Halve Müllers forbannelse brutt da Tyskland vant

Og Nord-Irland kan avansere etter 1-0-tap

PARIS (VG) (Nord-Irland - Tyskland 0-1) Ingen i EM har brent flere sjanser i en kamp enn Tyskland gjorde i kveld. Verst var Thomas Müller (26) - som likevel var avgjørende for seieren som ga tysk førsteplass i gruppa.

Artikkelen er over tre år gammel

Tysklands 1-0-seier mot Nord-Irland var meget fortjent. Men effektiviteten bør opp dersom de regjerende mesterne skal vinne turneringen.

– Jeg er ikke bekymret. Hvis han ikke hadde kommet til sjanser, hadde jeg tenkt på det, men i dag var han ikke heldig. Neste gang vil han være heldigere, sier Tysklands landslagssjef Joachim Löw på pressekonferansen etterpå.

– I cupspillet må vi utnytte sjansene bedre. Allerede ved pause burde vi ledet 3-0 eller 4-0, sier Löw.

Bildet på alle bommene: Bayern Münchens målsnik Thomas Müller, som har ti mål på 13 VM-kamper, og seks målgivende. Men hverken mål eller assist på seks forsøk i EM. Etter kampen i Paris, hvor Tyskland dominerte mer enn noe lag har gjort mot et annet hittil i turneringen, kan han i alle fall glede seg over at han kom til sjanser – for første gang i mesterskapet.

– Vi gjorde det vi har trent på, bare målene manglet. Allerede før pause kunne jeg passert Gareth Bale (som EMs toppscorer), sier Müller.

Les også: Müllers merkelige problem

Fem Müller-sjanser

Intet mindre enn fem av Tysklands 13 sjanser tilfalt lagets nummer 13:

Åtte minutter var spilt da han ble nektet sitt første EM-mål av keeper Michael McGovern på en hundreprosentsjanse.
24 minutter: Mario Gomez brystet ned til Müller, som fra skrått hold avsluttet en halvmeter utenfor på motsatt side.
27 minutter: Müller stupheadet et innlegg fra høyre, bare for å se ballen gå i stolpen og ut til femmeter.

Men så, etter halvtimen unnagjort: Et fint veggspill med Gomez førte til at Müller passerte flere forsvarsspillere og delvis keeper, for så å legge ballen tilbake til spissen. Gomez hadde dermed en enkel jobb med å sette inn 1-0.

Dermed Müllers første EM-assist noensinne, og halve «forbannelsen» brutt for mannen mange trodde ville bli mesterskapets toppscorer.

Ikke tro at sjansesløseriet var over av den grunn.

Fire minutter senere sendte Müller ballen via tverrliggeren og over. Og sju minutter før slutt ble han igjen nektet av en reaksjonssterk McGovern i de grønnkleddes bur. Men han var ikke alene om å bomme i denne kampen. VG telte elleve målsjanser til «Die Mannschaft»: Götze brant flere, Gomez et par og Mesut Özil skjøt hull i Paris-lufta da han fikk muligheten. Samtidig: Tyskerne virker å være i stadig bedre form, anført av gode Toni Kroos og Özil på midtbanen.

– Jeg håpet på flere mål, men vi vant gruppa og det var det viktigste. Jeg har aldri sett en kamp med et lag som skaper så mange sjanser med så stort overtak, sier den tyske spissen Mario Gómez, som i motsetning til lagkameratene klarte å få ballen i mål.

VG Live: Fyldig referat her!

Nordirsk keeperhelt

De grønnekledde supporterene i den ene svingen lagde en fantastisk atmosfære, med «Will Grigg's on fire» som den mest brukte sangen. Fansen kan være stolte av innsatsen til landsmennene, selv om de aldri var i nærheten av å true Tyskland. Men Nord-Irland er på god vei videre som en av de beste treerne med 1-0-tap. I så fall på bekostning av Albania, hvis ikke Irland eller Sverige vinner sine kamper mot Italia og Belgia i morgen.

Hovedmannen: Keeper Michael McGovern var som en levende vegg bakerst.

– Det var en veldig travel dag, og mentalt veldig tøft. Vi visste at hvert mål kunne være avgjørende, så vi ville begrense ledelsen deres og kanskje skaffe oss et mål selv. Tyskland hadde en treg start (på mesterskapet), men var fantastiske i dag. Vi klarte ikke å komme oss ut av forsvaret, sier McGovern, som VG kåret til banens beste, ifølge BBC.

I den andre kampen i gruppen vant Polen 1-0 mot Ukraina, hvilket sikret 2. plassen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder