VARSLER TØFFE TIDER: I intervju med VG legger ikke Preben Elkjær skjul på at Åge Hareide har en vei å gå før det danske publikummet blir overbevist om at han er rett mann til å lede Danmark. Her er han på en tilstelning i 2011. Foto: , GETTY IMAGES

Elkjær til VG: – Mange er skeptiske til Hareide

Men den danske legenden er ikke SÅ negativ til å få norsk landslagssjef

MALMÖ (VG) Preben Elkjær (58) varsler om en massiv dansk
skepsis mot at Åge Hareide trolig blir ny landslagssjef for Danmark.

Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den kanskje største danske dynamitthelten fra laget som sjarmerte en hel fotballverden på 1980-tallet tar telefonen og er litt skeptisk til å uttale seg om at nordmannen skal erstatte Morten Olsen.

– Er det sikkert at han blir det, da? spør Elkjær.

– Ja, det virker slik, svarer VG, og legger til:

– Du har jo møtt ham før. I nitten femogfirs (1985)?

– Da var han meget vennlig, melder Preben Elkjær – og ler godt.

Les også: Hareide slutter i Malmö - vil ikke snakke om Danmark

Tabbet seg ut mot Danmark

Til de som trenger en liten påminnelse om hva som skjedde på Ullevaal stadion denne høstkvelden for 31 år siden: Det var kanskje Åge Hareides tyngste kveld som fotballspiller. Norge ledet 1-0 i VM-kvalifiseringskampen mot Danmark da Hareide sendte i vei et alt for løst tilbakespill mot Erik Thorstvedt. Klaus Berggren snappet ballen, Michael Laudrup dyttet inn 1-1 – og Norge falt sammen som et korthus.

Til slutt endte kampen 1-5. Preben Elkjær satte selv inn Danmarks tredje mål.

Denne reporter var selv til stede, ni år gammel, og måtte innse at drømmen om norsk VM-deltagelse gikk i vasken. Nok en gang.

Artikkelen fortsetter under bildet.

DANSK DYNAMITT: Preben Elkjær (10) ga Norge og Åge Hareide (til høyre) juling på Ullevaal stadion 16. oktober 1985. Danskene fikk hjelp av Hareide til å utligne til 1-1, og ga seg ikke før de hadde scoret fem. Til venstre: Jørn Andersen (9). Foto: Paul Owesen , NTB scanpix

Nå blir altså mannen som ga danskene en hjelpende hånd på veien til Mexico-VM i 1986 med stor sannsynlighet deres nye landslagssjef.

– Jeg vet ikke riktig hva man skal si om det, men hvis han blir ny landslagstrener så skal han få sjansen til å vise hva han kan, sier den tidligere superspissen.

Fått med deg denne? – Laudrup tidenes spiller fra Norden

– Skeptiske dansker

GÅR? Åge Hareide slutter i Malmö og blir trolig ny dansk landslagssjef. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Med sin kraftfulle spillestil og personlighet er han en av de aller største i vårt nabolands fotballhistorie.

Husker du denne? Oddleiv møtte Preben

– Hvordan er stemningen i Danmark etter rapportene om at Hareide overtar etter Morten Olsen?

– Hvis jeg skal være helt ærlig, så er mange skeptiske. For det første fordi han er nordmann. Det er selvfølgelig mange dansker som har et spesielt inntrykk av norsk fotball. Så det er mange som på forhånd er skeptiske. Men jeg synes vi skal gi ham sjansen. Han kommer med noe nytt. Det skal han selvfølgelig få mulighet til å vise. Det kan godt være han er rett mann for jobben, men det er selvfølgelig resultatene som teller, svarer Elkjær.

Les også: Zlatan: – Hvem er Elkjær?

Avviser Solbakken-uttalelse

Ståle Solbakken sa til VG forrige lørdag at Åge Hareide kommer til å bli møtt av et kjempepress, og at en mann som Elkjær ikke hadde virket overentusiastisk om nyheten fra nord.

– Preben Elkjær sa på TV i direktesending under Malmö–PSG at «Åge Hareide ser ut som en sliten mann», Per Frimann (toppspiller på ’80-tallet, nå i TV3) skrev på twitter at han «håper at han aldri får se et dansk landslag opptre så dårlig teknisk og taktisk» som Malmö i den kampen. Det er nok et signal på hva som kan vente, sa FC København-treneren.

Men det stemmer ikke – ifølge den danske legenden.

– Det var Jan Mølby som sa det. Ståle Solbakken forstår ikke dansk, melder den munnrappe mannen som scoret hele 38 mål på 69 landskamper.

– Hva er ditt inntrykk av Åge Hareide?

– Jeg har møtt ham noen få ganger, og han er en meget vennlig og sympatisk mann. Men du vet godt at det ikke er det viktigste når du er trener. Det viktigste er resultatene. Men han er meget fleksibel med sin fotball. Han legger seg ikke fast til et mønster. Det er noe nye nytt i forhold til Morten Olsen, og det blir meget spennende å se hva Åge Hareide kan utrette hvis det blir ham, sier Preben Elkjær.

Møter Molde i kveld

På en pressekonferanse her i Malmö i går fortalte Åge Hareide at han gir seg som trener etter Champions League-kampen mot Real Madrid i neste uke. Men han ville ikke bekrefte at han blir landslagssjef i Danmark.

– Det vet jeg ikke ennå. Det spørsmålet må du stille til DBU (Det danske fotballforbundet). Jeg ville uansett ikke ta noen beslutning før jeg er ferdig her, sa Hareide.

Han bekreftet at han har snakket med det danske forbundet.

– Jeg har vært i samtaler med dem, for en tid tilbake. De ba om tid til å sondere litt, så det er de som sitter på svaret, sa nordmannen, som leder Malmö i en treningskamp mot sin gamle klubb Molde klokken 13 i dag.

Les også: Molde planlegger Dubai-tur i vinter

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder