Friskmeldt, målscorer og sentral midtbanespiller for Freiburg

DÆHLI IKKE LENGER DÅRLIG: Mats Møller Dæhli smiler på trening i Freiburg i juli. Etter over ett år med skadeproblemer er han tilbake for fullt i manesjen for Bundesliga-klubben. Foto: Patrick Seeger DPA

Dæhli: – Fantastisk følelse å være tilbake

Ikke bare er han skadefri. Mats Møller Dæhli (21) dyrkes i
drømmeposisjonen på midtbanen – og nå har han også begynt å score mål.

 • Morten Stokstad

Artikkelen er over tre år gammel

På søndag spilte han indreløper i Freiburgs 3-5-2-formasjon. Med sin 2–0-scoring mot Bahlinger fra «nivå fem» sørget han for at Bundesliga-klubben vant en miniturnering i sesongoppkjøringen. Søndag kommer Milan på besøk.

Les også: Dæhli etter U21-comebacket: – Sjelden vært så lykkelig

Scoret og spilte 90 minutter

– Det var den første 90-minutteren på førstelaget på godt over ett år. Det har vært et veldig hardt og tungt år, men nå er det utrolig gøy å ha vært med på en full oppkjøring. Jeg har tålt all trening og kneet er fortsatt like bra. Jeg begynner å komme tilbake der jeg var og forhåpentligvis kan jeg bli enda bedre. En utrolig fin start, sier Dæhli til VG. Han har vært på banen i ytterligere fem kamper denne sommeren.

Les også: Kneskaden kan plage Dæhli i 2,5 år

Oslo-gutten, av mange regnet som Norges mest spennende fotballtalent da han var i slutten av tenårene, har kjempet seg gjennom «jumper’s knee»-skaden han begynte å slite med for nærmere halvannet år siden. Hele fjorårssesongen, som endte med at Freiburg rykket opp til Bundesliga, gikk føyken. Til slutt måtte han operere.

Og den lovende karrieren ble satt på vent – med usikre fremtidsutsikter.

Den tidligere Lyn-gutten legger ikke skjul på at det var en tøff tid.

– Det gikk litt i perioder hvordan jeg håndterte det. Jeg har jo aldri vært skadet før. I starten håndterte jeg det ganske dårlig. Jeg aksepterte ikke at det skulle ta lang tid. Først da jeg gjorde det jeg følte at jeg knakk koden og jobbet så tålmodig som jeg måtte. Da jeg skjønte jeg kun måtte ha fokus på å komme tilbake, i stedet for å være frustrert, gikk det bedre. Det var nøkkelen, sier 21-åringen, som i 2012 ble kåret til åretsakademispiller i Manchester United.

– Nå er jeg 100 prosent

Da Ole Gunnar Solskjær hentet ham til Molde sommeren 2013 tok det ikke lang tid før den teknisk slepne Mats Møller Dæhli sjarmerte Fotball-Norge med sin lekne spillestil. Senere på høsten fikk han også sin A-landslagsdebut. Alle piler pekte opp, og han ble senere kjøpt til Cardiff av samme Solskjær. Dæhli rakk å vise noe av hva han var god for i Premier League, men kunne ikke forhindre nedrykk og påfølgende managerskifte i den walisiske klubben.

Les også: – Cardiff kaster bort Dæhlis talent

Etterfølgeren Russel Slade ville ikke satse på nordmannen. Dermed ble tysk fotball redningen, men Dæhli rakk knapt å si «danke schön» før kneet sviktet.

– Etter operasjonen har jeg jobbet ekstremt målrettet. Det har vært viktig å gjøre muskulaturen sterk nok. Nå har jeg hatt en måned med knallhard trening uten noe som helst problemer. Det er deilig å kunne si at «nå er jeg 100 prosent».

Les også: Slakter Slade etter Dæhli-salget

Ønsker å spille sentralt på midtbanen

Han er også glad for at han ser ut til å bli dyrket som sentral midtbanespiller. Både i Molde, Cardiff og på landslaget ble han brukt på kanten, men Dæhli har alltid vært midtbanespiller i aldersbestemt fotball.

Husker du denne? Sammenligner Dæhli med Nasri og Silva

– Når man er ung og ikke like fysisk som de andre er det lett å bli plassert der ute. Jeg likte rollen godt, og det er bare positivt å kunne bekle flere roller, men jeg har alltid vært midtbanespiller. Jeg håper på sikt at jeg kan bli der, sier Dæhli.

Det avhenger litt av om trener Christian Streich velger å fortsette med 3-5-2-formasjonen eller om han går tilbake til 4-4-2 når Bundesliga starter siste helgen i august.

– Nå har jeg spilt i denne indreløperrollen i de siste kampene, så jeg tror det kan være et alternativ. Men det kommer an på hva slags formasjon vi spiller. Jeg er uansett klar til å spille hvor som helst.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LANG SKADEPERIODE: Mats Møller Dæhli, her på Olympiatoppen sammen Caroline Graham Hansen i fjor sommer, prøvde først å trene seg frisk av skaden. Men til slutt måtte han operere. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Han vil ikke tro så mye om hvorvidt landslagsledelsen tar ham med til VM-kvalifiseringskampen mot Tyskland 4. september.

– Jeg vet at de følger med. Og jeg vet at de er veldig glad for at jeg er tilbake. Det var moro å være med på U21-landslaget før jeg tok ferie, og jeg kan ikke forvente å bli med på et sånt uttak etter å ha vært skadet i ett år og to-tre måneder. Men det er alltid en drøm for meg å spille for Norge.

– Du vil vel helst ha en sentral midtbanerolle for Norge i fremtiden?

– Det er det ikke opp til meg å avgjøre. Jeg liker å være mest mulig sentralt i banen, for det er der jeg kan bruke styrkene mine best mulig, men jeg får det også i en rolle som innoverkant, svarer Mats Møller Dæhli.

Les også: Dæhli liker den tyske fotballhverdagen bedre enn den engelske

– Jeg har det veldig, veldig bra nå

Han føler at det lange skadeoppholdet er en av grunnene til at han ikke har fått definert sin beste posisjon i voksen-fotballen.

– På grunn av skaden har jeg ikke fått nok tid i en egen rolle som jeg kunne utvikle og spille i over tid. Det hadde vært morsomt å få muligheten til å spille i en midtbanerolle fremover.

At han også fikk vist seg frem som målscorer i den siste oppkjøringskampen ble en ekstra bonus for lysluggen.

– Jeg har det veldig, veldig bra nå. Det er en fantastisk følelse å være tilbake igjen. Jeg begynner å kjenne at jeg har selvtillit og at jeg finner tilbake til den spilleren jeg var. Forhåpentligvis kan jeg utvikle meg til å score flere mål også. Og at jeg kan «trøkke» til mer.

– Har du i løpet av skadeperioden tvilt på om du ville komme tilbake på toppnivå?

– Nei, jeg har alltid hatt et bilde i hodet av at jeg skulle løpe ut på banen igjen. Men da jeg fikk tilbakefall etter sommeren i fjor, og måtte operere, var det tungt. Men selv om jeg syntes ekstremt synd på meg selv, så var det bare å ta en titt rundt i verden. Da var det ikke så synd på meg lenger, sier Mats Møller Dæhli.

PS! Freiburg serieåpner 28. august borte mot Hertha Berlin og nordmennene Rune Almenning Jarstein og Per Ciljan Skjelbred.

Husker du denne? Truls Dæhli: – Jeg må få lov til å være pappa

Les også

 1. Ødegaard nest sist på ballen da Real Madrid beseiret Bayern

  (Bayern München - Real Madrid 0-1) Med et kanonskudd sørget brasilianske Danilo for at Real Madrid slo Bayern med…
 2. Tyskland-kanalen som åpner seg for Ødegaard

  Real Madrid sender i stadig større grad sine talenter til tysk fotball for å utvikle seg.
 3. Mourinho: - Det er formel 1 mot formel 3

  (Manchester United - Borussia Dortmund 1-4) Det er kanskje greit for José Mourinho at det er tre uker til seriestart i…
 4. Søderlund sendt til sykehus under treningsleir

  Saint-Étiennes norske spiss Alexander Søderlund (28) ble sendt på sykehus etter å ha fått nyrestein denne uken.
 5. Hevder klubben krever 10 millioner for Haitam Aleesami: – Drit i spekulasjonene

  I Sverige er det sterke overgangsrykter rundt landslagsback Haitam Aleesami (24).
 6. Slik sørget «Moi» for ti millioner til Sarpsborg

  Mohamed Elyounoussi (21) kunne ha spekulert i Bosman-dommen og forsvunnet billig fra Sarpsborg.

Mer om

 1. Tysk fotball
 2. Herrelandslaget fotball

Flere artikler

 1. Dæhli begrunner utlånet: – Jeg har ikke kommet i gang i Freiburg

 2. Dæhli kan gå mot ny midtbanerolle – løper mest av alle i St. Pauli

 3. Dæhli etter skademarerittet: – Jeg er virkelig happy

 4. Møller Dæhli etter etterlengtet scoring: – Veldig deilig

 5. Dæhli scoret i viktig seier: – Føler meg bedre enn før skadene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder