STÅR I STORMEN: Mohammed bin Hammam er et navn som i dag spres over hele verden i forbindelse med Sunday Times sin grundige avsløring av Qatar-VMs søknadsprosess. Foto: AFP

Slik skal Bin Hammam ha skaffet VM-stemmer til Qatar

Qatar 2022 tar avstand fra Bin Hammam

To og et halvt år med store utbetalinger, bestikkelser og smøreturer. Til slutt fikk Qatar VM i 2022.

Lillian Holden
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Den gedigne avsløringen som Sunday Times sto for i dag ryster hele fotballverdenen.

Avisen hevder å ha fått tilgang til flere millioner dokumenter som viser hvordan den vesle ørkennasjonen skal ha skaffet seg nok støtte innad i FIFA til å få tildelt verdensmesterskapet åtte år fram i tid.

Den tidligere FIFA-toppen Mohammed bin Hammam er mannen som skal ha gått i bresjen for den omfattende hentingen av stemmer til Qatar. Dersom man skal legge Sunday Times' avsløringer til grunn, kan man ifølge Expressen se en tidslinje strekke seg fra juni 2008 og fram til desember 2010, for å se Qatars vei mot VM.

Juni 2008:

Presidenten i det asiatiske fotballforbundet (AFC), Mohammed bin Hammam, har ifølge Times tatt ut en drøy million kroner fra forbundets konto. De pengene fordeles på 39 besøkende delegater fra det afrikanske fotballforbundet (CAF).

Afrikanerne har blitt invitert til AFCs hovedkontor i Kuala Lumpur i Malaysia. Delegatene skal ha fått flere titalls tusen kroner i gave ved ankomst.

Oktober 2008:

De afrikanske delegatene kommer på et nytt besøk, denne gangen sammen med sine koner og familier. Besøket skal ifølge Sunday Times' dokumenter koste omtrent det samme som det forrige.

Februar 2009:

Kontoutskrifter og eposter som Sunday Times sitter på viser at ledere i CAF ber Bin Hammam om penger. Blant annet bekoster Bin Hammam en pilegrimsreise for visepresidenten i CAF, Seyi Memene.

Juni 2009:

Flere overføringer blir dokumentert, både til Gambia, Sao Tome, Djibouti, Liberia, Somalia, Sudan og Elfenbenskysten. Alle har bedt om penger.

Ifølge Sunday Times skal fotballforbundet i Somalia alene ha fått drøyt en halv million kroner.

November 2009:

Dokumentasjon viser at Bin Hammam er i tett kontakt med organisasjonskomiteen i Qatar. De skal også være orienterte om besøkene fra CAF.

Desember 2009:

Hassan al-Tahwadi, en av de hovedansvarlige i organisasjonskomiteen i Qatar, sørger for at Bin Hammam kan invitere 35 delegater fra CAF, deriblant tre fra FIFAs eksekutivkomité, til Doha i Qatar. En av de som kommer er presidenten i CAF, Issa Hayatou.

Januar 2010:

Bin Hammam fortsetter å sørge for store utbetalinger til land i Afrika. Til gjengjeld skriver flere av delegatene at de lover å gi sin støtte til Qatar.

November 2010:

De afrikanske delegatene kommer på en siste smøretur til Doha før avstemningen. De sier de gir sin støtte til Qatar.

Desember 2010:

Qatar får VM i 2022. En av de som hylles for at nasjonen får tildelt mesterskapet, er Bin Hammam.

Tar avstand fra Bin Hammam

I dag er derimot tonen en annen. I kjølvannet av Sunday Times sine avsløringer har Qatar 2022 sendt ut en pressemelding, som i ettermiddag er gjengitt i mange medier.

Her skriver de at de hele veien har opprettholdt en høy standard når det gjelder etikk og integritet. I tillegg avviser de all tilknytning til Bin Hammam.

- Vi sier igjen at Bin Hammam ikke har spilt noen rolle, verken offisiell eller uoffisiell, i Qatars søknadskomité, skriver de.

I morgen,mandag, skulle FIFAs Michael Garcia etter planen møte representanter fra Qata. Garcia har de siste to årene etterforsket muligheten for korrupsjon i søkndadsprosessen til mesterskapene i 2018 og 2022.

- Vi samarbeidet for fullt med Garcias etterforskning, og er helt sikre på at konklusjonen vil være at vi vant søknadsrunden for VM 2022 på lovlig vis, skriver de.

Qatar 2022 hevder de nå har satt advokater på saken.

NB! Bin Hammam har fått muligheten til å uttale seg til Sunday Times, men har valgt å avstå fra dette. Heller ikke til andre medier har han sålangt kommentert saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder