Norge på hodet ut av EM etter ny fiasko-kamp

DEVENTER/OSLO (VG) (Norge - Danmark 0-1) De norske jentene fikk hjelpen de trengte fra Nederland, men klarte ikke gjøre jobben selv. Dermed er EM over før moroa har begynt.

 • Mikal Aaserud
 • Marius Guttormsen
 • Jostein Magnussen

Artikkelen er over tre år gammel

– Ja, det vil jeg si, svarer Ada Hegerberg på spørsmål om EM-fiaskoen med Norge er hennes største nedtur i karrieren. Norges beste målscorer i Europa på klubbnivå står uten nettkjenning gjennom mesterskapet. Ikke rart 22-åringen var skuffet da hun møtte pressen etter kampen mot Danmark.

– Vi står med null poeng på tre kamper. Det er knalltøft. Men samtidig er man nødt til å se seg selv i speilet og spørre; Hva skal til for at vi skal løfte oss, sier Hegerberg, som deretter får spørsmål om hva hun mener med «å se seg i speilet».

– Vi er et lag og må finne ut hva som må gjøres bedre. Og hva som skal til for å få ut det beste alle her når det virkelig gjelder. Det gjelder i med- og motgang, sier Lyon-spissen.

– Hvordan vil du vurdere mesterskapet for egen del, ville en journalist vite.

– Det sier seg selv. Jeg har ikke fått ut potensialet i det hele tatt. Jeg har ikke fått ut styrkene og brukt det jeg er god på. Det henger sammen. De andre får ikke ut det de er gode for heller, sier Hegerberg.

VGs kommentator: Bruken av Reiten er faktisk en skandale

– Jævlig tøff erfaring

Null poeng og sisteplass i gruppespillet er beholdningen for Norge i dette mesterskapet. Det stopper ikke der heller. På 270 minutter med EM-fotball har Sjögrens elever ennå til gode å score mål.

Det holder naturligvis ikke til avansement og EM er over for denne gang. Selv om Norge traff stolpene, fikk et mål avblåst for offside og brant flere sjanser på tampen i kveldens kamp, er det ingen trøst for spillere eller trener.

Landslagssjefen fikk spørsmål av TV 2 om han fortsatt hadde tro på prosjektet han har satt igang.

– Mitt og mitt prosjekt. Jeg er ansatt av Norges Fotballforbundet med premissene om å skape noe nytt for fremtiden med mange unge og nye spillere. Jeg har den største troen på å gjøre noe bra for fremtiden. Det var en jævlig tøff erfaring. Både for meg, støtteapparatet og først og fremst spillerne. Det var en nyttig erfaring. Vi lærer enormt mye av det vi har fått være med på, sier landslagssjefen til TV 2.

VG-børsen: EM-fiaskoen komplett – slik spilte Norge

Jumbo

Nedturen er enorm for det norske landslaget. Vi må tilbake til 2011 for å finne sist gang et norsk damelandslag har blitt utslått før det virkelig gjelder i et VM eller EM.

Den gangen vant damelandslaget i det minste en kamp (mot Ekvatorial-Guinea), men måtte konstatere at både Brasil og Australia ble for sterke under verdensmesterskapet i Tyskland for seks år siden.

I årets EM ender Norge som soleklar gruppejumbo med tre strake tap i sin pulje.

VG-kommentar: Oppfølging av norske fotballjenter: «Pinlig for norsk fotball»

UTSLÅTT: Norges landslagstrener Martin Sjögren under pausen i kampen mot Danmark mandag kveld. Foto: Berit Roald NTB scanpix

– Oppoverbakke

Utgangspunktet før kveldens kamp var som følger: Norge var nødt til å vinne med minst tre mål mot Danmark og Nederland slå Belgia dersom det skulle bli noe avansement fra EM-gruppen.

Og skulle de ikke få hjelpen de trengte fra vertsnasjonen, virket de norske jentene i det minste før kampen å være opptatt av å avslutte med seier og reise fra Nederland med hodet hevet.

Det hører med til historien at Nederland faktisk gjorde jobben, mens Norge misset i sin siste kamp.

Marerittstart

Selv om landslagssjefen gjorde endringer fra start – blant annet med Guro Reiten inn på topp, og Maria Thorisdottir trygt plassert i de bakre rekker – kunne ingen av de hindre marerittstarten som skulle vise seg å bli avgjørende på De Adelaarshorst-arenaen i Nederland.

For kampen var bare fem minutter gammel da danskenes playmaker, Pernille Harder, vant en duell mot Ingrid Spord, danset seg forbi Ingrid Schjelderud på den norske midtbanen, før hun fant Katrine Veje ute til venstre.

Kristine Minde kunne i forkant hindret at pasningen nådde frem, men snublet like før hun skulle klarere. Dermed fikk Veje akkurat den tiden hun trengte til å feie ballen i lengste hjørne bak en sjanseløs Ingrid Hjelmseth.

Det kunne nesten ikke blitt verre.

Misset straffe før pause

STRAFFEMISSEN: Her bommer Caroline Graham Hansen på straffen, som kunne sikret utligning mot Danmark. Foto: Berit Roald NTB scanpix

De norske jentene klarte ikke svare skikkelig på det danske sjokket. Den neste halvtimen hadde Guro Reiten én mulighet til å bringe balanse i regnskapet, men avslutningen gikk et stykke over.

Et seiersdesperat Norge slet i det hele tatt med å åpne opp det danske forsvaret, men fikk en alle tiders sjanse til utligning like før pause.

Da gikk Ada Hegerberg i bakken inne i 16-meteren. Dommeren klarte å registrere at det var kontakt mellom Norges stjernespiss og danske Sanne Troelsgaard, og pekte på straffemerket. Caroline Graham Hansen stilte seg opp på ellevemetersmerket, men keeper Stina Lykke Petersen reddet og returen ble klarert vekk fra farlig sone.

Trykket på mot slutten

Etter hvilen klarte ikke Norge å tilrive seg noe initiativ før på tampen. Danskene fikk tidvis en enkel jobb med å forsvare seg og kom til andre omgangs største sjanse etter en drøy time. En godt gjennomført kontring endte med et innlegg mot Nadia Nadim. Spissen var nære å øke ledelsen, men en god Ingrid Hjelmseth fikk avverget i siste liten.

Norge vartet opp med en siste kraftanstrengelse de siste ti minuttene av ordinær tid og de ti tilleggsminuttene. Caroline Graham Hansen skjøt like over mål fra distanse. Fire minutter senere lobbet samme spillet inn et innlegg som traff innsiden av stolpen, før Ingrid Moe Wold smalt ballen rett i tverrliggeren.

Trykket ble opprettholdt helt til siste sekund, men det ville seg ikke for Norge. Dermed er EM over for denne gang.

VG kommer med mer fra Nederland.

Mer om

 1. Fotball-EM

Flere artikler

 1. Norge på hodet ut av EM etter ny fiasko-kamp

 2. Bruken av Reiten er faktisk en skandale

 3. Advarer mot for høye forventninger til EM-klare Maanum (17)

 4. Her er Norges EM-tropp – Sjøgren tok med 17-åring

 5. Skuffende EM-åpning - Nederland slo svakt Norge

Fra andre aviser

 1. Fotballjentene reiser til EM uten resultatkrav

  Aftenposten
 2. Vålerenga-profil slakter laguttaket i EM-kampene: – Det er åpenbart at ingenting fungerer

  Bergens Tidende
 3. Her er Norges tropp til fotball-EM

  Aftenposten
 4. Vålerenga-profil slakter laguttaket i EM-kampene: – Det er åpenbart at ingenting fungerer

  Aftenposten
 5. Her er Norges tropp til fotball-EM

  Fædrelandsvennen
 6. Tidenes norske EM-fiasko: Null mål og null poeng

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder