champions League glapp begge årene. Kontrakt med Vålerenga ut 2021-sesongen.

Tor Ole Skullerud (45)

Har trent flere aldersbestemte landslag. U21-landslagssjef for bronselaget i 2013. Assistenttrener under Høgmo samme høst. Har siden tatt seriegull med Molde. Strømsgodset-trener nå.

Les også: Høgmo: – Det er tusenvis av redaktører og bloggere

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder