Norge knuste Færøyene 13–0 – Herlovsen med scoringsrekord

(Færøyene – Norge 0–13) Isabell Herlovsen (31) er tidenes toppscorer på kvinnelandslaget – med 67 mål – etter grusingen av Færøyene i EM-kvalifiseringen. Men den tidligere scoringsdronningen Marianne Pettersen (44) synes ikke det var noe stas å miste rekorden.

– Det var morsomt for Isabell, men det var kjedelig for meg, sier Marianne Pettersen til VG.

Hun ler litt av sin egen uttalelse. Hun ble verdensmester (1995) og olympiske mester (2000). Og rekorden på 66 landslagsmål hadde hun fra 2003 og til Herlovsen banket inn tre mål i storseieren over stakkars Færøyene. Hun brukte ni år og 98 kamper på å score sine 66 mål.

– Det er klart Isabell fortjener dette. Hun har alltid vært en målbevisst spiss. En spiss som ville bli best i verden, sier Pettersen, som ikke fikk sett målfesten på TV.

Isabell Herlovsen understreker overfor VG at hun nesten er tom for ord etter at hun overtok rekorden. Det har tatt henne 14 år. Fra hun kom inn og scoret under EM-sluttspillet i England (2005) som 16-åring.

HYLLES: Isabell Herlovsen hyllet av de andre landslagsjentene etter den tredje scoringen mot Færøyene. Det var målet som ga henne scoringsrekorden for Norge. Foto: Jens Kristian Vang

les også

Isabell Herlovsen om å stå frem for familien: - Det jeg har gruet meg mest til så lenge jeg har levd

Pluss content

– Det er helt ubeskrivelig. Men jeg har ikke tenkt å stoppe med dette. Jeg skal gjøre det vanskelig for dem som kommer etter for å prøve å slå meg, sier Herlovsen.

Den som er nærmet av landslagsspillerne nå er Caroline Graham Hansen med 35 mål på 81 kamper. Ada Hegerberg - som har takket nei til landslaget - står bokført med 38 mål på 66 kamper for Norge.

Herlovsen sier hun vil forlenger karrieren i hvert fall til EM i England i 2021. Og hun synes argumentene for dét er gode.

– Kanskje dette er beste landslaget jeg har spilt på. Vi har mange spillere ute i Europa nå, og laget vil bare vokse i årene som kommer, sier Isabell Herlovsen.

Landslagssjef Martin Sjögren gliste ikke mye mindre enn Herlovsen. Og medgir at det var et mål med kampen at veteranspissen skulle bli tidenes mestscorende. Han var stolt av Herlovsen. Men roser hele laget.

– Vi er i den gruppen vi er. Motstandernes kvalitet får vi ikke gjort noe med. Men vi er veldige gode på å score mål. Og vi holder høyt tempo, som i kveld, gjennom samtlige 92 minutter, sier Martin Sjögren.

Veien til EM-sluttspillet i England i 2021 ser ut til å være helt uten hinder. De fem resterende matchene i kvalifiseringen virker som en ren formalitet. I tur og orden har Norge slått Nord-Irland 6–0. Hviterussland 7–1. Og i kveld ble Færøyene fullstendig overkjørt i ruskeværet i Torshavn med hele 13–0.

De norske proff-jentene gjorde akkurat som de ville i 90 minutter. Amatørene fra Færøyene (86 på FIFA-rankingen) var helt sjanseløs. Som forventet. Og målene ble banket inn i tur og orden.

les også

Herlovsen tangerte Medalen i norsk storseier

Det startet med Lisa-Marie Utlands kontante heading i mål (1–0) etter åtte minutter. Så fortsatte det med Caroline Graham Hansen på straffe (2–0). Amalie Eikeland traff i krysset (3–0). Og Graham Hansen dunket en returball i mål (4–0).

Norge fortsatte målshowet etter pause. Graham Hansen klinket til med et godt langskudd (5–0). Hennes åttende mål på tre kamper i EM-kvalifiseringen. Så var det Isabell Herlovsens tur hvor hun satte ballen i mål helt inne ved stolperoten (6–0).

Norge gjorde to bytter. Inn med Karina Sævik som feide til i krysset (7–0) nesten med en gang hun kom innpå. Frida Maanum ville ikke være noe dårligere (9–0). Mellom dem headet Ingrid Syrstad inn sin første scoring (8–0) etter corner.

les også

Hegerbergs mamma mener Lagerbäcks Ødegaard-støtte var absurd

10–0 over Kasakhstan var den tidligere rekorden i EM-kvalifisering for kvinnelandslaget. Den ble utlignet da Isabell Herlovsen satte inn sitt andre. Syrstad Engen hamret inn (11–0) på et langskudd. Og så var det tid for Herlovsen igjen.

Hun scoret sitt tredje (12–0) for kvelden. Men mye viktigere; hun slettet Marianne Pettersens scoringsrekord fra 2003 (66 mål). Nå har «Isa» den alene med 67 mål på 133 landslamper.

Elise Thorsnes kom inn på slutten, og fastsatte sluttresultatet til 13–0.

PS! Norge største seier kom mot Slovakia i 1995. Da ble det hele 17–0.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder