Glimt-juvel får sjansen på landslaget for første gang: − En stor ære

ULLEVAAL (VG) Bodø/Glimts Patrick Berg (22) var på trening da resten av landet fikk vite at han er tatt ut i landslagstroppen mot Østerrike og Nord-Irland. Det kan bli første gang på 12 år at en Bodø/Glimt-spiller får spilletid på A-landslaget.

 • Mattis Holt
 • Mats Arntzen
 • Nils Mangelrød

– Det er noe jeg alltid har drømt om opp gjennom barndommen og på aldersbestemte landslag. Det er et stolt øyeblikk og er en stor ære, sier 22-åringen til VG.

Midtbanespilleren hadde ikke fått beskjed om at han var i den endelige troppen da Bodø/Glimt startet treningen sin samtidig som pressekonferansen til Lagerbäck & co.

Da han returnerte til garderoben hadde det rent over av telefoner og meldinger – såpass mye at Bodø/Glimt ser seg nødt til å arrangere en felles presseseanse på Aspmyra klokken 13.30.

– Det er ganske sprøtt. Jeg rekker vel ikke å svare alle, sier Berg om alle meldingene.

– Ble du overrasket?

– Ja. Det er mange gode spillere i Norge. Å bli tatt ut blant dem er veldig stort.

Lars Lagerbäck brukte mye tid på pressekonferansen til å rose Bodø/Glimt. Det ble også noen komplimenter til nordlendingenes midtbaneanker, som kan bli den første Glimt-spilleren på A-landslaget siden Trond Olsen i 2008.

– Spilleforståelsen hans virker å være veldig bra. Han er en veldig bra pasningsspiller, og er lojal mot laget i ankerrollen i Bodø. Det er en spennende spiller. Det blir interessant å se ham på trening, og om vi har muligheten håper vi å kunne gi ham litt spilletid også, sier Lars Lagerbäck til VG på pressekonferansen.

Mange navn utelatt

Et problem er at flere av de uttatte spillerne bor i land utenfor EØS/Schengen, men etter pressekonferansen kom det frem at myndighetene har gitt karantenefritak for alle uttatte landslagsspillere.

– Det gis nødvendige unntak slik at kampen mellom Norge og Østerrike kan gå som planlagt. Dette er ikke et generelt unntak for toppidrett eller internasjonale fotballkamper, kun for denne ene kampen. Det har vært en nøye vurdering av de spillerne det har vært snakk om, sier kulturminister Abid Raja (V).

les også

Lagerbäck imponert over Bodø/Glimt: – Fantastisk bra

Motstanderne er altså Østerrike hjemme på Ullevaal 4. september og Nord-Irland på bortebane tre dager senere. Det er de to første kampene i Nations League-turneringen som vil bli avgjørende for en mulig plass i Qatar-VM 2022.

TATT UT: Bodø/Glimts midtbanegeneral Patrick Berg er tatt ut i landslagstroppen. Det er første gang Glimt har en spiller på A-landslaget siden Mounir Hamoud ble tatt ut i 2009. Foto: Bjørn S. Delebekk

Mats Møller Dæhli, Sten Grytebust, Sigurd Rosted, Tarik Elyounoussi, Fredrik Ulvestad og Ole Selnæs er ikke tatt ut. Samtlige var i troppen mot Malta. Håvard Nordtveit og Bjørn Maars Johnsen er heller ikke med.

– Det er dessverre på grunn av det, sier Lagerbäck om Nordtveits brudd i foten.

– Hvem skal ta lange innkast da?

– Vi vurderer å sette inn «Perry» for å ta dem, spøkte landslagssjefen, før han la til «vi får se».

På pressekonferansen svarte Lagerbäck «helt korrekt» på spørsmålet om Kina-proffen Selnæs ikke var tatt ut på grunn av coronasituasjonen.

– Vi har hatt en tett dialog med Ole, og har veid for og imot, og tok denne avgjørelsen sammen, sier han.

IKKE TATT UT: Ole Selnæs. Foto: Fredrik Hagen

Ringte kulturministeren

TV 2 meldte mandag morgen at landslagets visekaptein Omar Elabdellaoui, som nå spiller i tyrkiske Galatasaray, på eget initiativ hadde ringt kulturminister Abid Raja (V) før uttaket for å overbevise ham om at landslagsspillerne må få karantenefritak.

les også

Landslagsspillere kan bli rammet av karantenebestemmelser: – Et problem

– Jeg vil jo at Norge skal stille med det sterkeste laget. Alle landskamper er viktige, men disse to landskampene er ekstremt viktige. For i tillegg til at de er Nations League-kamper, er de også en generalprøve til Serbia-kampen, sier Elabdellaoui til TV 2, og legger til at han har tro på at regjeringen finner en løsning for spillerne som nå er tatt ut:

– Jeg har full tillit til at ministeren og regjeringen tar den avgjørelsen de mener er best for alle, sier Elabdellaoui.

Kulturminister Abid Raja møtte pressen for å fortelle om karantenefritaket til landslaget mandag. Da sa han blant annet dette om samtalen med Elabdellaoui, som er fra samme nabolag som Raja i oppveksten.

– Vi har jobbet med denne saken en stund nå, så jeg sa til ham at jeg ikke kan gi deg noen lovnad. Men at jeg håpet at hvis skulle bli tatt ut som så skulle vi få til en løsning på det. Så det at han ringte hadde ikke noen innvirkning på slutningen. Det nærmet seg den slutningen da han ringte. Men det var utrolig hyggelig at han ringte, sier Raja.

Norge møter Serbia til semifinale i EM-playoff 8. oktober. Vinneren møter enten Israel eller Skottland, og vinneren der går til neste års europamesterskap.

PS! Jens Petter Hauge og Fredrik Bjørkan (Bodø/Glimt) ble tatt ut på U21-landslaget.

PS2! Mounir Hamoud (da Bodø/Glimt) var med i landslagstroppen i 2009, men fikk aldri spilletid.

TATT UT: Omar Elabdellaoui er (selvsagt) tatt ut i landslagstroppen mot Østerrike og Nord-Irland. Men han må trolig få tillatelse fra Galatasaray for å dra hjem til Norge tidlig for å kunne spille kampen. Foto: Bjørn S. Delebekk

Mer om

 1. Herrelandslaget fotball
 2. Lars Lagerbäck
 3. Landslagssamling

Flere artikler

 1. Gladnyhet til landslagsspillerne – karanteneunntak til alle uttatte spillere

 2. Lagerbäck imponert over Bodø/Glimt: – Fantastisk bra

 3. Hauge presentert som spiss på landslaget: – En rolle jeg trives greit i

 4. Lagerbäck om kampprogrammet: – Det er langt fra forsvarlig

 5. Landslagsledelsen vurderer Hauge: – Kan lykkes mot hvem som helst

Fra andre aviser

 1. Glimt-stjerne får sjansen av Lagerbäck

  Aftenposten
 2. Fotballandslaget slipper karantene-floke

  Aftenposten
 3. Strandberg tilbake på landslaget

  Aftenposten
 4. Fotballandslaget slipper karantene-floke

  Bergens Tidende
 5. Han glitret mot Milan. Fire dager senere ble Glimt-juvelen hentet inn på landslaget.

  Aftenposten
 6. Strandberg tilbake på landslaget

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no