TYSK ÅPENBARING: Med syv Bundesliga-scoringer på 136 minutter i Bundesliga har Erling Braut Haaland imponert hele fotballverden. Foto: Martin Meissner / AP

Haaland tar jafs på gjev liste: – Erling er et fenomen

I løpet av de to siste kampene i Bundesliga har Erling Braut Haaland passert spillere som Sergio Agüero og Jamie Vardy i kampen om den gjeve Gullstøvelen.

 • Jostein Overvik

Den deles ut til sesongens toppscorer i Europa. Haaland ligger som nummer fem – på samme poengsum som Cristiano Ronaldo.

Lionel Messi er bak Haaland. Argentineren har vunnet gullstøvelen de tre siste sesongene og har vunnet kåringen hele seks ganger. Det er rekord. Bare Cristiano Ronaldo, Luis Suárez og Messi har vunnet trofeet de siste ti årene.

Haaland ligger seks Bundesliga-scoringer bak ledende Ciro Immobile (Lazio) i kåringen som legendariske Eusébio vant den første utgaven av i 1968. I løpet av to uker har 19-åringen fra Bryne jumpet to plasser opp på listen.

– Ja, han kan vinne gullstøvelen. Selvfølgelig kan han det. Han er på den fineste bølgen. Det vet jeg som gammel målscorer. Men nå tenker jeg at vi må ta det litt med ro, sier Jan Åge Fjørtoft.

les også

NFF tar Haaland-grep før Serbia-kampen

Viasat-eksperten fulgte lørdag Haaland-showet ringside på Signal Iduna Park i hans første kamp fra start i Tyskland. Det endte med to nye mål, skaffet straffespark og tredje sist på en fjerde scoring. Haaland bidro sterkt til Borussia Dortmunds 5–0-seier over Union Berlin.

På sosiale medier koker det rundt tenåringen.

– Når vi begynner å diskutere om han er tidenes beste 19-åring, vil jeg komme med et varsku. Ikke fordi jeg er bekymret for Erling Haaland. Han vet hva han skal jobbe med og det gjør han hele tiden. Det imponerer meg veldig hvordan han jobber med detaljer. I det sirkuset som er rundt ham nå går nesten alle bananas. De to som er mest rolig er han selv og faren Alfie Haaland. Det er betryggende å se hvordan de takler situasjonen.

Sjekk Haaland-scoringene sist lørdag:

Gullstøvel-listen regnes ut fra en spesiell koeffisient: To poeng for scoring i en av de fem beste ligaene og halvannet poeng for scoring i ligaene fra seks til 21 på UEFAs ranking. Dermed får Haaland 14 poeng for syv mål i Bundesliga og 24 poeng for sine 16 ligascoringer for Salzburg i Østerrike.

Scoringene sist lørdag ga Erling Braut Haaland fire poeng i kampen om gullstøvelen. Listen regnes ut fra scoringer i nasjonale ligaer. Erling Braut Haalands åtte mål i Champions League teller altså ikke. Nå ser det slik ut, ifølge Goal.com:

1. Ciro Immobile, Lazio 50 poeng (25 mål), 2. Robert Lewandowski, Bayern M. 44 poeng (22 mål), 3. Timo Werner, RB Leipzig 40 poeng (20 mål), 4. Cristiano Ronaldo, Juventus 38 poeng (19 mål), 5. Erling Braut Haaland, Borussia D. 38 poeng (23 mål), 6. Jamie Vardy, Leicester 34 poeng (17 mål), 7. Sergio Agüero, Manchester City 32 poeng (16 mål), 8. Romelu Lukaku, Inter 32 poeng (16 mål), 9. Wissam Ben Yedder, Monaco 30 poeng (15 mål), 10. Lionel Messi, Barcelona 28 poeng (14 mål).

les også

Haaland om suksessen: – Jeg viser alle i Norge at det er mulig

På de neste plassene følger Mohamed Salah (Liverpool), Kylian Mbappé (PSG), Pierre-Emerick Aubameyang og Marcus Rashford (Manchester United).

HAR REKORDEN: Ingen har vunnet Gullstøvelen flere ganger enn Lionel Messi. Her poserer han med sine seks trofeer. Foto: Joan Monfort / AP

Så man kan trygt si at Haaland hevder seg blant fotballens aller største stjerner.

– Det går ikke an å være mer imponert enn vi er nå. Men vi vet at det vil komme perioder uten scoringer, hvor det går tyngre både for ham og laget. Borussia Dortmund er ikke friskmeldt selv om de har scoret 15 mål på tre kamper i Bundesliga, mener Jan Åge Fjørtoft.

les også

Haaland med beskjed etter nytt målshow: – Det er mye mer i vente

Den tidligere landslagsspissen har selv bakgrunn fra Bundesliga hvor han scoret 14 mål for Eintracht Frankfurt.

– Erling Haaland er et fenomen og har hatt en strålende start i Tyskland. Samtidig har han mye å jobbe med. Det må vi gi ham rom til. Han har kommet til et miljø hvor han kan utvikle seg. Dette handler jo selvfølgelig ikke bare om ham, men om et lag som jo også har en omtrent like talentfull 19-åring i Jadon Sancho. Det bare viser hvor riktig klubbvalget er, poengterer Jan Åge Fjørtoft.

Mer om

 1. Erling Braut Haaland
 2. Bundesliga

Flere artikler

 1. Her er Haalands knusende tall: – Helt utrolig

 2. Haaland mener Ronaldo er et prakteksempel

 3. Haaland gjør Norge «rikere»: – Ser ut til å være en diamant

 4. Haaland i brennhett derby: – En kamp folk vil huske til de dør

 5. Bekreftet: Erling Braut Haaland klar for Borussia Dortmund

Fra andre aviser

 1. Klubblegende hyller Haaland – mener kun tre spisser i verden holder samme nivå

  Aftenposten
 2. Haaland klar for tysk gigantklubb: – Fikk en god følelse

  Aftenposten
 3. Haaland klar for tysk gigantklubb: – Fikk en god følelse

  Fædrelandsvennen
 4. Haaland scoret og ydmyket erkerivalen. Så leverte han og laget en spesiell hyllest til dem som satt hjemme.

  Aftenposten
 5. Først fikk Haaland gjev pris. Så svarte han med ny scoring.

  Aftenposten
 6. Haaland scoret og ydmyket erkerivalen. Så leverte han og laget en spesiell hyllest til dem som satt hjemme.

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder