Skullerud: - All grunn til å være stolte av oss selv

EM-eventyret over etter 0-3 i semifinalen mot storfavoritt Spania

Norge kopierte bronsen fra 1998

NETANYA/OSLO (VG Nett) (Spania U21 - Norge U21 3-0) Spanias resultater på U21-nivå de siste årene var deprimerende lesning sett med norske øyne, men bevarte spenningen til det gjensto tre minutter.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Når vi får dette litt på avstand, har vi grunn til å være stolte og fornøyde med prestasjonen, så får vi se hva kveldens bringer, sier en skuffet, men fattet Tor Ole Skullerud til VG.

- Hadde Norge i realtiteten en sjanse til å komme til en finale?

- Å ja, ja, det så vi godt i annen omgang at vi hadde. Det hadde endret bildet om vi hadde satt de to-tre sjansene vi

STOLT, TROSS ALT: Landslagstrener Tor Ole Skullerud, som her forbarmer seg over Fredrik Semb Berge, var stolt over det spillerne hans presterte under EM i Israel, selv om Norge kom til kort mot Spania i semifinalen. Foto: Bjørn S. Delebekk/VG

hadde i annen omgang, det hadde endret bildet, svarer landslagstrener landslagstrener Skullerud.

Nyland viste klasse

En strålende keeperprestasjon fra Ørjan Håskjold Nyland (22) var imidlertid hovedårsaken til at det tok såpass lang tid før spenningen ble utløst.

- Vi gjorde det vi kunne, og vi kan være stolte av det vi har gjort i mesterskapet, men vi er selvfølgelig skuffet akkurat nå. Jeg var på rett plass til rett tid, og det er kjekt å få ut potensialet mitt i en EM semifinale. Men vi taper kampen, og v i skulle gjerne gått til en finale, sier Nyland til VG.

Molde-keeperen beviste hvorfor han var den rettmessige vinneren av den jevne duellen med Arild Østbø og Gudmund Kongshavn i forkant av mesterskapet i Israel.

Med flere klasseredninger, særlig i første omgang, økte han ikke bare sin egen markedsverdi flerfoldige hakk. Han holdt også Norge nærmest egenhendig inne i kampen mot en motstander som ikke uventet tok fullstendig eierskap i ballen.

Særlig dobbeltredningen fra Alberto Moreno og Rodrigo halvveis ut i første omgang var det klasse over.

VG DIREKTE: Studio, chat og live fra EM-semifinalen

Tor Ole Skulleruds gutter, som i rettferdighetens navn hadde overgått alle forhåndsforventninger ved å ta seg til en semifinale, ble stort sett løpende imellom og jage en ball som så ut til å gå på skinner mellom pasningssikre spanske føtter.

Roet ned etter ledermål

Et viktig prinsipp i den spanske tiki-taka-filosofien er at motstanderen ikke kan score så lenge man holder ballen i eget lag.

Etter at Rodrigo styrte spanjolene i en fullt fortjent ledelse på overtid av første omgang, var jobben langt på vei gjort for storfavorittene, som utypisk nok straffet Norge på en dødball.

- Hadde de ikke fått mål rett før pause, tror jeg Spania hadde fått det tøft. Vi var gode i annen omgang og hadde våre sjanser til å utlikne, sier Nyland.

GODT INNHOPP: Håvard Nielsen erstattet en fullstendig anonym Joshua King fra start i annen omgang, og spilte blant annet Markus Henriksen fram til en gyllen avslutningsmulighet. Foto: Bjørn S. Delebekk/VG

Landslagstrener Skullerud valgte å ofre en totalt usynlig Joshua King i pausen til fordel for Håvard Nielsen. Det viste seg å være et klokt trekk.

Dessuten ble spanjolene i overkant komfortable til tider utover i annen omgang, noe som kunne ha straffet seg, hadde Markus Henriksen vist seg mer besluttsom da han upresset mottok ballen på 17-18 meter fra innbytter Håvard Nielsen etter 54 minutter.

To norske sjanser

Men i stedet for å fyre av på direkten, brukte AZ-spilleren en ekstra, unødvendig berøring for å få ballen under kontroll. Dermed sto Alberto Moreno i veien da avslutningen omsider kom.

Noen større mulighet klarte ikke Norge å skape i åpent spill, men flekket tenner på et par dødballer etter hvilen. Begge ganger med kaptein Stefan Strandberg som avslutter.

BILDESERIE: Se bildene fra semifinalen mellom Norge og Spania

Først headet han utenfor etter en corner drøyt 20 minutter før slutt. Deretter kom han utrolig nær da hverken stjernekeeper David de Gea eller forsvaret foran ham tok særlig med ansvar for å rydde opp på et frispark etter 86 minutter.

Artikkelen fortsetter under bildet

NORGES STØRSTE SJANSE: Kaptein Stefan Strandberg kom til Norges beste mulighet i kampen da han fire minutter før slutt fikk en fot på et frispark. I stedet gikk Spania rett opp og la på til 2-0. Foto: Bjørn S. Delebekk/VG


De Gea, som bare hadde sluppet inn ett mål på sine 12 siste aldersbestemte landskamper, trengte faktisk ikke å gjøre en eneste redning på Spanias forventende vei til en finale.

- Utover i annen omgang var vi fullt på høyde og bedre enn verdens beste fotballag. Vi er selvfølgelig skuffet nå, men når vi får dette på avstand, skal vi være jævlig stolte, sier Strandberg til TV 2.

Isco-perle og Morata-frekkis

I stedet viste mesterskapet kanskje beste spiller, Málaga-juvelen Isco, hvor brutalt du kan bli straffet for sjansesløseri på høyt europeisk nivå.

Spania hadde knapt virket interesserte i å score mål da Isco lurte Håvard Nordtveit med en enkel, men effektiv skuddfinte. Deretter tuppet han ballen opp i vinkelen bak en sjanseløs Nyland, og Norges finalehåp var dødt og begravet.

- Jeg så det i en litt dårlig vinkel, men det er noen spillere i det laget som vanskelig å få tak i. Han (Isco) er en av dem, og han punkterte kampen på sett og vis. Han holder høy klasse, sier Skullerud.

På overtid satte innbytter Alvaro Morata et vakkert punktum da han løp fra Strandberg og kom alene med Nyland. Norges keeper gjorde først nok en god redning, men turneringens toppscorer, som måtte starte på benken, fisket tak i returen og satte den i mål fra tilnærmet død vinkel.

Artikkelen fortsetter under bildet

FREKT PUNKTUM: Målfarlige Alvaro Morata fastsatte sluttresultatet til 3-0 med en frekk scoring fra tilnærmet død vinkel - hans fjerde mål på fire opptredener i EM. Foto: Bjørn S. Delebekk/VG


Hans fjerde mål på fire kamper i Israel. Hovedkonkurrent Rodrigo kan imidlertid vise til 15 fulltreffere på 15 opptredener, dagens viktige første mål medregnet.

Kopi av 1998

Norge kopierte dermed innsatsen sist de var med i et U21-sluttspill i 1998 med bronsemedalje. Spania har på sin side alle muligheter til å forsvare tittelen fra to år siden.

I finalen venter vinneren av semifinalen mellom Italia og Nederland som spilles senere i kveld.

Spania sto med ni seirer, én uavgjort og 29-1 på sine ti siste tellende kamper på U21-nivå. Det måtte med andre ord et aldri så lite fotballmirakel til for at Norge skulle ta seg en finale.

Ergrelsen over Andrea Bertolaccis overtidsmål, som kostet Norge gruppeseieren mot Italia og dermed en semifinale mot mer overkommelige Nederland, ble nok bare større etter å ha bevitnet på nært hold hvilken overlegen kvalitet spanjolene holder sammenliknet med de fleste andre.

Les også

 1. Sjekk prisforskjellen - Norges U21-lag knust av Spania

  OSLO / TEL AVIV (VG Nett) Norge har kanskje imponert frem mot semifinalen i EM, men sammenlignet med de spanske…
 2. Pedersen og Nyland vurderer «straffemytene»: - Stjerner bommer oftest, men det skal ikke skje meg

  TEL AVIV (VG Nett) Ørjan Håskjold Nyland (22) er ekspert på straffesparkkonkurranser. Det kan sende Norge til EM-finale.
 3. Ekspertenes dom: Så mye bedre er Spania enn Norge

  TEL AVIV (VG Nett) Petter Veland, ekspert på spansk fotball, gir fire niere og én tier når han skal vurdere de spanske…
 4. King: - de Gea skal i hvert fall huske meg etter kampen

  TEL AVIV (VG Nett) Joshua King (21) blir ikke lei seg selv om hans tidligere Manchester United-lagkamerat David de Gea…
 5. Disse U21-spillerne har VGs ekspert mest tro på

  TEL AVIV (VG Nett) Hverken U21-sjef Tor Ole Skullerud eller Toppfotballsjef Nils Johan Semb klarer å peke ut en klar…
 6. Skullerud vraker Nordtveit mot Spania

  TEL AVIV (VG) Tor Ole Skullerud (42) vraker Håvard Nordtveit og satser på enda mer kraft på topp i et forsøk…
 7. Hemmeligheten bak «Norges beste venstrefot»

  TEL AVIV (VG Nett) Stefan Johansen (22) ville ikke være som alle andre.
 8. Skullerud: - Har tanker om hvordan Spania kan slås

  PETAH TIKVA (VG) (Spania-Nederland 3-0) Spania lekte seg til gruppeseier, og Tor Ole Skullerud (42) innrømmer alt…
 9. Skullerud raste etter «fyll» og «slåssing»

  TEL AVIV (VG Nett) U21-sjef Tor Ole Skullerud tente på alle plugger da han ble lurt til å tro at Marcus Pedersen og…

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder