Sveitsiske Gianni Infantino ny FIFA-president

Sjeik Salman av Bahrain overraskende slått av «Norges mann»

HAPPY: Her håndhilser en tydelig fornøyd Gianni Infantino på folk i Hallenstadion i Zürich fredag kveld. Foto: Ennio Leanza , Ap

Norsk fotballtopp merket at sjeiken ble desperat

ZÜRICH (VG) Alle holdt kontroversielle Sjeik Salman (50) som storfavoritt i FIFA-valget. Men så kom overraskelsen: Gianni Infantino (45) - Europas mann - vant.

Artikkelen er over fire år gammel

Det ble klart klokken 18 fredag kveld. Da var stemmene i den andre valgrunden talt opp i mektige Hallenstadion i Zürich.

Det første tegnet på hva som skulle skje kom allerede etter første valgrunde: Da fikk Infantino overraskende nok 88 stemmer, mens Salman fikk «bare» 85.

Dermed ble det ny valgrunde. Etter hvert fikk også VGs journalist nyss i ryktene som gikk blant delegatene i salen: Stadig flere land gikk over til Infantinos side foran andre valgrunde.

Der endte sveitseren - som har vært generalsekretær i UEFA - opp med 115 stemmer. Det var nok til at presidentkampen var avgjort. Kontroversielle Sjeik Salman var Bahrain, anklaget for brudd på menneskerettighetene i hjemlandet, var vraket.

– Kjære venner! Jeg kan ikke sette ord på følelsene mine akkurat nå. Jeg har vært på en reise. En utrolig reise, sier en tydelig rørt Infantino på talerstolen.

Han er kandidaten også Norge har stemt på i det uhyre spennende FIFA-valget.

Infantino skal ha fått 23 av Prince Alis 27 stemmer fra første runde, samt 4 av de som gikk til Jerome Champagne.

– Vi vil gjennopprette respekten (til FIFA) med hardt arbeid og dedikasjon, sånn at vi igjen kan konsentrere oss om det vakre spillet fotball er, sa Infantino på fransk.

Etterpå vandret han rundt i salen og takket støttespillerne sine – med to blanke øyne. En enorm jobb var endelig over.

VAR FORHÅNDSFAVORITT: Sjeik Salman bin Ibrahim al-Khalifa fra Bahrain. Her er han under fredagens presidentvalg i Zürich. Foto: Ennio Leanza , Ap

–- Vi har de siste dagene hatt troen på at dette kunne gå. Vi fikk vite at en del skulle stemme på Prins Ali, men hadde en plan B på Infantino. Og så merket vi at Sjeik Salman ble desperat, sier NFF-president Yngve Hallén til VG i Zürich.

- Hvordan merket du det?

– På måten han tok kontakt og var veldig «på». Det er fordi han merker at han glipper taket.

Den norske fotballtoppen merket også underveis i stemmegivningen at sjeik Salman ble desperat:

– Vi hadde også en komisk situasjon i salen da Infantino pratet med meg og min kollega i Sverige. Det kom noen delegater og ville ta selfie med ham – folk som jeg vet ikke stemte på ham. Men de skjønte at han ville vinne. Da oppdaget teamet til sjeiken dette, og dro ham til seg. De trodde Infantino skulle gi en siste hilsen før folk skulle i boksen. Men det var jo ikke derfor han var der. Men sjeiken fikk litt panikk.

Fryktet for omdømmet

Hallén har blitt stadig mer optimistisk på at valget ville vippe riktig vei. Men han har også vært bekymret for om kontroversielle sjeik Salman - fra politistaten Bahrain - skulle vinne.

NFF-PRESIDENT: Yngve Hallén. Foto: Anders K. Christiansen , VG

– Jeg tror sjeiken ville gjennomført reformene, men folk hadde ingen tiltro til ham. Dere i media ville angrepet ham på andre ting og gravd i det. Vi ville blitt utfordret på å komme til bunns i hva som skjedde i den arabiske våren. Vi vet at det var undersøkelser også i Bahrain, som konkluderte på at det skjedde noe der. Idrettspresidenten var tydelig på at opprøret måtte presses ned. Det hadde blitt et fokus. Det hadde vært dårlig, medgir NFF-toppen.

Men Infantino har en formidabel jobb foran seg.

FIFA er skadeskutt etter at 30 personer tiknyttet organisasjonen har blitt siktet eller fengslet for korrupsjon. I tillegg er tidligere ledere som Sepp Blatter og Michel Platini suspendert.

På kongressen i dag kom det frem at FIFA bruker svimlennde 86 millioner kroner hver måned på advokater.

– Infantiono vant overraskende. Jeg tror mange i FIFA er lettet over dette, sier profilert sportsblogger og frilansjournalist Andreas Selliaas i Sveits.

Så du denne? Mener FIFA begår selvmord om Salman velges

– Det er et mye, mye bedre alternativ enn sjeik Salman. Jeg tror FIFA kommer til å samle seg og gjennomføre reformprogrammet. Det kan nok hende at en del av FIFA-delegatene har ombestemt seg den siste uken ut fra det som har kommet fram om Salman, sier Selliaas til TV 2.

Tidligere på dagen vedtok de 207 FIFA-representantene i Hallenstadion en omfattende reformpakke. Den har vært etterlyst i en årrekke, men ble omsider akseptert fredag formiddag - etter at flere titalls FIFA-medlemmer har blitt fengslet det siste året.

UEFA-styremedlem Karen Espelund har sagt at reformpakken er viktigere enn presidentvalget i dag.

Hva slags reformer er det snakk om? Les mer her.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder