SER RØDT: TV Norge-sjef Harald Strømme mener TV 2 blir for dominante på norsk fotball om oppkjøpet av CMore går i orden. Her er han i forbindelse med en pressevisning av Berserk Fram mot sydpolen. Sittende nærmest Strømme er TV Norges programdirektør Eivind Landsverk. Foto:Eivind Griffith Brænde,VG

TV Norge-sjef vil stoppe TV 2-oppkjøpet

Strømme mener et mektigere TV 2 er «det siste norsk fotball trenger»

TV 2-redaktøren svarer: - Han lever i en fantasiverden

TV Norge-sjef Harald Strømme har allerede vært i møte med Konkurransetilsynet i håp om å stoppe TV 2-kjøpet av betalkanalen CMore.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Norges største kommersielle TV-kanal bekreftet mandag formiddag at de er enige med CMore om en overtagelse av konkurrenten.

For sportsinteresserte nordmenn betyr det at TV 2 blant annet overtar rettighetene til den norske Tippeligaen.

Det får Harald Strømme, sjef i TV Norge og Discovery, til å reagere. Ifølge en uttalelse gitt VG, sier Strømme at han har bedt Konkurransetilsynet stoppe transaksjonen.

Tilsynet vurderer nå oppkjøpet og vil trolig konkludere innen 35 dager – rett før seriestart i Tippeligaen.

– Et sammenslått TV 2 og C More vil bli helt dominerende i betal-tv-markedet. Hvis de får anledning til å skape et monopol på Premier League (der TV 2 har rettighetene til våren 2016) og Tippeligaen, får de en forhandlingsmakt som i realiteten setter markedsmekanismene ut av spill. Det vil både forbrukerne og rettighetshaverne tape på, hevder Harald Strømme, som påstår hans egen kanal blir satt på sidelinjen ved neste rettighetsforhandling for norsk fotball.

Strømme hevder videre at om TV 2 skulle få disse rettighetene, vil det skape en selvforsterkende effekt. Tippeligaen og Premier League står for 70 % av de betalende kundene, ifølge Discovery-sjefen.

Anklager om maktmisbruk

Da VG i januar skrev at TV 2 posisjonerte seg for et CMore-oppkjøp, var Strømme på samme ball. Nå angriper han kanalen for maktmisbruk i fotballen og for å styre nyhetsdekningen av egne rettigheter.

– TV 2 har demonstrert at de er villige til å misbruke sin maktposisjon overfor Norges Fotballforbund ved flere anledninger. Ensidig har de brutt inngåtte avtaler ved å flytte både landskamper og Tippeligakamper fra hovedkanalen til Zebra, skriver Strømme til VG.

– TV 2 lar også rettighetsspørsmål styre sin egen nyhetsdekning og truer aktivt med boikott i nyhetene hvis de ikke får rettigheter de vil ha. Dagen da Norge innledet EM-kvalifiseringen mot Italia på et fullsatt Ullevaal, nevnte ikke TV 2 denne kampen med ett ord i sine 18.30-nyheter. Ingen skal fortelle meg at det var en redaksjonell vurdering.

Han mener det var et klart signal til fotballforbundet om at de vil bruke sin markedsmakt aktivt.

– Et enda mektigere TV 2 er det siste norsk fotball trenger, heter uttalelsen fra TV Norge-sjefen.

Svaret: – Fantasiverden

Nyhets- og sportsredaktør Jan Ove Årsæther i TV 2 avviser påstandene fra Harald Strømme.

– Han må leve i en fantasiverden og må sitte på et kontor fjernt fra redaksjonelle miljøer. Vi har hatt massiv dekning av ski-VM nå, uten å ha rettigheter. Vi har alltid dekket OL massivt, selv om vi ikke har hatt rettighetene, argumenterer Årsæther overfor VG.

Han mener Strømmes gitte eksempel på kampen mellom Norge og Italia (som TV Norge viste) blir «bare tull».

– Kronargumentet til Strømme er syltynt. Vi hadde dekning av den kampen i mange plattformer. Han bør drøfte dette ut fra 365 dager med vår dekning, ikke én av tusenvis med sendinger, melder Årsæther.

– Hvor trygge er dere på at Konkurransetilsynet vil godkjenne transaksjonen?

– Vi ønsker ikke en forhåndsvurdering, men mener selvfølgelig at det ikke er til hinder for konkurransen på sport, svarer TV 2-sjefen og påpeker at hans kanal ikke har fotballrettigheter som den norske cupen (NRK), Champions League (Viasat) og landslagsfotball (TV Norge/Discovery).

– Strømme har selv sagt at han sitter på indrefileten av rettigheter, så da vil han ha litt problemer med å argumentere for at det ikke er konkurranse i markedet, hevder Årsæther.

– Hva sier du til påstanden om at et enda mektigere TV 2 er det siste norsk fotball trenger?

– Da vil jeg vise til den unisone jubelen i sosiale medier fra supportere som omfavner dette. Det er iallfall tydelig at supporterne trenger dette, og de siste årene har vært et bevis på at norsk fotball også trenger det, sier Jan Ove Årsæther.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder