AKTIVITET: Treningsfeltet på Lerkendal. Dette bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Øyvind Nordahl Næss, VG.

Raser mot klubbers treningspraksis: – Helt forkastelig

Noen av eliteserieklubbene trener på feltet. Det får Start-topp Christopher Langeland og Lillestrøms sportssjef Simon Mesfin til å reagere.

 • Ida Høidalen
 • Arilas Berg Ould-Saada
 • Øyvind Herrebrøden
 • Sindre Øgar

Artikkelen er over 79 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

På pressekonferansen torsdag forrige uke varslet Helsedirektoratet at all organisert idrett i Norge er forbudt frem til 26. mars.

Noen klubber velger likevel å trene på treningsbanene. Spillerne trener ikke sammen, men banene deles inn i soner hvor spillerne kan trene individuelt. Klubber som gjør dette er blant andre Haugesund og Rosenborg.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay

– Jeg har ikke oversikt over hva de andre klubbene har praktisert, men hvis det er slik at noen klubber trener på feltet, så er det helt forkastelig. Vi snakker om å vise solidaritet, da må vi gjøre det i praksis også. Hvis det er sånn at enkelte klubber ikke følger det, synes jeg ingenting om det, sier Langeland og fortsetter:

– De burde virkelig gå i seg selv. Dette handler ikke først og fremst om å holde seg i form, men om det samfunnsansvaret vi har for ikke å spre smitte. Det må de ta inn over seg.

les også

Aksepterer corona-permitteringer: – Sjokkerende løsning

– Vi har stilt oss lojalt bak vedtaket til NTF (Norsk Toppfotball) og NFF (Norges Fotballforbund) og det Folkehelseinstituttet har pålagt idretten: Null organisert aktivitet på idrettsarenaer. Derfor har vi stengt av alle arenaene våre. Vi trener individuelt og har en god struktur på at alle trener for seg selv med GPS-brikker, sier Mesfin.

– Vi føler at vi er i god stand, og at vi har trent bra til nå, men vi opplever det ganske urettferdig at det fremkommer at andre klubber trener organisert. Med forbehold om at vi sitter på annen informasjon enn det enkelte andre klubber gjør, synes vi det er urimelig at det skal være sånn. Her manes det til solidaritet, ikke bare mellom fotballklubbene, men i samfunnet for øvrig, og da må vi i fotballen også vise den solidariteten, fortsetter han.

Se hvordan norske toppidrettsutøvere trener nå:

Rosenborgs sportslige leder Mikael Dorsin mener klubben ikke har satt opp organisert trening, men sier at spillerne trener på feltet i grupper på tre på hver banehalvdel. De holder avstand på banen og bruker ikke garderoben.

Han stiller seg uforstående til kritikken.

– Ingen har sagt hva spillerne skal gjøre. De har hver sin ball. Ingen av dem er i karantene. Vi har ikke gjort noe vi ikke får lov til. Jeg føler at vi har fulgt alt vi skal, og vært veldig nøye, sier Dorsin og presiserer:

– Skulle det komme noen tiltak som sier at dette ikke er lov, så vil vi rette oss etter det. Dette handler ikke om å få et konkurransefortrinn.

les også

NTF-leder om permitteringer: – Noen sitter med hånden på knappen

– Forklaringen er enkel

«Forklaringen er enkel. Når man er i hjemmekarantene og ikke har noen symptomer på koronasmitte kan man fortsatt trene individuelt utendørs – såfremt det skjer forsvarlig og ikke overstiger tre spillere som trener hver for seg spredt utover feltet av gangen», skriver FK Haugesund på sine hjemmesider under en sak med tittelen «Derfor ser du oss på treningsfeltet».

Ifølge Haugesunds Avis er er ikke lokale idrettsanlegg i Haugesund stengt. Sportssjef Eirik Opedal forteller sier til VG at de ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

På et møte mellom NTF og eliteserieklubbene onsdag formiddag ble problemstillingen tatt opp.

– Foreløpig er dette et tema som blir diskutert, og per nå er det sånn at alle våre klubber er sterkt oppfordret til å forholde seg til det Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har anbefalt, sier Cato Haug, styreleder i NTF.

– Så langt har vi ikke noen signaler på at vi har brutt det, og så skal vi se om vi sammen med NFF kommer til å gå ut med enda tydeligere retningslinjer. For det er alltid en utfordring på hvordan man skal tolke det vedtaket. Frem til nå har vi ikke sett noe brudd på det og det er det aller viktigste – det er helse som står i fokus her, legger han til.

Slik tar Stabæk grep:

Holder spillere hjemme

Sarpsborg 08, Mjøndalen, Bodø/Glimt og Odd er blant klubbene som har valgt å stenge helt ned. Odd-sjef Einar Håndlykken forteller blant annet til VG at han personlig har sendt bort mennesker som har benyttet seg av deres baner.

Hverken han, S08-sportssjef Thomas Berntsen, MIF-trener Vegard Hansen eller daglig leder i Glimt, Frode Thomassen, ønsker å kommentere hva andre klubber gjør, men forteller om hvorfor de har valgt å holde alle spillere hjemme.

– Vårt mål i denne perioden er selvfølgelig å være solidariske med resten av samfunnet. Vi vil gjøre alt som er pålagt fra myndighetene. Det er førsteprioritet hos oss, sier Berntsen.

– Annenprioritet er å manøvrere dette best mulig i en vanskelig situasjon. Sånn som det er nå, har vi ingen som har trent sammen på feltet så vidt meg bekjent. Vi kommer til å følge alle instrukser som er. Det viktigste for oss er å sende et signal, fortsetter han og avslutter:

– Det å tilpasse en hverdag for å få en eller to ekstra økter med ball som havner i strid med den vanlige folkefornuften tror jeg er jævlig dumt.

STENGER: Thomas Berntsen og Sarpsborg 08 stenger feltet. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

I karantene

Mjøndalen-trener Hansen sitter også i karantene etter treningsleir i Tyrkia.

– Det overordnede nå er å unngå videre spredning av viruset så godt det lar seg gjøre. Vi følger alle oppfordringer, ønsker og krav fra forbund og det offentlige. Vi ønsker ikke å tøye noe som helst av grenser, vi vil være lojale og gjøre alt vi kan, sier Hansen.

– Vi kommer oss ikke ut på feltet for å drive ballaktivitet. Vi forholder oss bare til FHI og smittevernreglene. Vi bør være opptatt av å være ansvarlige medborgere for å forhindre smitte. Det gjør sikkert de klubbene som leker litt med ball på enkelte gressflekker her og der, forteller Thomassen i Glimt.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Aalesund00000000
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1Kristiansund00000000
 • Champions League-kvalifisering

Mer om

 1. Eliteserien
 2. Norsk fotball
 3. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Nye råd fra NTF: Slik kan eliteserieklubbene trene

 2. Bohinen ut mot treningsregler: – Helt meningsløst

 3. Molde og RBK trener for fullt – flere henger etter

 4. Interne meldinger skaper bråk i Haugesund: – Bitter stemning

 5. Disse supporterne kan se kampene på stadion: – Vi er privilegerte

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder