OBSERVATØR: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo (i midten bak) var til stede på Ullevaal Stadion mandag kveld. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Kommentar

VGs fotballkommentator mener: Hent inn Grindheim, Høgmo

ULLEVAAL STADION (VG) (Vålerenga – Strømsgodset 3-1) Han er ballsikker som få. Han er rutinert. Og han er en stabilisator. Og han trengs. Per-Mathias Høgmo bør hente inn Christian Grindheim (31) i den neste landslagstroppen.

Knut Espen Svegaarden (kommentar)
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den norske landslagstroppen inneholder ikke akkurat mye av verken rutine eller ledere. Grindheim er begge deler, og det er noe med roen i spillet hans som jeg verdsetter høyt. Han kan bli en viktig brikke i kvalikkampene i sommer og høst.

I tillegg har han den evnen at han er i forkant av pasningene. Før Grindheim mottar ballen, vet han akkurat hvor han skal sende den.

Og det pleier å skje med stor nøyaktighet.

Les også:Vålerenga vant tross «sprekk»

Gjør få feil

Det pleier å løse opp spillet, eller sette i gang angrep. Og alt skjer uten stress. Det ser helt naturlig ut.

LANDSLAG? Christian Grindheim spilte en ny, god kamp på midtbanen hos Vålerenga. Simon Larsen ser vi bak Grindheim, og til høyre SIFs Flamur Kastrati. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Nå var ikke Christian Grindheim en gigant på Ullevaal-gresset mandag kveld, det så Per-Mathias Høgmo selv fra tribunen på landslagsarenaen. Så det er ikke et «der og da»-valg fra min side dette. Det går mer på det han gjør når han første foretar seg noe, hvor få feil han gjør – og at han er blitt den «glemte mann» i landslagsdiskusjonen. Og han har vært stabilt god lenge nå.

Christian Grindheim spilte 52 landskamper for Norge og scoret to mål, mellom 2005 og 2013. De to siste sesongene er det bare blitt to kamper, den siste, i fjor, kom på et utpreget B-lag. Han har ikke alltid imponert voldsomt på landslaget, men jeg føler at med modenheten passer Grindheim bedre inn nå, blant en gjeng unge spillere, kanskje er de litt for unge totalt sett.

Fossum god

Mot Strømsgodset sendte Grindheim Vålerenga i ledelsen med et utsøkt frispark fra 19 meter, etter 14 minutter. VIF angrep Strømsgodset direkte, et Godset som ikke kom ordentlig ut av egen sone før etter pause. Kun et par ganger da Iver Fossum dro opp angrepene, fungerte Strømsgodset.

Jeg noterte: «Hvor ble det av Godset-spillet»? på blokken min. SIF var ikke til å kjenne igjen, verken fra gullsesongen eller deler av fjoråret.

Det var VIFs Grindheim og Sivert Heltne Nilsen som regjerte på midten, med en god jobb av Lindkvist og spesielt Fredheim Holm på kantene. SIF fikk ikke tak på midten før Boateng ble byttet ut med langt mer mobile Martin Rønning Ovenstad.

Da hadde Kjetil Wæhler laget selvmål og Daniel Fredheim Holm scoret på straffe i løpet av tre minutter rett før pause, og det sto 2-1 til hjemmelaget.

Gunnarsson-goal

Men da Strømsgodset nærmet seg utligning, tok innbytter Daniel Braaten ansvar, dro opp et angrep som endte hos Heltne Nilsen, som spilte ut til høyreback Niklas Gunnarsson, som var på full fart fremover. Nordmannen med det svenske navnet banket inn 3-1 etter 70 minutter, og det var ingen vei tilbake for Strømsgodset.

Vålerenga vant fortjent, selv om to måls seier var i meste laget. De var gode i én omgang, mens Strømsgodset bør glemme 1. omgangen og heller håpe at det som skjedde etter pause er sånn de vil fremstå.

FOTBALLJOURNALIST I VG: Knut Espen Svegaarden. Foto: Hallgeir Vågønes/VG Foto:,

Men både Rønning Ovenstad, Gustav Mendonca Wikheim – og Monir Hamoud bør starte neste kamp. De to førstnevnte kom inn og var sterkt delaktige i at kampbildet endret seg mot Vålerenga.

RBK gode

Rosenborg imponerte med 5-0 mot Aalesund, og seierssugne trøndere får ikke mindre tro på seriegullet etter denne åpningen.

Og de nyopprykkede tok seks av ni mulige poeng: Mjøndalen kjempet til seg tre poeng, det samme gjorde Sandefjord, mens Tromsø ikke klarte å score mot Sarpsborg på Alfheim.

I løpet av de neste ukene vil det allerede komme kommentarer på forhåndstipsene. Som en kollega spurte en trener om etter to serierunder for noen år siden: - Er dere ute av medaljekampen nå?

Sesongen er i hvert fall i gang...

Les også

 1. VGs fotballkommentator mener: For første gang er halve Tippeligaen i faresonen for nedrykk

  Tippeligaens bunnstrid er spådd til å bli en kamp om å overleve mellom – kanskje – halvparten av lagene.
 2. Rekdal: - Rosenborg spilte mot Aalesund, så jeg er ikke skremt

  ULLEVAAL (VG) (Vålerenga-Strømsgodset 3-1) Vålerenga holdt unna mot Strømsgodset, men trener Kjetil Rekdal er neppe…
 3. Moldes supportersjef om Spetalens bonus: – Vekslepengene dine er trygge

  Supporterlederne i Molde og Vålerenga kaller det begge «søtt» at milliardær Øystein Stray Spetalen gir nyopprykkede…
 4. Her signerer VIFs firemillionersspiss

  Kjetil Rekdal (46) har fått spissen han har ønsket seg i hele vinter. Investor Tor Olav Trøim (52) har bladd opp for…
 5. Molde-treneren slår tilbake: Skullerud om Rekdal: - Bør ha større ambisjoner

  Tor Ole Skullerud synes det er rart at Kjetil Rekdal har gitt opp håpet om å slå Molde allerede før sesongen har startet.
 6. Her er spissen Vålerenga sikler etter

  Colorado Rapids-spiss Deshorn Brown (24) blir trolig mannen som skal erstatte Vidar Örn Kjartansson som Vålerengas…
 7. Etter 1-1 mot islandske Hafnarfjarðar: Rekdal: - Molde har to ellevere som hadde tatt medalje

  (Vålerenga - Hafnarfjarðar 1-1) Etter uavgjort mot et islandsk lag melder Kjetil Rekdal (46) VIF ut av gullkampen - tre…
 8. Publikumsfest i serieåpningen

  I morgen er det serieåpning i norsk toppfotball, og det ligger an til storinnrykk fra supportere over hele landet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder