GRØNN GLEDE: Alexander Søderlund jubler etter sin matchvinnerscoring for Saint-Étienne i hatoppgjøret mot erkerival Lyon søndag kveld. Til venstre: Kévin Monnet-Paquet. Til høyre: Moustapha Bayal Sall. Foto: JEFF PACHOUD , AFP

Søderlund til VG: – Det svartnet helt for meg

Matchvinner i hjemmedebuten

Overrasket over stemningen

Alexander Søderlund (28) rangerer matchvinnerscoringen i hjemmedebuten for Saint-Étienne som et av hans aller største fotballøyeblikk.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det henger utrolig høyt. Jeg har aldri vært med og spilt en sånn kamp. Det var så syke tilstander. Jeg har vært på kamp i England, men det var ikke i nærheten av dette her. Det var en stemning jeg aldri har vært borti nærheten av tidligere. Jeg kommer til å huske denne scoringen for alltid, sier en sliten, men svært fornøyd Søderlund til VG dagen etter at han senket erkerival Lyon i sin hjemmedebut for Saint-Étienne.

Han har store vanskeligheter med å beskrive hvordan det føltes å avgjøre det som blant hans nye supportere er ansett som sesongens desidert største kamp. Han jublet som en villmann, kastet seg på knærne og tok imot hyllesten fra en grønn vegg med fans.

BAKGRUNN: Søderlund matchvinner i årets viktigste kamp for Saint-Étienne

– Det svartnet helt for meg. Det er vanskelig å forklare, jeg vet ikke helt hva som skjer etter at jeg scorer, jeg husker ikke engang hva jeg tenkte. Det var en helt utrolig følelse, sier 28-åringen.

– Du sa før kampen at du drømte om å score, men kunne du drømt om en bedre hjemmedebut?

– Det er noe av det største jeg har opplevd. Det kunne knapt blitt bedre. Det er klart jeg kunne scoret flere mål og spilt bedre, men jeg er veldig fornøyd med å bli matchvinner, sier Søderlund, som har fått kritikk for prestasjonen sin på banen utenom scoringen.

Forsidegutt

Dagen etter målet pryder Søderlund forsiden til flere franske aviser, blant annet internasjonalt anerkjente L'Équipe. Men nordmannen sier at det hele ikke helt har gått opp for ham.

OPPSLAG: Alexander Søderlund pryder i dag forsiden til den franske sportsavisen L'Équipe. Foto: Faksimile , L'Équipe

– Nei, jeg tviler på at jeg skjønner hvor mye det betyr for fansen. Jeg forstår det vel kanskje om noen måneder eller noen år, sier Søderlund, som er «veldig overrasket» over stemningen på tribunen i sin nye klubb.

Ulrik (19) om det tøffe Frankrike-livet: – Har ikke flust med venner

Det er bare to uker siden han signerte for Saint-Étienne, men i den fotballgale byen er han allerede et kjent fjes.

– Jeg har vært på kjøpesenteret to ganger, da måtte jeg stoppe mange ganger for å ta bilder og sånt. Jeg er ikke så glad i oppmerksomhet, men det er selvfølgelig kjempehyggelig at folk bryr seg.

LEST DENNE? – Hele byen forventer at Søderlund blir helten

Tar med kjæresten

Tiden siden overgangen fra Rosenborg har stort sett bestått i trening, to kamper og leilighetsjakt. Han bor på hotell, men begynner å bli utålmodig etter å finne seg et eget sted å bo. Når han finner det, skal kjæresten Camilla bli med.

– Jeg tror det blir viktig for meg, sier landslagsspissen.

PLUSS: Kjærestene forteller om landslagsgutta

Franskkurs har han ikke kommet i gang med ennå, men han er klar over at det blir nødvendig.

– Det er veldig viktig å komme inn i gruppen, og de er ikke akkurat voldsomt glad i å snakke engelsk.

JUBELBRØL: Alexander Søderlund sklir på knærne etter sin scoring i hjemmedebuten. Foto: JEFF PACHOUD , AFP

Klimaet, derimot, har det ikke vært vanskelig å tilpasse seg: Snøen har stort sett falt over Saint-Étienne siden lysluggen ankom.

– Det har vært noen rolige uker. Maten er helt fantastisk, og litt vin må man jo ta seg råd til. Jeg prøver å smake litt forskjellig, sier spissen som er hentet inn for å ta Saint-Étienne tilbake til Champions League for første gang siden 1970-tallet.

NY UTLANDSPROFF? «Moi» bekrefter Celtic-interesse

Én Zlatan-drakt er nok

Den neste tiden kommer utfordringene på løpende bånd. Det er under to uker til han skal ut i en skandinavisk duell mot ingen ringere enn Zlatan Ibrahimovic – uten at Søderlund lar seg opphisse noe særlig av den grunn.

– Jeg fikk drakten til Zlatan etter landskampen sist. Det får holde med det, ler han.

Men den aller største utfordringen er kanskje det obligatoriske nykommer-ritualet han må igjennom snart. I franske klubber er det tradisjon at nye spillere må synge en sang for å introdusere seg.

– Jeg får vel finne frem sangstemmen. Det blir nok den Band Aid-sangen. «We Are The World».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder