HVA VAR DET SOM SKJEDDE NÅ? Blikket sier det meste, Lionel Messi skjønte at dette var et spesielt mål. Han slår ut mer armene og jubler etter sin uforglemmelige 1-0-scoring i cupfinalen mot Athletic Bilbao. Dani Alves (til venstre) likte det han så. Foto: AP Foto: ,

Se – her sjokkerer Messi seg selv

Det finnes ingen fasit i fotballen. Bortsett fra at Lionel Messi (28) er verdens beste spiller.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Har han vært bedre enn han var våren 2015?

Det er fristende å svare «nei», men det er mulig det er feil. Det er lett å gå surr i de store øyeblikkene hans, det har vært ganske mange av dem tidligere også. Og hvis han mot formodning ikke skulle vinne Gullballen i januar, er det fordi fotballverden har gått i surr og «glemt» hvor god Messi er.

BESTE KEEPER: Han bar et helt lag // BESTE FORSVARER: Han er komplett // BESTE MIDTBANESPILLER: «Svisj! Så er han borte»

Han styrte det meste da Barcelona vant alt. Han scoret 35 mål og hadde 20 målgivende på 34 kamper på våren. Han var skadet i to måneder på høsten og stoppet på 46 mål og 26 målgivende på 51 kamper i 2015.

Men det er liksom ikke noe vits i å pøse på med flere tall og adjektiver.

HELE LISTEN: De 10 beste angrepsspillerne i 2015

Da er det bedre å oppsummere året gjennom det fineste øyeblikket av dem alle; dribleraidet bak 1-0-scoringen i cupfinalen mot Athletic fra Bilbao.

Man scorer ikke slike mål, fordi det er umulig. Men Lionel Messi fikk det til likevel.

TIDENES TRIO? Det er ikke mangee angrepsrekker opp gjennom som kan konkurrere med disse tre: Neymar, Messi og Suarez. Her foran Champions League-kampen mot Bayer Leverkusen i Tyskland. Foto: AP Foto: ,

Han sto med ballen noen meter inn på Athletics banehalvdel, ute på høyresiden og brukte et par sekunder på å bestemme seg.

«Hva kommer nå?» som det ble spurt i gamle dager, og svaret var det samme som på ’70-tallet:

Jo, lekestue.…

Det er fire-fem spillere mellom Messi og mål. Han velger den vanskeligste veien og gyver løs nedover høyrekanten, selv om det i realiteten ikke er plass til å komme frem der. Farten er høy, ballen flyttes med mange små, nesten usynlige touch med yttersiden av venstrebeinet. Han går rett mot tre forsvarere, og de må jo ha begynt å lure. Skal han forbi alle oss.…?

Ja, det skulle han.

Messi er litt heldig i et tidel, men mest dyktig, fordi han klarer å beholde ballen og roen ved hjelp av en unik balanse og øye-fot-koordinasjon. Argentineren vrikker og vrir seg forbi, rundt og gjennom alle tre, og inne i 16-meteren tar han enda en Athletic-spiller mens han er i farta, vender et skritt utover og avslutter eventyrseansen med å banke ballen i det nærmeste hjørnet fra rundt ti meters skrått hold.

I jubelscenene etterpå så selv Lionel Messi litt sjokkert ut.

(Saken fortsetter under videoen av det fantastiske målet.)

SE MÅLET HER

Hvilke andre skulle kunne greid det samme? Ingen.

Neymar? Han har nok farten, men ikke nærteknikken og ballkontrollen i så stor hastighet, og neppe balansen og oversikten. Neymar hadde gått over ende og fått frispark. Ronaldo? Ikke i nærheten. Han kunne vært heldig og brøytet seg vei med muskler, det samme gjelder råskinn som Luis Suárez og Carlos Tévez. Men de hadde trengt masse flaks.

Dette var noe annet. Det var ren og ubegripelig finesse, og kaptein Xaxi slo fast at det var Messis fineste mål noensinne. Han har trolig sett alle sammen.

«Jeg tror aldri vi har sett eller kommer til å se en spiller som Lionel Messi igjen», utbrøt Sky Sports’ ekspertkommentator Gerry Armstrong, mens hele Barcelona-laget kastet seg over sin største stjerne.

Hvis vi bytter ut «aldri» med, for eksempel, 50 år, kan han fort ha ordene sine i behold. Det er sannsynlig at det går noen generasjoner før det kommer frem en fotballspiller med ekstreme kvaliteter igjen, og vi skal være ganske takknemlige vi som har fått oppleve kunsten hans i mange år.

Guardiola: Han er tidenes beste

Så kan fotballfolk diskutere til de ikke gidder mer om Messi er best gjennom tidene. Han byr på ting vi aldri har sett før, men alle store spillere må nødvendigvis plasseres i sin samtid, og da blir det straks vanskeligere å vite hvem som har dominert mest. Men i den nære historien, i 2015, var han i hvert fall best.

Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball. Foto: ,

Neymar var fantastisk, blir bedre og bedre og bedre, scoret 41 mål og hadde 17 målgivende på 51 kamper.

Luis Suárez var fantastisk, og hans betydning for Barcelonas suverene angrepstrio må aldri undervurderes. Suárez var innblandet i 71 mål (44/27) på 55 kamper.

Cristiano Ronaldo var fantastisk. Målorgien fortsetter. 50 mål på 50 kamper og 16 målgivende. Men det ble ikke noe ut av det for Real Madrid og det er en del mål som betyr mye mer for Ronaldo selv enn for laget, som fem av ni mot Granada og fire av åtte mot Malmö.

Det var ikke lett å skille på nummer to, tre og fire i vår kåring.

Men det var veldig lett å komme frem til nummer én.

PS! Norges landslagskaptein Per Ciljan Skjelbred gikk for disse tre i Gullballen-kåringen: 1) Javier Mascherano, 2) Cristiano Ronaldo, 3) Gareth Bale. Landslagssjef Per-Mathias Høgmo: 1) Ronaldo, 2) Messi, 3) Zlatan Ibrahimovic. Så det er klart; det er MULIG at Messi ikke vinner. Men forhåpentligvis finnes det endel stemmesedler som er mer gjennomtenkte.

Se mer statistikk for Champions League på VG Live.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder