Norges helt fratatt 2-0-scoringen

UEFA har bestemt at Berget ikke ble tomålsscorer

VGs Geir Juva: – Burde fått en pris for å sende Srna i pølseboden to ganger

UEFA har bestemt at Jo Inge Berget (24) ikke ble tomålsscorer mot Kroatia.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

24-åringens avslutning i det 69. spilleminutt gikk via Kroatia-forsvarer Vedran Corluka og i mål. På Det europeiske fotballforbundets (UEFA) nettsider er målet nå kreditert kroaten.

– Reglene er veldig praktiske å forholde seg til. Idet øyeblikket ballen forlater angripende spillers fot, skal den ha kurs for mål, sier VGs faktaekspert Geir Juva.

Har du oversikten? Slik er Norges fire veier til EM

Han mener den korte avstanden mellom Berget og forsvarsspilleren er det som gjør akkurat dette målet vanskelig å vurdere.

– Øyet rekker knapt å registrere om ballen hadde gått gjennom målgården eller på mål. Men jeg har sett flere repriser, blant annet fra en meget god vinkel, og skuddet, eller innlegget, hans kunne ikke gått på mål, sier Juva.

Kroatias kaptein Darijo Srna (33) møter Europas beste lag hver eneste høst i Champions League med klubblaget Sjakhtar Donetsk, har spilt 124 landskamper og vært med i fem mesterskap.

Men i møtet med såleteknikken til Berget, som fikk 9-er på VG-børsen, så han ut som en junior.

Les også: Bergets forvandling fra playmaker til arbeidsjern

Berget driblet med høyre, avsluttet med venstre – og 1-0-ledelsen til Norge sang i korthjørnet. Så tok han en slags reprise av Srna-driblingen 18 minutter senere og skjøt via Corluka til 2–0 for Norge.

– Det var to skuddfinter som fungerte bra begge to, sa Berget og smilte i intervjusonen på Ullevaal etter kampen.

Juva påpeker at Berget skal ha store deler av æren for Norges andre mål – til tross for at det blir skrevet inn i historiebøkene som selvmål.

– Når du sender Kroatia-kapteinen, med over 100 landskamper, i pølseboden for andre gang, burde du fått en pris for det alene, mener VGs faktaekspert.

PS! Norges to siste kamper i gruppespillet er hjemme mot Malta lørdag 10. oktober og borte mot Italia tirsdag 13. oktober.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder