AFRIKANSKE STJERNER: Mohamed Salah, Naby Keïta og Sadio Mané jubler sammen for Liverpool. Foto: Jon Super / TT NYHETSBYRÅN

Nå blir Liverpool-stjernene rivaler

Liverpool-spillerne Mohamed Salah (Egypt), Sadio Mané (Senegal) og Naby Keïta (Guinea) er blant de største stjernene når Afrika-mesterskapet sparkes i gang fredag.

Her er fredagens oddstips

Egypt møter Zimbabwe i åpningskampen i Kairo, og Salah skal forsøke å lede vertene til en ny tittel. Det er ni år siden sist «faraoene» vant, og i alt har de syv titler – flest av alle i historien.

Tre afrikanere delte 1. plassen på toppscorerlisten i Premier League denne sesongen: Salah og Mané var to av dem. Den tredje var Arsenals Pierre-Emerick Aubameyang, men hans Gabon klarte ikke å kvalifisere seg til årets Afrika-mesterskap.

Naby Keïta har slitt med en lårskade etter Premier League-sesongen, men hevder selv at han er klar for Guineas åpningskamp, som er mot Madagaskar lørdag.

Egypt, Senegal og Guinea spiller i tre forskjellige grupper.

les også

Analyse av Manchester Uniteds første sommerkjøp: Langt unna de beste

Pluss content

Ligamester Manchester City har Riyad Mahrez i Algeries tropp. Han ble kåret til Afrikas beste spiller i 2016.

– Nå er det Salah og Mané som er de beste, sier han ifølge africa-football.com.

Marokko-spissen Hakim Ziyech kommer fra en suksess-sesong med Ajax, der han har hatt 21 mål og 24 målgivende.

En annen med en kanonsesong bak seg, er Lilles Nicolas Pepe (22 mål i Ligue 1). Han representerer Elfenbenskysten. Det samme gjør Wilfried Zaha fra Crystal Palace – som vi vet er i stand til å trylle i heldige stunder. Med disse to i troppen kan Elfenbenskysten bli en outsider.

les også

Slik ferierer fotballstjernene: Bryllup, strand og villmannskjøring

Mali kommer med Moussa Marega – Porto-spilleren som kom på delt 3. plass på toppscorerlisten i Champions League sist sesong.

I Napolis Kalidou Koulibaly har Senegal kanskje mesterskapets beste forsvarsspiller. Ghana har Atlético Madrids Thomas Partey i sin tropp.

Afrika-mesterskapet spilles for første gang i den europeiske sommeren. Tidligere ble det spilt i januar/februar, og det var alltid masse bråk med de europeiske klubbene om frigivelse av spillere. Antall lag er økt fra 16 til 24. Egypt, Senegal og Ghana holdes som favoritter blant de fleste eksperter.

Det har vært mye bråk i Zimbabwes tropp før åpningskampen mot Egypt. Spillerne boikottet den siste treningen før kampen, fordi bonusordninger ikke var på plass. Men striden skal nå være løst.

les også

Slik vil Liverpool belønne Klopp

Det har også vært noen bekymringer om sikkerheten etter tidligere Egypt-president Mohammed Morsis plutselig død tidligere denne uken, men arrangørene forsikrer at alt er i orden.

VG-tips fra Jonas Wikborg:

* Et heltent hjemmepublikum kommer til å gjøre alt de kan for å hjelpe Mohamed Salah (39 landslagsmål på 63 kamper) & Co. til seier, og mot lavt rangerte Zimbabwe (109 på FIFA-rankingen) bør det også bli det.

* Egypt, rangert som nummer 58 i verden, kom seg til finalen forrige gang, mens Zimbabwe røk rett ut etter et par målrike kamper (4-8 i målforskjell på tre kamper). Egypterne er på sin side ikke kjent for veldig målrike kamper, og i 2017-mesterskapet kom de seg til finalen med en målforskjell på fattige 4–1 på fem kamper. Men, egypterne har vist at de kan mot svak motstand, og i den siste oppkjøringskampen ble det 3–1 mot Guinea (71 på FIFA-rankingen).

* Vi tror på et lite fyrverkeri i åpningskampen og går for et spill på over 2,5 mål.

Du kan spille fram til kl. 21.55. Kampen ser du på TV 2 Sport1.

Kommersielt samarbeid

VG har et kommersielt samarbeid med Norsk Tipping, som innebærer at VG får en andel av inntektene fra spill i regi av tippeselskapet på våre plattformer. Norsk Tipping har ingen innflytelse på temavalg eller innhold, som utelukkende er basert på redaksjonelle vurderinger.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder