Skullerud: - All grunn til å være stolte av oss selv

EM-eventyret over etter 0-3 i semifinalen mot storfavoritt Spania

FOTBALL

Norge kopierte bronsen fra 1998

NETANYA/OSLO (VG Nett) (Spania U21 - Norge U21 3-0) Spanias resultater på U21-nivå de siste årene var deprimerende lesning sett med norske øyne, men bevarte spenningen til det gjensto tre minutter.

Publisert: Oppdatert: 15.06.13 22:50

- Når vi får dette litt på avstand, har vi grunn til å være stolte og fornøyde med prestasjonen, så får vi se hva kveldens bringer, sier en skuffet, men fattet Tor Ole Skullerud til VG.

- Hadde Norge i realtiteten en sjanse til å komme til en finale?

- Å ja, ja, det så vi godt i annen omgang at vi hadde. Det hadde endret bildet om vi hadde satt de to-tre sjansene vi

hadde i annen omgang, det hadde endret bildet, svarer landslagstrener landslagstrener Skullerud.

Nyland viste klasse

En strålende keeperprestasjon fra Ørjan Håskjold Nyland (22) var imidlertid hovedårsaken til at det tok såpass lang tid før spenningen ble utløst.

- Vi gjorde det vi kunne, og vi kan være stolte av det vi har gjort i mesterskapet, men vi er selvfølgelig skuffet akkurat nå. Jeg var på rett plass til rett tid, og det er kjekt å få ut potensialet mitt i en EM semifinale. Men vi taper kampen, og v i skulle gjerne gått til en finale, sier Nyland til VG.

Molde-keeperen beviste hvorfor han var den rettmessige vinneren av den jevne duellen med Arild Østbø og Gudmund Kongshavn i forkant av mesterskapet i Israel.

Med flere klasseredninger, særlig i første omgang, økte han ikke bare sin egen markedsverdi flerfoldige hakk. Han holdt også Norge nærmest egenhendig inne i kampen mot en motstander som ikke uventet tok fullstendig eierskap i ballen.

Særlig dobbeltredningen fra Alberto Moreno og Rodrigo halvveis ut i første omgang var det klasse over.

VG DIREKTE: Studio, chat og live fra EM-semifinalen

Tor Ole Skulleruds gutter, som i rettferdighetens navn hadde overgått alle forhåndsforventninger ved å ta seg til en semifinale, ble stort sett løpende imellom og jage en ball som så ut til å gå på skinner mellom pasningssikre spanske føtter.

Roet ned etter ledermål

Et viktig prinsipp i den spanske tiki-taka-filosofien er at motstanderen ikke kan score så lenge man holder ballen i eget lag.

Etter at Rodrigo styrte spanjolene i en fullt fortjent ledelse på overtid av første omgang, var jobben langt på vei gjort for storfavorittene, som utypisk nok straffet Norge på en dødball.

- Hadde de ikke fått mål rett før pause, tror jeg Spania hadde fått det tøft. Vi var gode i annen omgang og hadde våre sjanser til å utlikne, sier Nyland.

Landslagstrener Skullerud valgte å ofre en totalt usynlig Joshua King i pausen til fordel for Håvard Nielsen. Det viste seg å være et klokt trekk.

Dessuten ble spanjolene i overkant komfortable til tider utover i annen omgang, noe som kunne ha straffet seg, hadde Markus Henriksen vist seg mer besluttsom da han upresset mottok ballen på 17-18 meter fra innbytter Håvard Nielsen etter 54 minutter.

To norske sjanser

Men i stedet for å fyre av på direkten, brukte AZ-spilleren en ekstra, unødvendig berøring for å få ballen under kontroll. Dermed sto Alberto Moreno i veien da avslutningen omsider kom.

Noen større mulighet klarte ikke Norge å skape i åpent spill, men flekket tenner på et par dødballer etter hvilen. Begge ganger med kaptein Stefan Strandberg som avslutter.

BILDESERIE: Se bildene fra semifinalen mellom Norge og Spania

Først headet han utenfor etter en corner drøyt 20 minutter før slutt. Deretter kom han utrolig nær da hverken stjernekeeper David de Gea eller forsvaret foran ham tok særlig med ansvar for å rydde opp på et frispark etter 86 minutter.

Artikkelen fortsetter under bildet


De Gea, som bare hadde sluppet inn ett mål på sine 12 siste aldersbestemte landskamper, trengte faktisk ikke å gjøre en eneste redning på Spanias forventende vei til en finale.

- Utover i annen omgang var vi fullt på høyde og bedre enn verdens beste fotballag. Vi er selvfølgelig skuffet nå, men når vi får dette på avstand, skal vi være jævlig stolte, sier Strandberg til TV 2.

Isco-perle og Morata-frekkis

I stedet viste mesterskapet kanskje beste spiller, Málaga-juvelen Isco, hvor brutalt du kan bli straffet for sjansesløseri på høyt europeisk nivå.

Spania hadde knapt virket interesserte i å score mål da Isco lurte Håvard Nordtveit med en enkel, men effektiv skuddfinte. Deretter tuppet han ballen opp i vinkelen bak en sjanseløs Nyland, og Norges finalehåp var dødt og begravet.

- Jeg så det i en litt dårlig vinkel, men det er noen spillere i det laget som vanskelig å få tak i. Han (Isco) er en av dem, og han punkterte kampen på sett og vis. Han holder høy klasse, sier Skullerud.

På overtid satte innbytter Alvaro Morata et vakkert punktum da han løp fra Strandberg og kom alene med Nyland. Norges keeper gjorde først nok en god redning, men turneringens toppscorer, som måtte starte på benken, fisket tak i returen og satte den i mål fra tilnærmet død vinkel.

Artikkelen fortsetter under bildet


Hans fjerde mål på fire kamper i Israel. Hovedkonkurrent Rodrigo kan imidlertid vise til 15 fulltreffere på 15 opptredener, dagens viktige første mål medregnet.

Kopi av 1998

Norge kopierte dermed innsatsen sist de var med i et U21-sluttspill i 1998 med bronsemedalje. Spania har på sin side alle muligheter til å forsvare tittelen fra to år siden.

I finalen venter vinneren av semifinalen mellom Italia og Nederland som spilles senere i kveld.

Spania sto med ni seirer, én uavgjort og 29-1 på sine ti siste tellende kamper på U21-nivå. Det måtte med andre ord et aldri så lite fotballmirakel til for at Norge skulle ta seg en finale.

Ergrelsen over Andrea Bertolaccis overtidsmål, som kostet Norge gruppeseieren mot Italia og dermed en semifinale mot mer overkommelige Nederland, ble nok bare større etter å ha bevitnet på nært hold hvilken overlegen kvalitet spanjolene holder sammenliknet med de fleste andre.

Her kan du lese mer om