MS-MANN: Robert Svoren avbildet i Manglerudhallen i forbindelse med en tidligere VG-reportasje om kunstgress. Foto: Jan Petter Lynau VG

Manglerud Star-ildsjeler lånte ut millioner for å hindre tvangssalg

Slik reddet de Manglerudhallen etter klubbkonkursen

Aktor om bedrageritiltalte: – Tok ut 1,5 mill. i kontanter til lønninger

Det var bare timer unna før Manglerudhallen havnet på tvangssalg etter den omtalte konkursen i Manglerud Star Toppfotball. Redningen ble private millioner fra ildsjeler i klubben.

Det er tre år siden den dramatiske hendelsen. Men ildsjel og nåværende styreleder i stiftelsen Manglerud Kunstgress, Robert Svoren, glemmer det aldri.

– Vi hadde flere krav fra firmaer som krevde pengene sine. Og vi var bare timer unna tvangssalg. For å hindre dette stilte to av oss med egne sparepenger, mens en tredje person tok pant i egen leilighet for å redde Manglerudhallen, sier Robert Svoren.

Han ønsker å sette søkelys på hvor galt det kan gå med et idrettslag når den økonomiske styringen kommer ut av kontroll. I Manglerud Star Fotball (MST) gjorde det åpenbart det. I kjølvannet pågår det straffesak, og det er varslet sivile søksmål i klassen flerfoldige millioner.

– Vi la ut to millioner kroner. Det var ingen annen utvei for å redde hallen vår. Og vi som sto bak redningsaksjonen hadde ingenting med konkursen i klubben å gjøre, sier Svoren.

Ifølge Svoren sto han i veien for kreftene som ville gjøre Manglerud Star til en toppklubb på Oslos østkant. Det ble et dramatisk årsmøte i 2008 forteller han.

– Fem minutter etter at jeg ble utnevnt til æresmedlem i klubben ble jeg kastet. I tre år holdt jeg meg langt unna klubben, sier Svoren.

I dag startet rettssaken mot bedrageritiltale Tom Arne Nyborg i Oslo tingrett. Den tidligere daglige lederen i Manglerud Star er tiltalt for flere lovbrudd på straffeloven, stiftelsesloven, aksjeloven og bokføringsloven.

Da aktor Ragnvald Brekke leste opp tiltalebeslutningen i rettssal 207 etter lunsjpausen kom han inn på hvordan Nyborg som daværende leder/forretningsfører av Stiftelsen Manglerud Kunstgress drev med det aktor karakteriserte som mangelfullt dokumenterte overføringer til andre virksomheter i klubbens allianse.

Les også: Brekke om kampfiksingssaken

Brekke kom inn på at det blant annet var gjort kontantuttak i bank eller minibank på til sammen 1,5 millioner kroner til lønn for ansatte og fotballspillere som ikke var ansatt i stiftelsen.

– Vi står overfor en veldig spesiell sak med en rekke straffbare forhold. Det er problemer med å fremskaffe dokumentasjon for pengebruken. Det er mangelfulle regnskaper. Og et puslespill av en annen verden å finne ut hva som egentlig har skjedd, sier Ragnvald Brekke.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TILTALTE: Tom Arne Nyborg var daglig leder i Manglerud Star da klubben gikk konkurs. Foto: Geir Olsen VG

I et intervju med VG hevder Nyborg at «pengene som ble overført internt mellom MS-selskapene ble gjort med styrets godkjenning» for å dekke pengekrav og regninger.

Les også: Tiltalte MS-leder: – Sparket og slått av lånehaier

Svoren bestrider dette. Han mener at det ikke finnes et eneste bilag eller bekreftelser på at penger som ble flyttet var godkjent av styret i kunstgresstiftelsen i perioden 2008 til 2011 hvor Nyborg var klubbleder. Selv om dette er pålagt i stiftelsesloven.

Han gir et bilde på hvordan gjelden økte i Manglerud Kunstgress i en treårsperioden med økonomisk kaos. I 2004 sto fotballhallen ferdig til om lag 50 millioner, finansiert av statlige, kommunale og private midler.

– Da Manglerudhallen ble innviet hadde vi i underkant av 14,5 millioner i gjeld. Nå er den på 18,5 millioner. Men da Nyborg kom inn som leder var den på 12,5. Det er seks millioner som vi fortsatt betaler på for gammel moro, sier Svoren.

På spørsmål fra VG til Tom Arne Nyborg om Svoren sto i veien for ambisjonene til Manglerud Star Toppfotball og dermed måtte ut av klubbstyret, svarer han:

– Det handlet om idrettspolitikk. Det var det styret som ikke ville gjøre det, så kom medlemmene på årsmøtet med en annen politisk agenda, og støttet de som ville gjøre det. Han (Svoren) vil hevde at han ble fjernet, men fakta er at han trakk seg, sier Nyborg.

Svoren vil ikke spekulere i utfallet av rettssaken. Og understreker at han ikke er hevngjerrig.

– Jeg vil bare at vi skal få tilbake penger til Manglerudhallen uansett hvor lang tid det tar, sier Svoren.

Ifølge advokat Erik Flågan er det snakk om et sivilt krav på 8,2 millioner kroner fra Manglerud Stars side. Dette ble forsøkt medtatt i straffesaken mot Nyborg i Oslo tingrett men ikke godkjent av retten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder