LUKKER DØREN: Per-Mathias Høgmo på vei ut døren etter pressekonferansen på Ullevaal stadion onsdag kveld. I dag forbereder landslaget seg for stengte dører på nasjonalarenaen – to dager før VM-kvalifiseringskampen mot Tyskland. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Landslaget trener for stengte dører

Mini: – Et signal om at du sliter

Den tidligere publikumsmagneten Mini (50) rister oppgitt på hodet over at landslaget i formiddag har lukket trening – to dager før VM-kvalifiseringskampen mot Tyskland.

Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I mai 2014 proklamerte Per-Mathias Høgmo at landslaget ville fjerne sikkerhetsvaktene og ha flere åpne treninger for å la publikum og media komme enda tettere på nasjonens aller beste fotballmenn. Med unntak av den aller siste treningen dagen før en kvalifiseringskamp skulle alle treningene være åpne.

Husker du denne? Høgmo åpner treningene og fjerner vaktene

– Naivt å tro at du øker sjansene mot Tyskland

Men i dag stenges også treningen på Ullevaal to dager før Tyskland-kampen for omgivelsene.

Den tidligere landslagsspilleren Mini, som siden 2000 har jobbet som fotballekspert for TV 2, har problemer med å forstå den avgjørelsen.

– Jeg må si at jeg smiler og flirer når jeg hører at de stenger treningen. I mine øyne, og jeg sier ikke at jeg har rett, så er det et signal om at du sliter. Det er naivt å tro at du blir bedre eller øker sjansene mot Tyskland ved at ingen skal få se dagens trening, sier Mini, eller Jahn Ivar Jakobsen – som han formelt heter.

– Ønsker vi virkelig ikke å by på oss selv? Se hvordan Rosenborg gjorde det på 1990-tallet og hvordan Kåre (Ingebrigtsen) gjør det i dag med åpne treninger, også dagen før kamper i europeiske turneringer, påpeker den tidligere RBK-vingen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

IKKE NOE Å LE AV? Helt siden han la opp som fotballspiller har Mini (t.h) vært en forkjemper for åpne treninger, enten det handler om klubb- eller landslag. Her sammen med landslagssjef Per-Mathias Høgmo foran sommerens privatlandskamp mot Island. Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix

Han mener at åpne treninger utelukkende ville skapt positivitet og gode vibrasjoner hos omgivelsene for et hardt presset norsk landslag.

– Treningene er stort sett alltid åpne for publikum og media. Unntaket er at vi som alle andre landslag lukker deler av treningen kvelden før kamp, og helt unntaksvis enkeltøkter for å forberede oss til kamp, begrunner mediesjef Svein Graff.

Les også: Skuffet Jarstein: – Det er sikkert mye man kunne ha sagt

Trener på dødballtrekk

På dagens stengte treningsøkt på nasjonalarenaen skal blant annet Høgmo og hans menn drille dødballtrekk foran søndagens møte med den regjerende verdensmesteren.

Svein Graff vil ikke være med på at det norske landslaget går i en retning der man distanserer seg fra omgivelsene.

– Åpenhet er kjempeviktig og vi mener alle tiltakene våre er et bevis på at landsalget praktiserer det. Denne uken arrangerte vi «Barnas dag» på Ullevaal, og i går ettermiddag var landslagsspillere på ulike klubbesøk og sponsortreff. Spillere og landslagssjefen er tilgjengelige for media hver dag. Om få dager kommer TV-serien «Fotballproff» på MAX der et TV-crew har fått unik tilgang og filmet det indre liv på de siste samlingene, sier Graff.

Og det er ingen tvil om at Norges Fotballforbund mente alvor med stengingen av dagens trening. Magnus Sveen, redaktør i magasinet Norsk Golf, fikk klar beskjed av en vakt da han gikk ut på tribunen fra kontoret som ligger i stadionbygningen.

– Jeg gikk ut for å ta en titt, men etter 30 sekunder fikk jeg beskjed om å fjerne meg. Vakten sa at jeg heller ikke fikk lov til å se ut på gressmatten fra kontorvinduet mitt, sier Sveen til VG.

– De spilte forresten fotball, i tilfelle noen lurer på hva de drev med, tillegger han.

Les også: Nordlie om Hviterussland-kampen: – Helt verdiløs trening

PS! Mini, mannen som ofte skriver under brev med «like blid», tror ikke Norge er sjanseløse mot Tyskland – selv om generalprøven mot Hviterussland var til å bli sur av.

– Jeg håper jo som alle andre at vi kan klare å få til et resultat. Det vil være strålende om vi klarer ett poeng. Plutselig kan Joshua King løpe inn et mål i en kamp vi ikke skal styre og der ingen forventer noe som helst, sier nordlendingen med 65 A-landskamper mellom 1988 og 1998.

Les også: Nå har Mini (50) fått «ordentlig» jobb

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder